В категории:Общество

Странният вестник, подхранващ крайната десница

Конспиративният уклон на „Епохални времена“ го превръща в любима медия на европейските националисти и алтрайта в САЩ

Сет Хетена, The New Republic

През 2017 г. журналистът от германската телевизия RTL Стефани Албрехт работи върху разследването си за Алтернатива за Германия (AfD) – крайнодясната партия, която се превърна в значима парламентарна сила благодарение на антиимигрантските и антимюсюлманските си послания.

Подобно на алтрайтърските си съмишленици в САЩ, поддръжниците на AfD са подозрителни към традиционните медии и предпочитат да консумират материали от алтернативни новинарски източници, обикновено разпространявани чрез Facebook. В Германия тази роля се изпълнява на първо място от един онлайн вестник, който е слабо познат извън крайнодесните кръгове. По тази причина Албрехт, въоръжена със скрита камера, прекарва няколко дни в офисите на „Епохални времена“ в Берлин.

Така журналистката осигурява рядък поглед върху странния и потаен свят на изданието, основано от практикуващи възникналото в Китай духовно учение Фалун Гонг. Всички работещи в „Епохални времена“ хора, с които се среща Албрехт, са предани последователи на Фалун Гонг. Всеки ден в 18 ч. в редакцията на изданието прозвънява звънец, което е знак за всички да спрат каквото и да правят и да медитират.

По-необичайни обаче са темите на разговор. „Разговорите бяха много странни“, разказва Албрехт. „За краткото време, в което бях там, те успяха да подхванат толкова много конспиративни теории. Навън валеше, и те започнаха да говорят за машините, които могат да променят времето: „Забелязвахте ли, че валеше в деня преди гласуването за Брекзит? Може би някой е искал да повлияе на това…““

В Съединените щати „Епохални времена“ се рекламират като вестникът, който е считан от президента Доналд Тръмп за „най-достоверния“ източник на информация. Щатската версия на изданието е доста по-кротка от тази в Германия, но си е спечелила фенове сред крайната десница с неуморното отразяване на теориите, че „криминалната дълбока държава“ се опитва да подкопае президентството на Тръмп. Според данъчните декларации приходите на вестника са се удвоили след идването на Тръмп на власт.

Щатското издание на „Епохални времена“ е основано през 2000 г. в Ню Йорк от последователи на Фалун Гонг. Вниманието на медията е насочено основно към Китай, като от време на време пуска по някоя фалшива новина тип „Тригодишно си спомня предишния си живот като змия“. След изборите през 2016 г., изданието започва да подкрепя Тръмп – по повече от един начин. Наскоро NBC News разкри, че „Епохални времена“ са платили 1.5 млн. долара за про-Тръмп реклами във Facebook – това е по-голяма сума, отколкото много кандидати на демократите са платили за собствените си кампании. Репортажът на NBC, както и по-ранно разследване на Popular Information, накараха Facebook да забрани на „Епохални времена“ да рекламират на платформата.

Щатската версия на „Епохални времена“ обаче представлява само малка част от цялата картина. Това е глобална пропагандна мрежа, прокарваща смесица от алтернативни факти и  конспиративни теории, с което си печели крайнодесни последователи по целия свят.

„Епохални времена“ се представя като „най-широко публикувания китайски вестник на света“, излизащ на 21 езика в 35 държави. Организацията твърди, че тиражът достига 1.6 млн. В големите градове в САЩ често може да се види на будките за продажба на вестници редом с по-мейнстрийм издания.

Във Франция „Епохални времена“ осигурява неограничена платформа за Жан-Мари Льо Пен, патриарха на френската крайна десница, и на дъщеря му Марин, която ръководи основаната от баща ѝ националистическа партия. Френското издание редовно отразява изказвания на Льо Пен-баща – от настояването му, че няма нужда да се протестира против проявите на антисемитизъм в страната, до неоснованите на никакви доказателства твърдения, че пожарът в Нотр Дам е умишлен.

След като 51 души бяха избити в джамия в Нова Зеландия, щатското издание на „Епохални времена“ публикува коментар на Тревър Лудон – фанатичен антикомунист, който е привличал вниманието на американските консервативни среди с книгите си за Барак Обама и „червената заплаха“. В статията си той твърди, че убиецът от Крайстчърч всъщност не е десен екстремист, а „национал-болшевик“. (Българското издание на „Епохални времена“ – „Будна ера“, има близо 180 хил. последователи на страницата си във Фейсбук. Сайтът основно препечатва материали от други сайтове с явната цел да генерира импресии. Бел.ред.).

„Епохални времена“ се радва на особено голям успех в Германия, където сайтът на изданието редовно влиза в топ 10 на най-активните новинарски страници в социалните мрежи.

Главният редактор и управляващ директор на „Епохални времена“ Германия – Джихонг Жен, е отказал да отговори на въпросите на The New Republic, наричайки ги „подвеждащи“ и „белязани от очевидно погрешни твърдения, злонамерени, фалшифициращи заключения и клеветническо изопачаване“. „Епохални времена Германия е независим новинарски портал, посветен на ценностите на свободния демократичен конституционен ред във Федерална република Германия, защита на достойнството на всички хора, независимо от произход, вяра, политическа – или каквато и да е друга – ориентация. Нашите служители работят стриктно според признатите журналистически стандарти за висококачествена медия в плуралистично общество“, се казва в отговора на Жен.

До 2015 г. „Епохални времена Германия“ е губещо пари, безвредно издание, фокусирано върху Китай.  Читаемостта му обаче се увеличава рязко, след като започва да експлоатира темата за големия брой бежанци, пристигащи в страната и идващи най-вече от раздираната от война Сирия. Изпълнителният директор на фирмата издател – Epoch Times Europe GmbH – е коментирал пред германски бизнес седмичник, че читателите са се увеличили двойно, благодарение на което „Епохални времена“ са излезли на печалба.

Към 2017 г. сайтът на „Епохални времена Германия“ вече има над четири милиона месечни посетители. Изследване на Института за стратегически диалог, британски тинк-танк, занимаващ се с противодействие на екстремизма, описва сайта като „занимаващ се с разпространяване на антидемократични фалшиви новини и конспиративни теории, подклаждане на омраза към мигрантите и косвена реклама на AfD“. Друго изследване на Технологичния университет в Мюнхен дава за пример едно сензационно заглавие от вестника: „Бежанци с две жени в Германия: и двете получават социални помощи“, която е публикувана през 2017 г. и е била споделена близо 62 000 пъти във Facebook. Това обаче не е нищо повече от политически „кликбейт“, пробутващ като „новина“ решение на местен съд отпреди 13 години. Седмичникът Die Ziet отбелязва, че никоя друга медия не е толкова популярна сред привържениците на AfD, колкото „Епохални времена“.

„Трудно е да пробиеш в германския медиен пейзаж. Те успяха да влязат на пазара като казват неща, които никой друг не иска да каже, защото са табу“, казва Корнелиус Пушман, от Института за медийни изследвания Liebniz, който е проучвал „Епохални времена“ и връзката им с AfD.

Готовността на германското издание на  „Епохални времена“ да казва неизказуемото до голяма степен е свързана с уникалните особености на персонала. Албрехт установява, че членовете на редакцията, сред които има медик и моден дизайнер, нямат никакъв опит или образование в журналистиката. Те сами признават, че не се занимават с проверка на фактите и вместо това се доверяват на алтернативните източници на информация, които харесват. „За тях всеки алтернативен източник е добър“, казва журналистката.

Бившият член на Фалун Гонг Бен Хърли, който е участвал в създаването на „Епохални времена“ в Австралия, заявява, че редакционната политика на изданието обикновено е била задавана от Ню Йорк. „Казваше ни се да не отразяваме каквото и да било, свързано с хомосексуализма. Имаше и някои конкретни хора, които в никакъв случай не трябваше да отразяваме – включително Хилари Клинтън, за която се смяташе, че се е продала на китайските власти. Друг такъв беше Кофи Анан, генералният секретар на ООН, което имаше нещо общо с това, че бил призрак или демон в друго измерение“.

Трудно е да се прецени дали германското издание е получавало подобни нареждания, тъй като по съдържанието му си личи, че е готово да публикува почти всичко. Една вече изтрита статия за това, как Хилари Клинтън била избягала в Бахрейн, използва като източник щатския таблоид The Globe. Друга история за „анонимни агенти на ФБР във форумите на 4chan“ е изчезнала от сайта, след като The New Republic са пратили въпросите си. Друг „сензационен материал“, използващ познати антисемитски клишета – че фамилията Ротшийлд печели от бежанците в Германия – е препечатан от конспиративния сайт с връзки с австрийската крайна десница Info-direkt. Друг често използван източник е руската държавна агенция Sputnik.

Албрехт открива, че няма конспиративна теория, която да се вижда твърде странна и невероятна за екипа на „Епохални времена“ в Германия: „кемптрейлс„, „Пицагейт„, опровергани измислици за деца, убити от бежанци – на страниците на изданието се намира място за всичко. Вестникът пише за тайния план на Ангела Меркел да трансформира германското общество чрез прием на бежанци – версия на теорията за „голямата подмяна“, която намира основно място в манифестите на крайнодесни масови убийци. „Те казват, че нормалните хора не са готови да приемат всички тези теории, поради което го разпространяват отвреме-навреме в малки порции“, разказва Албрехт.

Този начин на мислене отразява ученията на основателя на Фалун Ганг Ли Хонгджи – бивш китайски тромпетист, който сега живее в щата Ню Йорк. Хонгджи твърди пред последователите си, че говори от гледната точка на „по-висше разбиране, което се различава от теориите на обикновените хора„. През 1999 г. той заявява пред списание Time , че извънземни са научили човеците на наука, за да ни контролират духовно. (По-късно каза, че това било будистка метафора). Неговите учения, публикувани в сайта на Фалун Гонг, отхвърлят теорията на еволюцията, описват децата със смесена раса като „физически и интелектуално непълноценни“ и вкарват хомосексуализма сред „лошите дела“. От информационния център Фалун Дафа не са отговорили на въпросите на The New Republic.

В Китай Фалун Гонг е забранен като „зъл култ“, и последователите му са подлагани на репресии. Има съобщения, че практикуващи Фалун Ганг са били задържани, изтезавали са и дори са им вадени органи. Рабираемо, Фалун Ганг таи дълбоко негодувание към Китай и комунизма по принцип. В този смисъл подкрепата на Фалун Ганг за Тръмп е логична.  Заради желанието на президента на САЩ да се конфронтира с Пекин отдадените последователи на учението гледат на него като на „спасител, пратен от небесата, за да разруши Комунистическата партия“, коментира пред NBC Бен Хърли.

Символичните отношения между „Епохални времена“ в Германия и AfD е по-объркваща. Защо вестник на учение, така чувствително към тегобите на подложените на религиозно преследване негови представители в Китай, се превръща в доверен източник на информация за партия, чиито приоритети са защита на германската християнска култура, затваряне на границите на страната и прогонване на неевропейските имигранти?

Този въпрос е объркващ, ако се подхожда логично – защото отговорът му не е свързан толкова с разума, колкото с вярата. „Те не казват, че работят в полза на AfD. Вместо това ще кажат, че работят за истината. Те искат да осигуряват на хората алтернативни факти – защото според тях алтернативното винаги е добро“, казва Борис Шуматски от Института за стратегически диалог. „Това, което за много хора изглежда като конспиративна теория, за тях е „алтернативен факт“ – поради което спомага за осветяване на тайния свят отвъд мейнстрийм отразяването“, обяснява той.

Бившият член на Фалун Ганг Хърли пише, че истинската цел на „Епохални времена“, подобно на всички други проекти на групата, е „чисто проповедническа“, макар и не в типичния смисъл. Той сравнява дейността им с „някакъв вид гигантска ПиАр кампания, целяща да създаде положително отношение към Фалун Ганг сред хората, но не задължително да ги покръства“.

В този смисъл „Епохални времена“- Германия всъщност изобщо не е вестник. Реално не е и пропаганда. Това е прозелитизъм – средство за задоволяване на любопитството на „отворени умове“. Според тази логика, след като веднъж си повярвал на една конспиративна теория, е по-лесно да повярваш и на следващата, и така нататък докато един ден паднат всякакви прегради пред очите ти. Последователите на „по-висшето разбиране“ на учителя Ли смятат за свой дълг да помагат на света да види това, което според тях е истината за вселената.

Така че всъщност не е изненадващо, че „Епохални времена“ се чете от гласоподаватели на AfD и американските алтрайтъри. Тези групи имат своите квазирелигиозни алтернативни истини. Теорията за Голямата подмяна, еврейската доминация, „дълбоката държава“ и прочее конспирации разглеждат света от някаква богоподобна перспектива, при която действията на всевластни скрити действащи лица са очевидни.

Според мисленето на тези групи, потапянето в този свят на конспирации води до „събуждане“. Американските алтрайтъри гордо твърдят, че са „изпили червеното хапче“ – препратка към филма „Матрицата“. където главният герой поглъща червено хапче и прозрява ужасната истина за света около него. Последователите на QAnon конспирацията действат съвсем като култ и се опитват да дешифрират загадъчните послания за глобален заговор на педофили, публикувани във форуми от оракула им “Q”. Сред левицата в САЩ също се срещат квазирелигиозни вярвания, но те си нямат президент и водещи от Fox News, които да ги разпространяват и подсилват.

Вестниците, свързани с Фалун Ганг, не са се оказали в един отбор с алтрайта поради набор от споделени политически идеи. Общото между „Епохални времена“ в Германия, Съединените щати и другаде е споделената им вяра, че притежават по-висше разбиране, нужно за осъзнаване на истината за света, която се крие зад завесите. На пръв поглед това може да звучи като трудна за продажба идея, но в САЩ и Европа хората я купуват – и променят политическата карта.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар