В категории:САЩ / Свят

Щабът на Клинтън е шпионирал делегатите на Бърни Сандърс

Изтеклите през Wikileaks и DC Leaks имейли дават все повече доказателства за неетичните методи, с които бе подсигурена номинацията на Хилъри Клинтън – и в крайна сметка победата на Доналд Тръмп

Бюрократите от Демократическата партия направиха всичко, за да подкопаят кандидатурата на Бърни Сандър и да осигурят номинацията на Хилъри Клинтън. Така само спомогнаха за победата на Донлад Тръмп
Бюрократите от Демократическата партия направиха всичко, за да подкопаят кандидатурата на Бърни Сандърс и да осигурят номинацията на Хилъри Клинтън. Така само спомогнаха за победата на Донлад Тръмп

Изтекли електронни писма показват, че екипът на Хилъри Клинтън е шпионирал делегатите на конкурентът ѝ за номинацията на Демократическата партия Бърни Сандърс, съобщава Observer. Тези разкрития увеличават броя на доказателствата, че хората на Клинтън и апаратът на Демократическата партия са действали незаконно и неетично, за да подсигурят номинацията ѝ, въпреки изключително ниската ѝ популярност. Това отблъсна много избиратели и в крайна сметка спомогна за победата на републиканеца Доналд Тръмп.

От публикуван от хакерската група DC Leaks имейл, датираш от месец май, се разбира, че един от директорите на кампанията на Клинтън – Марлон Маршъл, е препращал на други хора от щаба документи, съдържащи детайлна информация за делегати и поддръжници на Бърни Сандърс. Това е описано като част от „проверка на единството” в Демократическата партия.

Подробни справки

Обемът на събраните лични данни, събрани от екипа на Клинтън и разпространявани между членовете му, е обезпокояващ. Имейлите показват, че делегатите на Сандърс са били обект на мащабни проверки, профилите им в социалните медии са били наблюдавани и са им били поставяни оценки доколко са податливи за евентуално преминаване на страната на Клинтън.

Били са изготвени профили на 713 делегати на Сандърс преди националната конференция на Демократическата партия. Таблиците, подготвени от служителите на Клинтън, сдържат данни за родните щати на делегатите, техните имейл адреси, телефонни номера, профили в социалните мрежи, история на даренията им за политически кампании в миналото, кратки биографии и оценка на нивата на подкрепа за Сандърс.

„Денис Грувс е критична към Хилъри Клинтън заради това, че е войнолюбив „ястреб”. Надява се на оспорвани избори. Всичките ѝ постове във  Facebook са про-Бърни”, пише в справката за делегат на Сандърс от щата Мейн. „Публикува в Twitter: „Току-що промених регистрацията си за изборите от демократ на необвързан”, се отбелязва в биографията на друг делегат.

„Публикува във Facebook: „Никога Хилъри Клинтън” и споделя снимка с Бърни Сандърс с надпис „впишете го в бюлетината”. Пак от Facebook: „Ще напусна Демократическата партия, ако манипулират предварителните избори в полза на Клинтън… разкарайте парите от политиката”. Доктор Ранди Покладник е родена и израснала в Охайо. Има бакалавърска степен по химия, магистратура и докторат по Науки за околната среда”, пише в друга биография. В справките за някои делегати са отбелязани и участията им в протести още от 2012 г.

Извършените от щаба на Клинтън проверки са притеснителни и крайно неетични, особено в светлината на това какво отношение получиха някои от делегатите на Сандърс по време на националния конгрес на партията.

Потискане на опонентите

В списъците присъства и сенатор Нина Търнър, един от най-популярните сподвижници на Сандърс. Националният комитет на партията забрани на Търнър да направи представяне на Сандърс, без да даде обяснение. Самата Търнър коментира пред медиите, че щабът на Клинтън вероятно е отговорен за това.

След като номинацията на Клинтън бе обявена на конгреса, делегатите на Сандърс демонстративно напуснаха. В този момент WikiLeaks вече бяха публикували имейли на Националния комитет, които потвърждаваха, че апаратът на партията е съучастничил на екипа на Клинтън, за да бъде подсигурена номинацията ѝ. Според някои съобщения комитетът е запълнил празните места с платени актьори, за да се опита да разсее съмненията, че Демократическата партия е разцепена заради Клинтън.

Националният комитет също така нареждаше да се отнемат от делегатите плакати против Клинтън и организираше контра скандирания, които да заглушават призивите на поддръжниците на Сандърс „Без повече война” и „Не на ТПП”.

Скоро след вътрешните избори на Демократическата партия, адвокатите Джаред Бек и Елизабет Бек заведоха групов иск срещу Националния комитет на партията и опозорената му бивша председателка Деби Васерман Шулц. Делото е от името на милионите поддръжници на Бърни Сандърс, за които ищците твърдят, че са били потискани и заглушени от партийния елит.

Публикуваните от Wikileaks документи в седмиците преди изборите предоставиха допълнителни доказателства, че везните са били силно наклонени в полза на Хилъри Клинтън – както от страна на администрацията на Демократическата партия, така и от страна на мейнстрийм медиите.

„Най-новите документи, публикувани от Wikileaks, потвърждават и добавят значителни детайли към това, което предишните изтичания вече разкриха: че Националния комитет активно е работил, за да подкопае кампанията на Бърни Сандърс, докато е заговорничел с кампанията на Клинтън зад кулисите”, коментира Джаред Бек. „Това са допълнителни доказателства в подкрепа на нашия иск, чрез който искаме комитета и Деби Шулц да понесат отговорност за техния провал в подсигуряването на честен и безпристрастен изборен процес”, добавя той.

Публикуваните от Wikileaks писма показват, че сегашният изпълняващ длъжността председател на комитета Дона Бразайл е прехвърляла информация за кампанията на Сандърс към щаба на Клинтън. Това е ставало в момент, в който тя е била вицепредседател на Националния комитет и е била задължена да бъде неутрална. Тя също така е предупредила екипа на Клинтън относно въпрос за смъртното наказание преди един от дебатите ѝ със Сандърс. „Веднага щом номинацията е осигурена, аз ще съм вашия най-голям сурогат”, заявява Бразайл в писмо от януари 2016 г. до ръководителя на щаба на Клинтън Джон Подеста.

В писмо до Клинтън от март 2015 г. един от мениджърите на кампанията на Клинтън Роби Муук изразява раздразнение от това, че Деби Шулц е наела изпълнителен директор за националната конференция на Демократическата партия, без това да е обсъдено с тях. „Притеснен съм от това, че тя е наела директор без да се консултира с нас, след като многократно им заявихме, че очакваме това да се случи и останахме с впечатление, че те ще го направят”, пише Муук. „Госпожо държавен секретар, аз няма да се обаждам на никого и да казвам нищо, преди да сте говорила с Деби Шулц, но това много ме притеснява. Трябва да седнем заедно с Деби и да изясним как искаме нещата да се променят или подобрят, преди да обмислим дали да играем топка с тях”, добавя той. Това писмо подсказва, че щабът на Клинтън е бил в координация с Националния комитет от самото начало, като Муук реагира гневно дори на най-малкия сигнал, че апаратът на партията действа самостоятелно. Шулц бе принудена да се откаже от поста заради скандалите, но щетите вече бяха нанесени.

Бившата председателка на Националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман Шулц
Бившата председателка на Националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман Шулц

Докато много мейнстрийм издания просто отказваха да отразяват съдържанието на публикуваните от Wikileaks имейли, други подкрепящи Клинтън журналисти пропагандираха теории за руска конспирация. През месец август Politico публикува информация, според която лидерите на Демократическата партия планират да управляват щетите от бъдещите публикации на Wikileaks като твърдят, че те са били фалшифицирани от руснаците.

Тези твърдения наистина бяха разпространявани като опит да се ограничи негативния ефект от разкритията, съдържащи се в изтеклите имейли. Автентичността на писмата бе потвърдена от начина, по който замесените в скандалите се защитаваха, включително самата Хилъри Клинтън. Въпреки това, много поддръжници на Клинтън и техните представители в медиите продължиха да твърдят, че съдържанието на писмата е фалшиво, защото това се вписваше в наратива им за безпогрешността на Клинтън.

Изкривяване на истината

Действията на комитета и „проверката на единството” на щаба на Клинтън бяха част от друг ключов наратив – да се ликвидират всякакви идеи, че гласувалите за Сандърс няма да подкрепят Клинтън в изборите за президент.

В допълнение на това като плюс за Клинтън постоянно бе изтъквана подкрепата, която тя получаваше от представители на републиканския елит. В мейнстрийм медиите това бе представяно като сигнал, че Републиканската партия се разцепва заради Доналд Тръмп. В крайна сметка се оказа, че е вярно обратното. Победата на Тръмп над Клинтън бе симптоматична за тоталитарното високомерие, проявявано от нейния щаб и бюрокрацията на Демократическата партия. Девет процента от демократите предпочетоха да гласуват за Тръмп, а обшият брой на гласовете за Клинтън изостава значително от тези за Барак Обама през 2008 и 2012 г.

Постоянните манипулации, че Клинтън е солиден кандидат за Демократическата партия и презумцията, че партията е напълно единна, имаха обратен ефект. Гласовете, отишли при кандидати на трети партии не могат да обяснят защо Клинтън загуби изборите в ключови щати, включително такива, които в миналото са гласували за Обама. Срамната загуба на Клинтън е логичен резултат от това, че партията нагласи вътрешните избори, за да номинира предпочитания кандидат – този, който олицетворява елитарното статукво, констатира Observer.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар