В категории:България

Радев потвърди: Гардовете от плажа наистина са от НСО

Президентът разкри в свое изявление, че от разговор с директора на службата е станало ясно, че скандалните охранители, които отказаха да се легитимират в нарушение на закона и бутаха във водата политици, действително са служители на НСО

Снимка: President.bg

Скандалните охранители от плажа край резиденцията, за която се твърди, че е собственост на Ахмед Доган, наистина са служители на Националната служба за охрана. Към момента в ход е служебна проверка на действията им от вчерашния ден, когато посрещнаха на брега политици от „Демократична България“ и не ги допуснаха до плажа, включително избутвайки ги във водата.

Това съобщи президентът Румен Радев в изявление по повод вчерашния скандал и намесването на президентската институция като формално отговаряща за НСО. Президентът заяви, че се е провел разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев и от нея е станало ясно, че охранителите на плаж „Росенец“ наистина са служители на НСО, а действията им се проверяват.

Припомняме, вчера от службата изпратиха до медиите странно съобщение, с което заявиха, че „НСО отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди“. В съобщението се посочваше, че в Правилника за прилагане на закона за службата са изброени обектите, които тя охранява. Проверка в документа показвала, че имотите, в близост до които се разви инцидентът днес, не фигурират в списъка.

Днес президентът Румен Радев призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки

„Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се преборим с беззаконието, укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за установяване на общественото доверие“, започна Радев.

„Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка“, заяви той.

„Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана“, каза Радев.

Относно призивите „да влезе в изпълнение на правомощията си“ спрямо НСО, Радев беше категоричен, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отнема правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата.

„Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон“, завърши Радев.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар