Автори

Редакционна колегия:

Къдринка Къдриноваkadree-300x3001111

Журналист международник. Работила е във вестниците „Народна младеж”, „Диалог”, „24 часа”, „Сега”, „Монитор”, била е зам.-главен редактор на сп. „Тема” и редактор международни новини в програма „Хоризонт” на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител на редица национални и чуждестранни журналистически и литературни награди.


Боян Станиславски
bojan_strajk2222-300x300111

Публицист, преводач и издател. Роден в София, постоянно живущ в Полша. Автор на коментари и анализи в различни полски и български вестници и списания. От 2015 г. е зам.-главен редактор на левия полски сайт Strajk.eu. Бил е главен редактор на списанието „Związkowiec“, свързано с полска синдикална централа – Общополско споразумение на профсъюзите (OPZZ). Кореспондент във Варшава на Българското национално радио от 2008 г.


Владимир Митев

Журналист международник. Работил е в списание „Тема“ между 2008 г. и 2015 г. Основател е на двуезичния румънско-български блог „Мостът на приятелството“. Негови статии и преводи са излизали в агенция БГНЕС, списанията A-specto, „Икономика“, блога „Солидарна България“ и други. Публикувал е и в различни румънски медии.

 

Филип Буров

Журналист, специализиращ в сферите на международните отношения, конфликти, макроикономика и финанси. С опит от медии като агенция „Фокус“, вестник „Пари“ и вестник „Капитал Daily”. Работи и върху докторантура по въпросите на модерната българска история.

 

 

Ивайло Атанасовdsc_4286%d0%b011%d0%b0

Завършва математическа гимназия в гр. Кюстендил и следва философия в СУ. Изследователските му интереси са насочени към класическия либерализъм и политическа икономия, френски и немски материализъм, теория и историята на науката и др. Работи върху дисертация, изследваща представите за произхода на властта на английските философи от зората на капитализма. Публикува политически анализи в периодичния печат. През учебната 2015/16 година преподава Философски цикъл в професионална гимназия в Разград. Междувременно става ултрамаратонец и през 2016 г. печели Обиколката на Витоша.

 

Бакалавър по социология и магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство в София. От 2012-та година работи като политически журналист – в News.bg, Информационна агенция БГНЕС и Телевизия BiT. Като парламентарен репортер отразява работата на 42-рото и 43-тото Народно събрание. Съавтор е на документалния филм „Невидимите хора“.

 

Автори:

 

Александър Сивилов
Александър Сивилов

Александър Сивилов

Историк, преподава в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е в Историческия факултет на Московския държавен университет, в департамента по политически науки на Университета Лойола в Чикаго, САЩ, и в департамента по политология на Университета Мейджи в Токио, Япония. Изследва връзките на Русия и СССР с Латинска Америка и Източна Азия. Има специален интерес към радикалната левица в периода от 1917 г. до края на Студената война.

 

Ана Пиринска
Ана Пиринска

Ана Пиринска

Завършила е „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура „Политика и икономика на Евразия“ в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО). Била е международен редактор в сп. „Тема“. Пише в електронното издание cafebabel.co.uk, в. „Дума“, сп. „Ново време“, сп. „Понеделник“ и др. Работи като експерт „Международна дейност и управление на проекти“ в браншова организация.

 

Божидар Божков

Журналист, работил е във вестниците „Стандарт“, „Експрес“, „Сега“. В момента води собствено предаване в БНР. Магистър по политология от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

 

 


Бранислава Бобанац

Дългогодишен журналист, работила е във вестниците „Народна младеж“, „Стандарт“, „168 часа“, „Банкер“. От 6 години живее и работи в Кипър. Кореспондент е на БНР на острова. Пише по проблемите на Кипър за редица български вестници и списания. Член е на Съюза на българските журналисти.

 

 

Ваня Григорова

Икономист, синдикалист и граждански активист. Икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“. Завършила е УНСС. Автор на изследвания за въздействието на международните финансови институции върху социално-икономическото развитие на България, за ефектите от договорите за свободна търговия, за последствията от дерегулацията на публичните услуги и др. Председател на Сдружение „Солидарна България“.

 

Чавдар Найденов

Социолог, изследовател и журналист. Завършил философия и социология в Софийския университет. Работил в Политологическия институт към БАН, в социологическа агенция „ТрендБГ“, бил е политически коментатор в редица печатни медии. Завежда направление „Методология и анализи“ в Агенция за социални и маркетингови изследвания „Афис“. Автор, съвместно с проф. Димитър Денков, на първия рейтинг на българските университети.

 

Даниел Методиев

Даниел Методиев

Даниел Методиев е роден преди 43 г. във Враца. Има две магистратури – по геология и география. Работил е 6 години в Лисабон, в Геоложкия институт на Португалия. От 2011 г. е в Бразилия. Живее в известния с университетите си и научните си институти 600-хиляден град Сао Жозе дос Кампос, на около 100 км от Сао Пауло. Работи в бразилския Научен център по мониторинг и предвиждания на природни бедствия. Женен е за бразилка, има 5-годишен син.

 

Даниела Пенкова

Икономист, преводач, автор на статии на икономическа тематика в български и чуждестранни медии. Завършила е Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти в Университета във Флоренция, Италия. Създател на сайта за документални филми на социална тематика dokumentalni.com.

 

Зорница Илиева

Зорница Илиева е журналист на свободна практика, Главен експерт по външна политика, отбрана и сигурност на 39-тото и 40-то Народно събрание, автор на анализи за събития в Турция, Балканите, Близкия изток.

 

 

Илиян Станчев

Активист и преводач на документални филми и статии, част от екипа на уебсайта за документални филми на социална тематика dokumentalni.com.

 

 


Доц. Иво Инджов

Политолог и преподавател по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Експерт по политически комуникации.

 

 

Калин Първанов

Журналист в различни печатни и електронни медии от 1996 г. В последните години е бил заместник-главен редактор на списание „ТЕМА“ и редактор в сп. „a-specto“. Завършил е психология, специализирал е политически мениджмънт.

 

 

Константин Проданов

Константин Проданов е роден през 1977 г. в София. Има магистратура по „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет и по международно развитие – профил финанси в Япония със стипендия на японското образователно министерство. Работи 10 години във финансовия сектор в Токио като финансов анализатор и трейдър в различни инвестиционни банки. Завръща се в България през 2010 г. и от 2011 г. участва в екипа на президента Георги Първанов като експерт по икономически и финансови въпроси, а от 2012 г. до 2017 г. работи като инвестиционен мениджър в голяма международна финансова компания в София. В периода януари 2017 г. – май 2018 г. е председател на политическа партия АБВ.

 

Костадин Филипов

Костадин Филипов е известен журналист международник, авторитетен познавач на балканските страни. Бил е дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Скопие.

 

 

Мария Иванчева

Социолог и антрополог, изследовател на обществени и образователни неравенства и протестни движения за социална справедливост.

 

 

Милена Димитрова

Милена Димитрова е дългогодишен журналист, работила е в различни медии, носител е на български и международни журналистически награди. Автор е на 9 книги. Била е също дипломат, съветник в Европейския парламент, хоноруван университетски преподавател, лектор, сертифициран от BBC World Service Trust. Експерт е към мрежата на Transparency International, член е на Управителния съвет на SEEMO – Медийната организация за Югоизточна Европа, както и на СБЖ, FIJET и SCIJ.

 

Мирена Филипова

Мирена Филипова е журналист и политически PR, бивш телевизионен водещ, автор на документални филми. В последните години интересите ѝ са насочени към анализ на политическия живот, изборната система и кампанийната дейност в България. Координатор на инициативата „Да спрем машината за неравенство“ и участник в други граждански инициативи. Работила като парламентарен сътрудник в 42-рото и 43-тото Народно събрание.

 

Огнян Касабов

Огнян Касабов преподава философия в СУ „Св. Кл. Охридски“. Участник е в „Нови леви перспективи“. Изследователските му интереси са в областта на естетиката, съзерцателния идеализъм и историческия материализъм.

 


Олег Йорданов

Физик, бивш председател на Научния съвет и ръководител на лаборатория в Института по електроника на БАН. Бивш член на Общото събрание на БАН. Бивш председател на Общото събрание на преподавателите и Ръководител на Департамента по математика и науки в АУБ, Благоевград. Бивш главен редактор на сп. „Светът на физиката“, издание на Съюзът на физиците в България. Подготвил и преподавал университетски курсове по математика, физика, астрономия и математични методи в икономиката в България и няколко университета по света. Преподвател в Африканският универстет по науки и технологии, Абуджа, Нигерия. Преподаветел в четири различни университета в САЩ. Понастоящем е в Департамента по математически науки към Университета Клемсън, Южна Каролина.

Оля Ал-Ахмед

Оля Ал-Ахмед

Оля Ал-Ахмед е известна журналистка, поетеса и преводачка от и на няколко езика. В момента работи в БТА. Завършила е арабска филология и журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“, има магистратури по „Връзки с обществеността“ и „Здравен мениджмънт“ в УНСС, специализирала е съвременна арабска литература в Дамаск, Сирия. Била е експерт в Бежанско-мигрантската служба към БЧК.  Дъщеря е на известната българска поетеса Ваня Петкова и на един от основателите на Арабска редакция в БНР – преводача и дипломата д-р Нури Садик от Судан.


Полина Тодорова

Полина Тодорова е завършила журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а след това и културна антропология отново там. Работила е в различни електронни и печатни медии, като в последните години се съсредоточава главно върху социалния и здравен ресор. В момента е здравен репортер в сайта Zdrave.net. Поддържа и собствен блог „Отвъд новините“.


Радослава Ненкова

Радослава Ненкова е завършила турска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специализирала е в Анкара. Водещ преводач от турски език, журналист на свободна практика, специалист по Близкия Изток.

 

 Страхил Делийски

Политолог, преподавател в Софийския университет. Роден е в село Дерманци, завършил езикова гимназия в Плевен и политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава „Политически комуникации“ и „Политическа антропология“. Автор на множество публикации в периодичния печат върху българския политически процес и развитието на политическите идеи и идеологии.

 

Стоян Гогов

 

 

 

 

Професор Венко Кънев, Париж

Проф. Венко Кънев

Директор на българското издание на Le Monde diplomatique. Заслужил професор от Руанския университет, член на ръководството на Изследователския център на културните полета на Латинска Америка към Сорбоната, Париж.

 

Юлия Владимирова

Юлия Владимирова

Бакалавър по културология и магистър по „Изкуства и съвременност (XX-XXI в.) в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работила е в програмите „Христо Ботев” и „София” на БНР, както и към предаването „Деконструкция“. Специализирала е като културен репортер в радиостанции в Берлин. От 2015 г. работи за политическото списание a-specto.

 

Юлия Роне

Докторант по социология и политология. Изследва протестни движения и гражданско неподчинение в контекста на новите медии.

Социални мрежи


Warning: Undefined array key 0 in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia/baricada.org/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
RomaniaEnglish