В категории:САЩ / Свят

ФБР поднови разследването срещу Клинтън и върна интригата в президентската надпревара

Демократите критикуват бюрото, че се намесва в предстоящите избори. Новите разкрития обаче сочат, че Правосъдното министерство е оказвало натиск върху разследващите още през февруари

Хюма Абедин е един от най-близките помощни на Клинтън
Хюма Абедин е един от най-близките помощни на Клинтън

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) изненадващо поднови разследването срещу кандидата за президент от Демократическата партия Хилъри Клинтън само седмица преди изборите. Според информация на агенция Reuters ФБР вече е издействало съдебна заповед за проверка на новооткрит масив от електронни писма, свързани с неправомерното използване на личен сървър от Клинтън по времето, когато тя бе държавен секретар.

Това неочаквано развитие предизвика остра реакция от страна на Демократическата партия, която обвини директора на ФБР Джеймс Коми в нарушаване на закона и опит да повлияе на предстоящия вот. Според информация на Wall Stret Journal решението създава и вътрешно напрежение в бюрото и Министерство на правосъдието по въпроса как да подходят с толкова политически чувствително разследване.

Неприятна изненада

Разследващите са открили 650 хил. електронни писма в лаптоп, използван от бившия конгресмен от Демократическата партия Антъни Уейнър и съпругата му Хюма Абедин, близък сътрудник на Хилъри Клинтън. Метаданните от имейлите сочат, че голяма част от тях може да са пращани от и към частния сървър на Клинтън. Уейнър трябваше да се оттегли от поста с заради поредица от сексуални скандали.

Вероятно ще отнеме седмици да се провери каква част от писмата са свързани със служебните задължения на Клинтън и нейната помощница, дали част от тях вече не са преглеждани при предишните проверки, и най-вече дали съдържат класифицирана информация или нови важни доказателства за нарушения от страна на кандидат-президента.

Въпреки, че през последните седмици Wikileaks публикува хиляди имейли, разкриващи нелицеприятни подробности за Клинтън – включително относно близките ѝ отношения с финансовия сектор и спонсорите на семейната ѝ фондация – тя водеше в социологическите проучвания пред главния си опонент Доналд Тръмп. През миналата седмица Wall Street Journal публикува информация, която показва, че предишното разследване на ФБР може да е било повлияно от дарения към политическата кампания на съпругата на заместник-директора на ФБР Андрю МакКейб.

В края на октомври нюйоркският офис на ФБР е уведомил МакКейб, че докато е разследвал Уейнър относно подозрения, че е пращал сексуални съобщения на непълнолетно момиче, са открили лаптопа, използван и от съпругата му Абедин. След като ФБР е преценило, че откритите данни потенциално може да са свързани с разследването срещу Клинтън, са решили да го отворят отново, за което Конгреса бе уведомен в петък.

Директор Коми бе подложен на тежки атаки от страна на демократите, които настояват ФБР бързо да предостави разяснения за решението. През последните дни социологическите проучвания сочат, че преднината на Клинтън пред републиканския ѝ опонент Тръмп се свива, като най-новите измервания сочат само 1% разлика. Ходът на ФБР бе неприятна изненада дори за капиталовите и валутни пазари в САЩ, които отбелязаха спад в резултат на новината.

Лидерът на демократите в Сената Хари Рейд изпрати отворено писмо до Коми, в което заявява, че действията на ФБР нарушават Закона Хатч, който забранява федерални служители да оказват влияние върху изборния процес.

Ръководителите на кампанията на Клинтън Джон Подеста и Роби Муук от своя страна поставят под въпрос решението на Коми да изпрати уведомително писмо до Конгреса преди да е извършен преглед на новооткритите данни и да има оценка дали те имат са от важност за разследването. Писмото на Коми до Конгреса е срещнало съпротива и от страна на висши представители на правосъдното министерство, но в крайна сметка институцията не е попречила на ФБР да получи заповедта за проверка на имейлите.

Вътрешен и външен натиск

Според информация на WSJ освен пред външен натиск ФБР е изправено и пред вътрешното недоволство на свои служители. Сложната ситуация изкарва наяве връзките между няколко разследвания, които бюрото извършва срещу Клинтън и нейни приближени. Някои служители на ФБР  са се оплакали пред изданието и от натиска да ограничат активността си в проверките за потенциални финансови нарушения и търговия с влияние на Фондация Клинтън.

Според данните на WSJ такива проверки срещу семейната фондация на Клинтън са били правени от офисите на ФБР в Ню Йорк, Лос Анджелис, Вашингтон и Литъл Рок. В някои случаи данните за фондацията са били засичани при отделни разследвания за корупция в публичния сектор. Други проверки са били свързани с Тери МакАулиф – дългогодишен приятел на Клинтън и член на борда на фондацията, който е осигурявал финансиране за политическата кампания на съпругата на Андрю МакКейб.

През февруари представители на ФБР са представили пред Министерство на правосъдието данните за клинтъновата фондация. Според наличната информация тази среща не е протекла никак добре. Според някои свидетели ФБР не е предоставило достатъчно убедителни доказателства, за да оправдае по-агресивни проверки на фондацията. Според други представителите на министерството са подходили студено и пренебрежително към случая. „Това бе една от най-странните срещи, на които съм присъствал”, заявява един от участниците пред WSJ.

Прокурорите от министерството, отговарящи за борбата с корупцията, са заявили на представителите на ФБР, че няма да позволят по-агресивни техники на разследване като призовки, официално вземане на показания или свикване на жури. От своя страна служителите на ФБР са изтъкнали, че са напълно в правото си да разследват уликите, с които разполагат.

През месец юли директорът Коми излезе с публично заявление, че не препоръчва започване на съдебен процес срещу Клинтън по случая с частния ѝ сървър. Тогава ръководството на бюрото също така е взело решение да раздели проверките за Фондация Клинтън и Тери МакАулиф, като първата е прехвърлена на офиса в Ню Йорк, а втората – на този във Вашингтон.

Това решение е било прието със скептицизъм от някои разследващи във ФБР, според които двете проверки трябва да са обединени. От своя страна антикорупционните прокурори от правосъдното министерство са продължили да настояват, че и двата случая са слаби и няма достатъчно доказателства за нуждата от разширяване на проверките.

Според информация на WSJ, през август висши представители на министерството са привикали зам.-директора на ФБР Андрю МакКейб, за да изразят недоволството си от това, че агенти на бюрото все още работят върху проверките срещу Фондация Клинтън, въпреки наближаващите избори. Тогава МакКейб е заявил, че ФБР има право да разследва въпроса, стига да не използва методи, които изискват съгласието на министерството.

Противоречива информация

Според някои свидетелства, след тази среща МакКейб е дал инструкции агентите на ФБР да продължат работа по случая в рамките на пълномощията, с които разполагат. Според други съобщения обаче МакКейб е дал сигнал по командната верига, че агентите трябва да не задълбават повече в случая. Някои запознати с въпроса наблюдатели заявяват, че това е предизвикало негодувание сред служители на ФБР, които и без това са се чувствали некомфортно с начина, по който ръководството третира разследванията, засягащи Клинтън. Други обаче коментират, че при липсата на достатъчно доказателства за криминални нарушения, този подход на ръководството е бил разумен.

През септември агентите, работещи по проверката на фондацията, са поискали да видят електронни писма от компютри, проверявани като част от разследването за частния сървър на Клинтън. Това искане обаче е било отхвърлено от прокурора. Тези имейли са били предоставени на ФБР като част от сделки за имунитет, според които информацията в тях може да се използва само при случай на потенциална злоупотреба със секретна информация.

Някои агенти на ФБР не са се примирили с това и са поискали разрешение да отправят молба към друг прокурор. Тя обаче са получили отказ от МакКейб, който е заявил, че не могат просто да „отидат на пазар за прокурори”. Когато няколко седмици по-късно обаче е изскочил и лаптопът на Уейнър, ръководството на ФБР е взело рисковото решение да даде публичност на нередностите около Хилъри Клинтън дни преди изборите – може би в опит да успокои вътрешното напрежение, или да опровергае съмненията за политическа зависимост и корупция.

Дали това ще има решително значение за избора на следващ президент на САЩ е трудно да се прогнозира. Ако ФБР бе изчакало още седмица, това може би било по-коректно от гледна точка на изборния процес. Но от друга страна разследването на Клинтън би било много по-трудна политическа задача, ако тя вече е избран президент. Логично е и да се зададе въпроса дали ако правосъдното министерство не бе оказало толкова силен натиск върху ФБР, информацията за разследванията щеше да повлияе върху предварителните избори на Демократическата партия – в такъв случай кандидат за президент можеше да е човек с далеч по-безпроблемно минало като Бърни Сандърс.  При всички положения, ако фамилията Клинтън успее да се върне в Белия дом, престоят на Хилъри в Овалния кабинет ще протече под сянката на постоянно нарастващия обем информация за грешките, с които е изпълнена политическата ѝ кариера.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар