В категории:България

Гешев отвръща на удара, задържан е секретар на Радев

Прокуратурата претърси кабинети на служители в президентството и арестува Пламен Узунов

Главният прокурор Гешев с неизменният му каскет

След като вчера президентът Румен Радев призова Националната служба за охрана да преразгледа осигуряването на охрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски, в четвъртък сутринта служители на МВР и специализираната прокуратура влязоха демонстративно в сградата на Президентството и извършиха няколкочасови обиски в два от кабинетите. Според главния прокурор Иван Гешев тези действия са във връзка две досъдебни производства. Това съвпадна със съобщение на Държавна агенция „Национална сигурност“, че отнема достъпа до класифицирана информация на двама висши служители в администрацията на държавния глава, обозначени с инициалите И.М. и П.У. – най-вероятно съветникът на президента по военните въпроси Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

Малко по-късно стана ясно, че Узунов е бил задържан за 24 часа във връзка с разследване за търговия с влияние срещу един от собствениците на холдинг „Монбат“ – Пламен Бобоков. В началото на юли Узунов бе привикан на разпит в Националното следствие, като разследващите са искали той доброволно да предостави паролите за отключването на два от иззетите от него мобилни устройства. Самият Бобоков също е бил арестуван, което е третото му поредно задържане по различни поводи. Той е обвиняем и по разследване за незаконен внос и преработка на отпадъци. Адвоката му Ина Лулчева заяви пред медиите, че днешното му задържане е незаконно, тъй като не му е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

За разследването за търговия с влияние стана известно миналия месец, когато прокуратурата започна да публикува серия от скрийншотове на разговори, за които твърди, че са от телефона на Бобоков. Първо бяха пуснати предполагаеми разговори на бизнесмена с Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов, а после и такива с Румен Радев. Пламен Бобоков обаче отрича тези разговори да са от неговия телефон и на свой ред показа своя комуникация с Бойко Борисов, което стана повод премиерът също да бъде извикан на разпит.

Иван Гешев коментира днешните събития от Габрово, където наблюдава акция срещу битовата престъпност. Пред журналистите той отрече връзка между днешните действия на прокуратурата и изявлението на Радев от вчера и заяви, че не се занимава с политика. „Прокуратурата няма намерения да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближава година на избори. Явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано […] Какво правят политиците, мен не ме интересува. Политиците правят това. Ако българските граждани го оценяват, да гласуват. Правят най-доброто, за да постигат политически ефекти. Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за това лице с гумената лодка или президента, или за министър-председателя, прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства. Политическите последствия не ни интересуват. Не очаквайте от нас да правим политически изказвания. Да коментираме политици и да влизаме в тяхната игра, защото те искат да се чувстват значими“, заявява Гешев, цитиран от „Дарик“.

В същото изявление той коментира опитите на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов да влезе на плажа, който е незаконно присвоен като частна собственост към имение, за което се смята, че е на Ахмед Доган. „Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с „Аврора“, заяви той, вероятно бъркайки историческата личност Александър Керенски с литературния герой Алексей Каренин.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар