В категории:Bez kategorii

Подкрепете „Барикада“

Скъпи читатели,

наближава третата годишнина от появата на „Барикада“ в българското медийно пространство.

„Барикада“ се роди в труден за българската журналистика и преса период на затваряне на множество печатни издания и на засилена концентрация, монополизация и партизация на медийния пазар.

Още от самото начало екипът се ангажира, че това ще бъде медия с ясен идеен профил – че ще търси и популяризира онази прогресивна политика, която се гради върху идейна принципност, разбиране на обществения интерес, запазване на солидарните връзки в обществото и екологичната отговорност към поколенията; че ще намираме общите корени на процесите по света и ще се стремим да показваме, че проблемите не са само български, а световни и системни.

Смятаме, че не ви подведохме.

Темите за неравномерното разпределение на ползите от глобализацията и губещите от нея, за изострилите се социални конфликти, за посегателствата върху социални и човешки права, за нуждата от всеобщо и достъпно здравеопазване, за застрашително растящите неравенства не само в България, но и навсякъде по света и пр. бяха и ще бъдат постоянно във фокуса на „Барикада“, както и съпътстващият всичко това възход на крайната десница и неофашизма.

Сайтът се стреми да икономизира разговора за политиката, свеждайки я до нейната същина – кои извличат материални ползи и кои губят от едно или друго решение.

„Барикада“ представя поглед върху българската и световна политика отвъд всекидневни междупартийни и вътрешнопартийни междуособици, кавги и интриги, които заемат голяма част от вниманието на други медии. Сайтът не си е поставил за цел да конкурира информационния поток, заливащ потребителите от десетки електронни агенции. Напротив, опитва се да извади есенцията от него – това, което има реално значение за живота на хората.

Международната тематика е изключително развита в „Барикада“. Сайтът всекидневно предлага преводи на едни от най-важните публикации в европейския и световен печат, включително мнения и анализи на прогресивни мислители, анализатори, журналисти и икономисти. На постоянен фокус бяха и теми от Балканите и Източна Европа. Сайтът се разшири със своя секция и в Румъния. Уверено можем да заявим, че предлагаме на читателите си материали, които не могат да открият другаде.

Барикада“ беше и си остана единствената професионална медия с подобен профил в българския медиен пейзаж.

Освен към читателите си, „Барикада“ остана вярна и на ангажимента към екипа си. Това е една от малкото български медии, които осигуряват своите журналисти върху реалните им възнаграждения без да прави компромиси с трудовото и осигурителното законодателство. Заплатите в сайта не бяха високи, но бяха „на светло“. Считаме, че не можеш да критикуваш сивата икономика, експлоатацията, укриването на данъци и осигуровки, а оттам и кражбите от достойните старини на всички български граждани, ако самият ти си част от сивата икономика.

Макар всички показатели на „Барикада“ да са  възходящи, сме принудени да признаем, че поддържането на такава медия не е по силите само на един издател. Както се досещате, едва ли има олигарх, партия, българско правителство или чужда държава, които да са заинтересовани от съществуването и поддържането на медия като „Барикада“.

Качествената и независима журналистика не може да струва евтино или да се прави без пари – знаем, че това е клише, но е самата истина.

Затова се обръщаме с апел към Вас: Подкрепете ни! Станете с вашите лепти част от нашите издатели!

Екипът декларира, че ще прави всичко по силите си да запази характера на „Барикада“ като всекидневна, регулярно поддържана, произвеждаща собствено съдържание и единствена по рода си независима професионална електронна медия в лявото пространство в България, но не е в състояние да го гарантира.

Днес, повече от всякога, това зависи не само от нас, но и от Вас.

Ако желаете да допринесете за съществуването и развитието на сайта, можете да ни подкрепите с дарения:

Чрез PayPal, кредитна или дебитна карта:
(Как да дарите през PayPal – обяснение стъпка по стъпка – вижте тук)

Чрез Patreon:
Become a Patron!

(какво е Patreon и как работи – прочетете тук)

Или към следната сметка:
SWIFT/BIC STSABGSF IBAN BG98STSA93000023933464

Основание: Дарение към Издателска къща „Барикада“ ООД

За въпроси и повече информация: contact@baricada.org

Оставете коментар