В категории:Свят

Нов съдебен иск обвинява Саудитска Арабия за атаките на 11 септември

Семействата на загинали при терористичните нападения съдят кралството заради финансовата и логистична подкрепа, оказвана на „Ал Кайда”.

Близо 3000 души загинаха при атентатите на 11 септември 2001 г. Снимка: Wikimedia commons

Семействата на 850 загинали при атентатите на 11 септември 2001 г. както и още 1500 души, ранени при терористичните атаки, съдят правителството на Саудитска Арабия, съобщава CNN. Те обвиняват Риад в оказване на материална и финансова помощ на „Ал Кайда” в годините преди най-голямото терористично нападение на територията на САЩ.

Това е един от най-големите групови съдебни искове срещу Саудитска Арабия, след като през миналия септември Конгресът отхвърли ветото на президента Обама върху закона „Правосъдие  срещу спонсорите на тероризъм” (JASTA), който направи възможни подобни дела. Основният аргумент на предишния президент беше, че законът ще подкопае доктрината за държавен имунитет и излага САЩ на опасност от съдебни искове от други части на света.

Искът, заведен тази седмица във федералния съд в Манхатън, твърди, че саудитските власти чрез свои министри, официални лица и широка мрежа от благотворителни организации, свързани с държавата, са предоставяли всякаква помощ на екстремистката групировка „Ал Кайда”.

„Атентатите на 11 септември не биха могли да се случат без подкрепата на Саудитска Арабия за групировката”, заявява Джим Крейндлър, адвокат и съпредседател на комитета на ищците. Пред нюйоркското издание Pix 11 той изтъква, че „благотворителните организации са алтер егота на саудитското правителство”. По думите му има директна връзка между тези организации и Осама бин Ладен.

Представителите на Саудитска Арабия са отказали коментар пред медиите. Риад отрича всякаква роля в нападенията и никога не е бил официално обвиняван от Вашингтон, но 15 от 19-те терористи, извършили атентатите са от саудитски произход.

Искът се позовава на части от докладите на ФБР и ЦРУ за нападенията, включително прословутите „28 страници”, засягащи саудитските връзки на атентаторите. Те бяха разсекретени чак през миналото лято – 13 години след обнародването на оригиналния доклад. Макар да няма преки доказателства за връзки на терористите със саудитската кралска фамилия, в доклада се посочва, че някои от тях са имали контакт и са получавали помощ от хора, които са свързани със саудитското правителство и разузнаване.

Един от хората, подкрепяли финансово двама от извършителите – Осама Баснан, през 2002 г. е получил „значителна сума пари” от член на кралското семейство. За друг саудитски гражданин, обект на разследване за тероризъм от ФБР, се посочва, че има „близки връзки с кралското семейство”. В телефона на един от задържаните командири на Ал Кайда – Абу Зубайда, е бил запаметен номера на охранителната фирма, осигуряваща дома на тогавашния саудитски посланик в САЩ Принц Бандар бин Султан. Съпругата на посланика също така е превеждала пари на жената на гореспоменатия Баснан.

Представители на Министерство на финансите са свидетелствали пред Конгреса, че хора от саудитския благотворителен фонд „Ал-Харамейн” са имали „значителни контакти с ислямски екстремисти”. В доклада се посочва, че ЦРУ също разследват саудитската фондация за сътрудничество с терорист и имат съмнения за тогавашния вътрешен министър на арабската страна принц Найеф. Сред нецензурираните пасажи от разсекретените страници присъства и заключението за „неопровержими доказателства, че има подкрепа за тези терористи вътре в саудитското правителство”.

Разсекретената част от доклада подкрепя публикувани след 2001 г. разследвания на медии като Wall Street Journal, според които членове на кралското семейство са плащали на Осама бин Ладен и родената от него терористична организация, за да не създават размирици в самата Саудитска Арабия.

Още през 2004 г. бе заведен групов иск от роднините на 1400 загинали при атентатите, но допускането му стана обект на дългогодишна съдебна битка и бе многократно блокиран отчасти заради това, че назовава Саудитска Арабия като обвиняем.

След приемането на закона JASTA, който позволява граждани на САЩ да съдят чужди правителства, обвинени в спонсориране на терористични атаки в страната, пречките пред такива дела отпадат. Оригиналният съдебен иск е бил изменен, за да може да бъде обединен с делата от страна на застрахователни компании, искащи компенсации за нанесените материални щети, както и с исковете на ранени по време на атентатите търсещи обезщетение. Заедно двете съдебни дела представляват мнозинството от жертвите на атентатите.

„Възнамеряваме да продължим да правим същото, което и през последните 13 години – да търсим справедливост от името на всички засегнати семейства, както и отговорност от името на всички в тази страна”, заявява пред CNN Джери Голдман, който е адвокат по първото дело. „Самото дело е за компенсации, но най-важното е, че хилядите жертви на атентатите искат Саудитска Арабия да понесе отговорността си”, изтъква от своя страна Джим Крейндлър.

Макар по времето на президента Обама да имаше известно охладняване между Вашингтон и Риад заради сделката с Иран, САЩ продължиха да поддържат дългогодишните си интимни отношения с богатото на петрол кралство. САЩ не само подкрепят, но и се включват пряко в кървавата военна интервенция на Саудитска Арабия в Йемен, което доведе до хуманитарна катастрофа в страната.

В миналото новият президент Доналд Тръмп е критикувал Саудитска Арабия, включително относно подозренията за ролята им в атентатите от 2001 г. След като встъпи в длъжност обаче Тръмп демонстрира значително сближаване с Риад. Неговата администрация одобри оръжейни доставки за кралството, които дори Обама блокира, освен това ескалира участието на САЩ във войната в Йемен. Тръмп назначи за държавен секретар главният изпълнителен директор на петролния гигант Exxon Mobil Рекс Тилерсон, който има дългогодишни връзки със Саудитска Арабия  и наскоро отказа да признае нарушенията на човешките права в кралството.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар