Само те остават слепи и безочливи

България е превърната в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка. Държава, в която само управляващите не виждат тоталната корупция и кражби от всичко и навсякъде. Държавата, в която ни говорят за еврозона, докато разменната монета са суджуци

Снимки: Жана Цонева

Докато Народното събрание обсъжда петия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов, пред сградата свири химнът на България. Навън са хора, които са загубили всякаква друга надежда, освен тази да изгонят това правителство, за да си вземат обратно държавата. Това положение е изключително неудобно.

Мнозинството граждани, опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество, чужди медии им казват: „България е корумпирана“, а те стоят безочливо и обясняват, че това не е вярно. Само те не виждат, че са превърнали държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка.

Само те не виждат, че говорят за Еврозона в държава, където в разменна монета са превърнали суджука. В държава, в която местното самоуправление е поверено на „дриймтиймове“. Само те не виждат, че в държавата на корупцията пазарът е всевластен в здравеопазване и образование, но е безсилен по отношение цените на имотите на властта. Няма значение в лева или евро плащате наем, ако не плащате наем, защото сте министър.

Само те не виждат, че тук страшно много се краде и че това беше казано от държавни институции в залата на Народното събрание. „Ама яко се краде“, ако позволите да перифразирам един български лекар. Само те не виждат, че се краде от всичко и отвсякъде – от лекарства, от митници, от пътища, от защитни огради, от ремонта на НДК, от евросредства, краде се дори от Ларгото под прозорците на Министерски съвет.

Само те не разбраха, че една фирма, създадена вчера, и то без капитал, не може да купува ЧЕЗ. Само те не разбраха, че безимотен грък продаде най-големия ни курорт на Марк Жирардели, а само Марк Жирардели не разбра, че можеше да си купи и друго име, защото тук се продават паспорти и удостоверения, и дипломи, и шофьорски книжки…

Само от къщи за гости не се краде. От къщи за гости се усвоява. И там „всички ще изгорят“, за да изгори един критик на премиера. И това го чухме в запис.

Да, защото в държавата на корупцията се подслушват всички, включително министър-председателят. И го снимат, дори когато спи го снимат. Но даже когато спи, премиерът ни е въоръжен. Не, не говоря за пистолета на чекмеджето. В такава държава – корумпирана, той има по-мощни оръжия. В нормалните държави ги наричат институции или регулатори. У нас ние ги обозначаваме с абревиатури: КФН, КЗК, НАП – и те служат „да размазват физиономии“.

Снимка: Жана Цонева

Когато те не могат, имаме вездесъщата Главна прокуратура – истинската тежка артилерия, напоследък в прекия смисъл на думата. А под ръководството на Иван Гешев тя е готова на всеки запис да отговори със запис, на всяка снимка с чат, а ако и това не може – с показна акция, с арест, с нахлуване. И затова той обвързва съдбата си с това управление и затова той трябва да си тръгне с него.

А защо тези неща по правило не водят до осъдителни присъди? Това не знам – в корумпирана държава този въпрос е за кръчмарски разговор, а кръчмата се казва „Осемте джуджета”.

В държавата на корупцията в парламента рядко се говори за това. Тук се правят „по-важни“ неща – коват се закони или поне преходни и заключителни разпоредби. Регулират се хазартът, концесиите, небостъргачите в Лозенец, опрощават се дългове – като онези 60-тина милиона на бизнесмена, който осигурява „пълен съпорт“ от името на Държавната комисия по хазарта.

И те ли ще ми кажат, че протестиращите и БСП са били платени от Васил Божков? Тогава президентът Румен Радев видя безобразието, може би е пуснал дрон над парламента, видя го и го спря с неговото вето, така както правеше много пъти. Ухапала го бълха Кирил Домусчиев за 60 милиона – той на салфетка с Божков разписва за 200, за да финансира какво? Медия. Но дори така финансирана медия не може да накара строежа на Алепу да изглежда като подпорна стена.

Нито една част от народа не иска и не може да продължава да бъде лъган нито за секунда повече. Нито един българин не го заслужава. Никой повече не трябва да го търпи. Незабавна оставка.

Материалът е базиран на изказване на автора в Народното събрание по време на дебатите за вота не недоверие към правителството на 20 юли 2020-та година.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар