В категории:Информации / САЩ / Свят

„Уикилийкс” обеща нови разкрития за Хилари Клинтън

Сайтът обяви награда от 20 000 долара за информация във връзка с убийството на апаратчика от Демократическата партия Сет Конрад Рич. Но Джулиан Асандж отказа да поясни дали убитият е бил информаротът за първия „теч” около кандидатката за Белия дом

В интервю за холандския телевизионен канал NOS основателят на „Уикилийкс” Асандж заяви, че сайтът ще публикува нова серия документи, разобличаващи тъмни факти около личността на кандидатката на Демократическата партия на САЩ за президентския пост Хилари Клинтън. Според него този път ще става дума за корупция.

Сайтът разобличител не издава информаторите си
Сайтът разобличител не издава информаторите си

Първите разобличения срещу Клинтън, пуснати от „Уикилийкс” точно в навечерието на конгреса на демократите, стартирал на 25 юли, разкриваха, че ръководството на партията още по време на първичните избори е толерирало президентската кандидатура на Хилари Клинтън за сметка на вътрешнопартийния ѝ съперник Бърни Сандърс. В резултат оставка подаде партийната водачка Деби Васерман-Шулц.

„Руснаците идат!”

Реакцията на Клинтън и щаба ѝ бе не да дадат обяснения по изнесените факти, а да обвинят Русия в хакерска атака срещу партийния сървър и в конспирация с цел да се спъне демократическата кандидатка и да се помогне на републиканеца Доналд Тръмп да влезе в Белия дом.

Русия официално отрече да има нещо общо със случая. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви с ирония, че Москва се отнася „с разбиране” към особеностите на предизборната кампания в САЩ и ще се постарае да изтърпи този особен период. Той се въздържа от повече иронизиране и не припомни прочутия случай от 1949 г., когато стресиран от пропагандата на макартизма бивш военен министър на САЩ се хвърля от прозореца на психиатрична клиника с вика: „Руснаците идат!”.

От своя страна Асандж също опроверга твърденията на демократите за руска намеса и увери, че те нямат основания за подобни позодрения. Той обясни слуховете за руска следа с това, че хакерската атака срещу демократическия съврър била извършена от компютър, чийто системен език е руският. „Това може да означава, или че е замесен някакъв руснак, или че някой се опитва да създаде такова впчатление,” смята Асандж. Той обаче очаква, че и втория транш от разкритията за Клинтън, който ще разгласи сайтът му, ще бъде пак посрещнат от нейния екип с обвинения за руски заговор.

Загадъчно убийство

В интервюто си за NOS Асандж отбеляза още, че той и колегите му са обезпокоени от случилото се с 27-годишния Сет Конард Рич, служител на апарата на Демократическата партия в САЩ, който бе застрелян на 8 юли т.г. във Вашингтон от неизвестни. Парите и вещите на жертвата са останали непокътнати от убийците. Според Асандж „Уикилийкс” иска да разбере истината около това престъпление и затова сайтът е обявил награда от 20 000 долара за информация във връзка със случая.

Нито Асандж, нито някой друг от „Уикикилийкс” е давал разяснения дали убитият апаратчик на демократите не е лицето, извадило първата информация около Клинтън и Сандърс, или участвало в хакерската атака срещу сървъра на Демократическата партия.

В. „Вашингтон таймс”, който също съобщава за интервюто на Асандж, цитира свой неназован източник и твърденията му, че други информатори на „Уикилийкс” били притеснени да не ги сполети съдбата на Сет Конрад Рич.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар