За сайта

„Барикада“, защото…

Когато думи като „бухалка“ и „медии“, или „мутра“ и „политик“ могат безпроблемно да съжителстват в едно изречение с „България“, положението е тревожно. Когато тези понятия са достатъчни за достоверно, пък макар и неизчерпателно описание на българската действителност, приличните хора не бива да мълчат.

Безпрецедентният социален, икономически, демографски, културен и цивилизационен срив, фалшиво наречен „преход“, бива наблюдаван от повечето хора с усещане за безпомощност, безсмислие и безсилие. Тяхното ежедневие е изпълнено с несигурност, страх и безразличие към всичко, което няма непосредствено отношение към личното им оцеляване от днес за утре. „Преход“ към какво?

Продължаващите трето десетилетие усилия за тотално подчиняване на обществото на пазара, съчетани с глобалния поход на философията на егоизма и практиката на турбо-капитализма, ни отведоха на периферен коловоз, където времето изглежда спряло. Цялата пара на разпадащия се локомотив отива в свирката, а някой постоянно плаши заседналите пътници да стискат здраво личния си багаж. След което перверзно се надсмива, наблюдавайки изпадналите в отчаяние и паника хора, търсещи „крадеца“ измежду пътуващите във втората класа.

„Роми“, „турци“, „бежанци“, „гейове“, „селяни“, „еколози“, „комунисти“, „ченгета“, „Русия“, „Путин“, „Брюксел“, „евреи“, „илюминати“ – едни и същи дъвки ни биват подхвърляни, за да ни разсейват и да притъпяват реакцията към бедността, корупцията, мизерните доходи, „излишните“ хора и крещящите неравенства около нас. Заедно с това държавата е абдикирала почти напълно от сферите, в които реално би могла да докаже, че все пак някой може да има нужда от нея.

Всички, които искат да се разграничат от този процес на системно загниване, имат волята да се съпротивляват, запазили са здравия разум и са готови да погледнат в посока на политически решения, са добре дошли на Барикадата. От едната ѝ страна ще останат изкуствените конфликти и дребните всекидневни лъжи в токсичната обществена среда, подхранвана и използвана от олигархичния елит. От другата ще бъде истинската политика – тази, която би трябвало да се гради върху политическа грамотност, идейна принципност, разбиране на обществения интерес, запазване на солидарните връзки в обществото и отговорността към поколенията.

Всичко, което не произлиза от тези фундаментални категории, а се разиграва като сюжет в публичното пространство, е лъжа и загуба на енергия. А време за губене повече няма.

„Барикада” е мястото на различните мнения, които ще търсят различните пътища. Тук ще се публикуват критични анализи на обществения модел, в който сме потопени. Ще търсим общите корени на процесите по света. Без да се пренебрегват проявленията им в родната действителност, ще се стремим да покажем, че проблемите не са само български, а световни и системни.

В „Барикада“ ще се защитават човешките права във всичките им измерения. Не на последно място – правото на достойно заплащане, на свободен избор на работа, на справедливи и благоприятни условия на труд, и на социална защита.

„Барикада“ ще функционира при строго спазване на трудовото законодателство в Република България – без шикалкавене и пестене на разходи за труд и осигуряване. Безкомпромисно ще отстояваме същите права за всички български граждани.

Тук ще работят не само колеги, но и съмишленици. Изградихме „Барикада“ със съвместни усилия на български журналисти с прогресивни виждания, с подкрепата на утвърден полски издател, успешно ръководещ сходна платформа в Полша – strajk.eu
Издигаме тази „Барикада“, за да има и в българския интернет място, където се говори само когато има какво да бъде казано, и където се слуша, когато има какво да се чуе.

Социални мрежи


Warning: Undefined array key 0 in /home/klient.dhosting.pl/bcdmedia/baricada.org/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
RomaniaEnglish