В категории:България

В кризата: Цветя и треви за 5 милиона лева поръча Столична община

Двойно по-високата цена спрямо предишната поръчка не е единственият проблем, посочват от „Спаси София“, според които фирми с близки контакти в общината могат да се възползват от странните критерии, заложени в поръчката

Столичната община е обявила в разгара на извънредното положение поръчка за избор на фирми, които в следващите три години ще доставят цветя, фиданки и треви на градската управа, като в поръчката са заложени съмнителни и нелогични критерии за избор на изпълнител, както и повече от двойно увеличение на парите.

За това алармират от „Спаси София“, като посочват, че поръчката е на стойност над 5 милиона лева., което е над двойно повече спрямо предишния период, когато сходна поръчка е била за 2,3 млн. лв.

“През годините наблюдаваме как дори напълно здрави цветя и ансамбли се изкореняваха през две-три седмици, като на тяхно място се засажда нова партида. Съвременните практики при саденето на цветя във всички европейски градове не включват подмяната им през няколко седмици и изхвърлянето на стотици хиляди растения, а оформянето на комбинации от различни видове, които цъфтят в различно време от годината. Отговорните общини отдавна са разбрали, че едногодишните растения не са разумна инвестиция и използват многогодишни, което значително намалява разходите за поддръжка и подмяна. Сега обаче става ясно защо Общината държи на тази излишна дейност”, коментира Радостина Петрова от „Спаси София“.

Високата цена обаче не е единственият проблем на поръчката, посочват от организацията. Заради голямата тежест от 30%, която компонентът “асортимент” формира в крайната оценка, броят видове, които ще бъдат предложени, може да определи победителя.

„Всъщност фирми с близки контакти в Столичната община, биха могли да получат точна информация какви растения обикновено се засаждат в София. За тях могат да оферират по-висока цена, но да компенсират по-малкото точки, които ще получат за критерий “цена” с много по-голям асортимент от видове, които никога няма да ги видим в града ни“, пишат от организацията в съобщението си до медиите.

“Когато разполагате с информация, че Общината през последните 5 години не е садила например роза дамаскена, какво ви пречи да я сложите в асортимента, да ѝ дадете нереално ниска цена без да се притеснявате? Тя така или иначе едва ли ще ви бъде поръчана”, коментира общинският съветник и представител на „Спаси София“ Борис Бонев.

“Показателно е и, че в предишните три подобни обществени поръчки критерият асортимент никога не е присъствал в оценката. Общината е трябвало да посочи конкретните видове, от които има нужда, вместо да оставя това решение на фирмата. При такава ситуация само цената и гаранционният срок щяха да имат реално значение и техните най-добри показатели биха гарантирали ефективното инвестиране на обществения ресурс”, добавя Бонев.

От „Спаси София“ настояват процедурата да бъде незабавно прекратена и преразгледана из основи. Милиони за цветни композиции и пресаждане на цветя през две седмици според тях са „поредният ненужен разход, с който Общината показва липса на ефективност и способност да се преосмислят приоритетите, въпреки тежката ситуация“.

Бонев цитира и думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че “разходите за цветя не са жизнено необходими и ще бъдат намалени”, като я призовава „да защити думите си и да възложи преработка на поръчката, така че да бъдат отчетени и световни тенденции в областта на градското озеленяване“.

Необяснимо е с какви аргументи управляващите София с лека ръка се отказват от дългоотлагани ремонти на инфраструктурата, а същевременно продължават да харчи милиони за подобни поръчки, чудят се от „Спаси София“.

Не само цветя, но и лимузини

Само преди 10 дни от „Спаси София“ сигнализираха и за друга спорна поръчка – за нови луксозни служебни автомобили. Става дума за поръчка на 12 автомобила на стойност над половин милион лева.

“Лицемерно е когато голяма част от проектите в града се орязват, администрацията на кмета да харчи над половин милион лева за луксозни лимузини. Няма нито един аргумент за такава покупка, а същевременно мога да ви изброя десетки проекти, където същите пари значително биха подобрили живота на гражданите. Призовавам управляващите на разум и отговорност към столичани и още днес да прекратят поръчката“, коментира преди седмица Бонев по повод поръчката на 12 служебни автомобила за общината.

Тогава от „Спаси София“ поставиха въпроса каква е необходимостта за закупуване на толкова мощни коли, цитирайки поръчката, където е записано, че лимузините трябва да са с минимум 170 конски сили.

“Кому са необходими толкова мощни коли от по 60 000 лв. за градски условия? Тези возила се ползват за служебни задължения, най-често за обикаляне на обектите, които се намират в рамките на няколко километра. Не може ли същата работа да бъде извършена с малък и икономичен автомобил? Управляващите най-замърсената, задръстена и икономически бедна европейска столица дават възможно най-лошият пример пред обществото. Докато призовават софиянци да не използваме личните си автомобили, управляващите продължават да демонстрират обратното“, коментира Бонев.

Според официалните данни на Общината, цитирани от „Спаси София“, за една година се харчат около 250 000 лв. за сервиз и поддръжка на автомобилите, с които в момента общината разполага. Те настояват за преразглеждане на списъка на служители, които разполагат със служебен автомобил и посочват, че само общината има 108 такива, което води до разходи за закупуване, гориво и сервизно поддържане без това да включва разходите за гориво.

“Голяма част от тези задължения на общинските служители могат да се извършват пеша, с градски транспорт, а защо не и с велосипед? В същото време, ключови звена на общината са недофинансирани, а заплатите на експертите, на които разчитаме за качествени проекти – са много ниски. Такъв пример е Софияпроект – общинското предприятие, където се проектират големите инфраструктурни обекти в града. От работещите там зависи качеството и скоростта на ремонтите, но заплатите са ниски, а щатовете – крайно недостатъчни. В подобни подобрения трябва да се инвестират средствата, не в мощни лимузини”, настояват от „Спаси София“, които поискаха поръчката за нови луксозни служебни автомобили да бъде изцяло прекратена, а не просто временно спряна.

Те все пак посочват, че при доказана необходимост за смяна на стари общински автомобили, за които се дават много пари за сервиз и поддръжка, може след време да се обяви нова поръчка за закупуване на икономични малки автомобили, но само при условие, че общият им брой бъде драстично намален.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар