Фоторазказ: изоставеният плувен басейн в Кюстендил

Държавата, в която спортните съоръжения приличат на древноримски руини, се чуди къде са потънали олимпийските ѝ постижения. Плувният комплекс в Кюстендил може да ни даде една част от отговора

Докато държавата си мисли, че ще възроди българския спорт като постоянно увеличава премиите за олимпийски медали, стотици съоръжения из цялата страната приличат на декор от холивудска постапокалиптична продукция. Басейнът с олимпийски размери в Кюстендил е само един от примерите.

Предисторията

През далечната 2006 г. община Кюстендил решава да продаде на инвестиционен фонд правото на строеж на територията на бившия плувен комплекс в града, тъй като не разполага със средства за поддържането и обновяването му. Сделката още тогава предизвиква противоречиви реакции, тъй като фондът „Бенчмарк“ получава апетитните 38 дка срещу скромните 891 хиляди лева, като обещава инвестиции от над 15 милиона лева.

В следващите години обаче не се случва нищо, докато плувният комплекс става във все по-окаяно състояние, а когато световната икономическа криза достига България, вече на всички е ясно, че фондът няма да предприеме никакви строителни дейности. Договорът с „Бенчмарк“ обаче дава право за строеж за 5 години и общината не може да си върне контрола над обекта, въпреки че фирмата не изпълнява нищо от инвестиционния си план.

През 2010 г., месеци преди края на 5-те години разруха за плувния комплекс обаче се случва нещо странно: общинският съвет в града под Хисарлъка одобрява предложението на кмета Петър Паунов да бъде откупено правото на строеж за 791 хиляди лева. По това време кметът, избран от коалиция на всички десни партии в града, се радва на пълна подкрепа на мнозинството в съвета.

Сделката буди подозрения за корупция, тъй като общината би могла просто да изчака, докато срокът, в който фондът може да започне строителни дейности, изтече. Кметът Паунов оправдава огромния за малката община допълнителен разход с обяснението, че след изтичането на 5-те години от „Бечмарк“ биха могли да обжалват пред съда развалянето на договора и това да забави допълнително възстановителните работи.

Скоро след развръзката общината изгради нов малък плувен басейн в близост до старото съоръжение. Но до днес, повече от 6 години след спорната сделка, общината не е направила нищо нито за плувния басейн с олимпийски размери, нито за закрития басейн, който е част от комплекса.

dsc_9475%d0%b0
За да достигне до бившия басейн с олимпийски размери, човек трябва да намери пътя през новоизникнала гора
dsc_9486%d0%b0
Още ясно си личи мраморната облицовка на зоните край съоръжението, която идва от мина, находящата се северно от града. Понастоящем също изоставена
dsc_9499%d0%b0
Плискането на вода е заменено от шума на стотици малки гущери по опадалите есенни листа
dsc_9509%d0%b0
„Продадоха плажа, нямаше вече къде да се тренира и всичко свърши.“ – разказва Васил Маринков пред местната медия „Инфомрежа“, който е дългогодишен треньор по плуване и добавя – „Малко са градовете в България, които разполагат с 50-метров плувен басейн и минерална вода. Тук са идвали на подготовка национални отбори по плуване, имаше републикански състезания по водно спасяване, плуване и подводно плуване.“
dsc_9517%d0%b0
През друга нова горичка се достига до детския басейн. Вляво иззад дърветата се вижда и бившия закрит басейн
dsc_9487%d0%b0
Гъсти храсталаци, поклащащи се разбити платформи, зеещи тъмни подземия и стърчащи железа – пътят към главната трибуна е осеян с опасности
dsc_9530%d0%b0
Олимпийският басейн също бавно започва да се превръща в гора. В единия му край вече се издига десетметрова топола
dsc_9533%d0%b0
„Двата метра“ или дълбоката част на басейна. В храстите вляво може да се открие нещо като трибуна
dsc_9538%d0%b0
Съблекалните и административните сгради са отзад, а тук е мястото за похапване
dsc_9543%d0%b0
Чешмата, посрещаща посетителите. Първият открит басейн се намира зад нея.
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар