В категории:Свят

ФБР без да иска разкри името на саудитската връзка с 11 септември 

Погрешно внесен в съда документ разкрива зорко пазената в тайна самоличност на бивш служител на посолството на Рияд, за когото се подозира, че е помагал на терористите 

Wkimedia Commons

Майкъл Исикофф, Yahoo News

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) по невнимание е разкрило една от най-внимателно пазените тайни за терористичната атака от 11 септември 2001 г.: самоличността на служителя на саудитското посолство във Вашингтон, за когото службите подозират, че е осигурил пряка и съществена помощ на похитителите от Ал Кайда.

Това разкритие е включено в съдебна декларация, внесена от представител на ФБР във връзка с дело, заведено от семействата на жертвите на атаките, които обвиняват властите в Саудитска Арабия в съучастничество.

Според говорителя на ищците, това разкритие представлява значителен пробив в дългогодишното дело, тъй като за пръв път има някакво потвърждение, че разследващите атентатите агенти на ФБР са вярвали, че са разкрили връзка между похитителите на самолетите и саудитското посолство във Вашингтон.

Не е ясно колко силни са доказателствата срещу бившия служител на саудитското посолство – този въпрос е тема на остри спорове вътре в самото ФБР от години. Но разкриването на самоличността на заподозрения в съдебните документи – което представители на щатските власти са потвърдили, че е станало погрешка – вероятно ще върне фокуса на вниманието към потенциалната саудитска връзка с атентатите от 11 септември.

Случаят хвърля светлина и върху необикновените усилия на администрацията на Тръмп от последните месеци да предотврати превръщането на вътрешни документи по въпроса в публично достояние. „Това показва, че съществува целенасочено прикриване на саудитското участие от страна на властите“, казва Брет Игълсон, говорител на семействата на жертвите на атентата, чийто баща също е убит на 11 септември. „Това демонстрира, че е имало йерархия на командването, вървяща от саудитското посолство и Министерството по ислямските въпроси до похитителите“.

Игълсон признава, че е бил слисан от „изпускането“ на тази информация в публични документи от страна на ФБР. Министерството на правосъдието е уведомило адвокатите на ищците за самоличността на заподозрения още през септември, но това е станало съгласно заповед за конфиденциалност, която е забранявала на семействата на загиналите при атаките да го разгласяват публично. „Това, че сега бюрото само разгласи името представлява гигантско оплескване от тяхна страна“, казва Игълсон.

След като са получили запитване от Yahoo News в понеделник, от правосъдното министерство са уведомили съда за казуса и спрели публичния достъп до декларацията на ФБР. Сега на сайта за съдебни вписвания пише, че „документът е подаден неправилно“.

ФБР и правосъдното министерство са отказали да коментират как се е стигнало до тази грешка. Говорителят на саудитското правителство също е отказал да отговаря на каквито и да е въпроси, свързани със случая.

Саудитските власти многократно са отричали да е имало връзки между техни официални представители и атентаторите от 11 септември. Позицията на Рияд се свежда до повтаряне, че „са и винаги са били близък и ключов съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма“.

Иронично, изобличаващата декларация на ФБР е внесена в съда с цел да подкрепи скорошно искане на главния прокурор Уилям Бар и директора на националното разузнаване Ричард Гренел да се забрани публикуването на името на саудитското официално лице и всички свързани документи. Според тях тази информация представлява „държавна тайна“ и публикуването ѝ може да нанесе „значителни вреди на националната сигурност“.

Декларацията е изготвена от Джил Санборн, помощник-директор на отдела за борба с тероризма на ФБР. В нея са представени по-подробни аргументи в подкрепа на твърдението на Бар и Гренел, че публикуването на документи на ФРБ – включително „записи на разпити, телефонни разговори и банкови извлечения, информация от чужди правителства“ – ще доведе до разкриване на разузнавателни източници и методи на събиране на информация, което би намалило готовността на чуждестранни правителства да оказват помощ на ФБР по чувствителни разследвания.

В декларацията от 40 страници името на саудитското официални лице е споменато многократно, като в повечето случаи е цензурирано, освен на едно място – несъответствие, което е било забелязано първо от репортери на Yahoo News.

В откъс, описващ материали, поискани от ищците по делото, Санборн споменава частично разсекретен доклад на ФБР от 2012 г. за възможните връзки между терористите от Ал Кайда и представители на саудитските власти. Тази проверка, за чието съществуване се разбра едва преди две години, първоначално е била съсредоточена върху двама души. Единият е Фахад ал-Тумайри, радикален проповедник и служител на саудитското министерство по ислямските въпроси, които е работел като имам в джамията „Крал Фахд“ в Лос Анджелис. Другият е подозираният за саудитски агент Омар ал-Баюми, който помага на двама от терористите, отвлекли пътническия самолет, който се разби в сградата на Пентагона, убивайки 125 души. След като двамата похитители пристигат в Лос Анджелис на 15 януари 2000 г., ал-Баюми им намира апартамент, дава им пари и отваря банкови сметки.

В частично цензурирано копие на доклад за развитието на разследването на ФБР от 2012 г. се заявява, че агентите са открили доказателство, че на Тумайри и Баюми е било възложено да помагат на похитителите от човек, чието име е заличено. Това бе използвано от адвокатите на семействата на жертвите да твърдят, че този „трети човек“ е доказателство за организационната роля на Саудитска Арабия.

На едно място в декларацията на Санборн се споменава, че адвокатите на ищците искат разкриване на „всички записи и документи, отнасящи се до Джара“, без името да е цензурирано. Става въпрос за Мусаед Ахмед ал-Джара, служител от средно ниво в саудитското външно министерство, който е работел в посолството на Рияд във Вашингтон през 1999 и 2000 г. Неговите задължения явно са включвали надзор върху дейността на служителите на Министерството на ислямските въпроси във финансираните от Саудитска Арабия джамии и ислямски центрове в Съединените щати.

За Джара се знае сравнително малко. Според бивши служители на посолството, той е отговарял директно пред саудитския посланик в САЩ по онова време принц Бандар, а по-късно е прехвърлен на работа в саудитските дипломатически мисии в Малайзия и после Мароко, където е служел поне до миналата година.

Джара от доста време е в полезрението на адвокатите на семействата на жертвите. той е един от деветимата саудитци на официални позиции, за които адвокатите подозират, че разполагат с важна информация по случая, и които настояват да бъдат разпитани или поне да се даде достъп до документите на ФБР, в които се споменават. Семействата на загиналите на 11 септември също така са наели бивши федерални агенти, които да разследват тези потенциални свидетели, включително Джара.

Според един от тези бивши агенти, помагащи на семействата – Катрин Хънт, Джара „е бил отговорен за координирането на служителите на Министерството на ислямските въпроси, действащи като водачи и пропагандисти на територията на Съединените щати, включително Фахад ал-Тумайри“. Хънт е провела собствено разследване за помощта, която похитителите са получили при пребиваването си в Калифорния. „Разследващите от ФБР са вярвали, че Джара „подкрепял“ и „поддържал“ ал-Тумайри“, заявява тя.

Декларацията на Санборн представлява първото публично потвърждение, че т.нар. „трети човек“, споменат в доклада от 2012 г., наистина е бил акредитиран саудитски дипломат. Всички доказателства, събрани от агентите на ФБР относно Джара и връзките му обаче остават засекретени.

В декларацията на Санборн се заявява, че твърдението, че Джара е „възложил“ на Тумайри и Баюми да помагат на терористите представлява по-скоро „теория“ върху която агентите са работили, отколкото заключение, основано на доказателства.

Един запознат с разследването бивш служител на ФБР, който е поискал да остане анонимен, заявява пред Yahoo News, че агентите са събрали солидни доказателства, че е имало срещи и комуникация между Джара, Тумайри и Баюми, като са считали, че те са обсъждали помощта за двамата атентатори Халид ал-Михдхар и Наваф ал-Хазми. Агентите обаче не са успели да докажат, че Джара е знаел за принадлежността на Михдхар и Хазми към Ал Кайда, или за плановете им да извършат атаки на територията на САЩ. Това е довело до тежки вътрешни спорове в бюрото както да се прави с разкритите контакти.

„Просто нямахме достатъчно доказателства, за да придвижим случая напред“, заявява бившият служител на ФБР. По думите му въпросът се е усложнявал допълнително от нищожната вероятност ФБР да може да разпита Джара. „Нямаше никакви причини да вярваме, че саудитците ще ни предоставят достъп до него“, казва той.

С времето, и особено след възхода на Ислямска държава през 2014-2015 г., ръководството на ФБР загубва интерес от въпроса и насочва повечето водещи специалисти по контратероризъм към случаи, които се считат за по-приоритетни. „В ФБР определено имаше хора, които искаха този случай да бъде приключен“, заявява бившият служител.

Подозренията за саудитска връзка с 11 септември са стари колкото самите атаки, тъй като 15 от 19-те терориста бяха саудитци. Специално създадената комисия за разследване на атентатите в крайна сметка заключил, че макар Саудитска Арабия отдавна да е виждана като основен източник на финансиране за Ал Кайда, „не са открити доказателства, че саудитското правителство като институция или висши саудитски официални лица са финансирали организацията“.

Комисията обаче също така призна, че има значителни празнини в наличната информация, най-вече по отношение на двуседмичен период през януари 2000 г., когато Михдхар и Хазми пристигат в Лос Анджелис, след като са присъствали на среща на Ал Кайда в Куала Лумпур, която е била засечена от ЦРУ.

Следователите от комисията също така имаха дълбоки подозрения относно ролята на  Тумайри, известен с насочените си срещу Запада проповеди. Според тях радикалният проповедник е излъгал, че никога не се е срещал с похитителите и дори с Баюми. При разпитите Тумайри е твърдял, че не познава Баюми, макар телефонните разпечатки да показват, че двамата са контактували често.

Висящият въпрос за саудитската роля кара ФБР тихомълком да започне свое разследване по въпроса. Кодовото название на разследването – „Операция бис“ – бе разкрито в публикация на New York Times и ProPublica този януари. То е било фокусирано върху дейността на Михдхар и Хазми в Южна Калифорния след контактите им с Тумайри, Баюми и други лица.

Работещите по случая агенти са направили повторни интервюта с ключови свидетели и са открили телефонни записи и други материали, които специалната комисия за 11 септември не е виждала. Бившият федерален агент Стивън Мур, който сега помага в частното разследване на семействата на жертвите, през 2017 г. пише декларация, в която заявява, че Тумайри „е бил първостепенен контакт на  Михдхар и Хазми в Лос Анджелис“. Имамът е знаел предварително за пътуването им до Съединените щати и дори е поканил Хазми да води молитви в джамията „Крал Фахд“.

„На основата на доказателствата, събрани от нас в рамките на разследването, аз заключих, че дипломатически и разузнавателни служители на Кралство Саудитска Арабия съзнателно са предоставили материална подкрепа на двама от похитителите и са способствали заговора за атака на 11 септември. Моите колеги в разследващия екип споделяха тези изводи“, пише Мур в декларацията си.

Агентите не успяват да убедят ръководството на ФБР в силата на тези доказателства и институцията не предприема други действия по въпроса. Семействата на жертвите, искащи саудитските власти да бъдат държани отговорни за ролята си, обаче успяват да постигнат пробив през 2016 г. Тогава Конгресът отхвърля ветото на президента Обама и прокарва Закона за справедливост за спонсорите на тероризма, който позволява завеждането на дело срещу кралството във федерален съд.

Оттогава текат постоянни битки за достъп до ключови документи и доказателства между семействата и адвокатите им от една страна и ФБР, Министерство на правосъдието и Саудитска Арабия от друга. На годишнината от атентатите през 2019 г. семействата, адвокатите им и помагащите им бивши федерални агенти се срещнаха с президента Доналд Тръмп в Белия дом, и повдигнаха въпроса за отказването на достъп до материалите, които са нужни за делото. „Казахме му: моля ви господин президент, разсекретете документите. Правителството ни прикрива саудитската роля“, разказва Игълсон.

Тръмп е изглеждал възприемчив и дори се е въодушевил, след като му е казано, че сред хората, които са отказвали достъп до документите в миналото са бившите директори на ФБР Робърт Мълър и Джеймс Коми. В един момент Тръмп е заявил, че тези двамата са „измет“ и се е зарекъл да помогне на семействата. Той се е обърнал към жена си, която също е присъствала на срещата, и ѝ е казал „Хей, Мелания. Чуй ги тези – казват, че същата измет, която се бори с мен, се бори и със семействата от 11 септември“.

„Той се здрависа със всички ни и каза: не се притеснявайте, ще ви помогна“. Излязохме от срещата ликуващи – мислехме си, че най-после ще видим документите“, разказва Игълсон.

На следващия ден, 12 септември, Министерството на правосъдието е дало на семействата името на „третия човек“ – но с изискване да не го разпространяват публично. Отново през същия ден главният прокурор Бар внася първото си искане към съда да не публикува исканите от семействата материали, защото представляват „държавна тайна“. „Почувствахме се като намушкани в гърба“, казва Игълсон.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар