В категории:Близкият изток / Свят

САЩ са убили съюзник на просаудитското правителство в Йемен

Резултатите от одобреното от Доналд Тръмп нападение демонстрират колко е неясна границата между теориристичните организации и подкрепяните от Риад сили в опустошената от войната страна

В четвъртък водената от Саудитска Арабия коалиция за пореден път бомбардира погребална церемония в Йемен, в резултат на което са загинали девет жени и едно дете. Снимка: Twitter

Сред жертвите на военната операция на САЩ срещу „Ал Кайда” в Йемен в края на миналия месец е и племенен лидер, който е съюзник на подкрепяния от САЩ и Саудитска Арабия, съобщава AP, позовавайки се на официални военни лица, представители на йеменски племена и роднини на жертвите. Той е бил и един от местните лидери, участващи във военната кампания на Риад срещу йеменските шиитски бунтовници хути, отбелязва агенцията.

Тези връзки на племенния вожд Шейх Абдел-Рауф ал-Дахаб повдигат допълнителни въпроси относно планирането и осъществяването на нападението, което доведе до голям брой жертви от двете страни, включително цивилни. В резултат на акцията загина един щатски „морски тюлен”, бяха ранени още шест, а един хеликоптер бе повреден при кацане и трябваше да бъде унищожен. Според оцелели свидетели на нападението на йеменското село Якла са загинали поне 25 местни жители, включително 10 деца и девет жени.

Случаят демонстрира колко е размита границата между „Ал Кайда” и други групировки в Йемен, където терористичните организации в една или друга степен са изградили връзки с многобройните племена. Яростта на местното население от цивилните жертви на американските бомбардировки често се използва от екстремистките групировки за набиране на нови попълнения.

„Ал Кайда” на практика се явява съюзник на правителството на президента Абед Мансур Хади и подкрепящите го Саудитска Арбия и Обединени арабски емирства във войната им срещу шиитските бунтовници, които контролират административната столица Сана. Интервенцията и жестоката гражданска война доведоха страната до опустошение, масов глад и смъртта на поне 10 хил. души от края на 2014 г. досега.

Според съобщенията на йеменското крило на „Ак Кайда”, при боевете в Якла са загинали шест бойци на групировката. Някои свидетелски показания обаче твърдят, че те са пристигнали в селото след началото на боевете. Според информация на племенни лидери, в селото се е намирала жена – член на „Ал Кайда” със саудитско гражданство, която е била приютена в къщата на човек, чийто син също е боец на групировката. Всички те обаче изглежда са били на ниско ниво в организацията. Сред мъртвите е и възрастен шейх, който е преговарял за освобождаването на свои съплеменник, отвлечен от терористичната мрежа.

Представител на Пентагона пожелал анонимност заявява, че операцията не е била насочена срещу конкретни индивиди, а целяла събиране на разузнавателна информация, в което отношение е била успешна. Според официалното съобщение на щатските военни са били убити 14 бойци на „Ак Кайда”. Тази бройка включва ал-Дахаб и неговият брат Султан, които според Пентагона са били „водещи фигури при планирането и експерти по оръжията”.

Според жителите на селото обаче нападението представлява провал за щатското разузнаване. „Ако искаш да ловиш бойци на „Ак Кайда”, можеш да ги намериш в околните планини, а не в това малко село. Информацията на американците бе грешна”, заявява един от лидерите н общността Азиз Мабхут.

Части от клана ал-Дахаб отдавна имат връзки с „Ал Кайда”. През 2013 г. обаче Абдел-Рауф, Султан и още един от техен брат са участвали в предавана по националната телевизия церемония, на която са сключили споразумение с управителя на провинция Байда да помогнат за изтласкването на „Ак Кайда”.

Малко преди атаката Абдел-Рауф се е бил в съседната провинция Мариб, където се е срещнал с висш военен от правителството на Хади. Информацията за тази среща е потвърдена пред AP от съветника на ал-Дахаб Фахид ал-Куаси, който го е придружавал, както и от двама представители на военните.

Според източниците на агенцията, по време на срещата ал-Дахаб, който контролира около 800 племенни бойци, е получил около 15 млн. йеменски риала (60 хил. долара), за да участва в боевете срещу хутите. Ал-Дахаб и придружителите му са се прибрали в Якла вечерта преди нападението, а ал-Куаси е раздал парите на бойците.

Според генерал Махсе Хасруф, който оглавява звеното за морално направление в йеменската армия (еквивалент на говорител), е заявил пред телевизия Al-Arabiya, че ал-Дахаб е работел съвместно с правителството на Хади за превземането на близкия град Радаа от бунтовниците.

Кланът ал-Дахаб, който е една от основните сили в провинция Байда, оригинално е бил съставен от 18 братя и полубратя. Фамилията обаче отдавна се е разделила заради борбите за лидерство, като една част се е присъединила към „Ал Кайда”. Поне трима от братята, членуващи в „Ал Кайда” са достигнали висши позиции в групировката. Двама от тях са убити при щатски удари с дронове, а третият е загинал по време на един от семейните диспути.

Една от сестрите във фамилията бе съпруга на гражданина на САЩ Ануар ал-Аулаки, който бе главен пропагандист на клона на „Ал Кайда” на Арабския полуостров, преди да бъде убит от удар с дрон през 2011 г. През същата година одобрен от президента Обама удар убива и 16 годишния му син, който също е роден в САЩ. Едно от загиналите деца при нападението в Якла е осемгодишната дъщеря на ал-Аулаки.

Въпреки тези връзки на семейството с „Ал Кайда”, Абдел-Рауф, който е станал лидер на клана през 2012 г. многократно е отричал да има връзки с терористичната организация. Роднини на убития и изявени представители на друго племе в региона са коментирали пред AP, че „Ал Кайда” не е имала доверие на Абдел-Рауф, защото не се е заклел във вярност към лидера на групировката и е имал връзки с правителството. Източниците на агенцията са пожелали анонимност заради опасения от проблеми с терористичната група. Говорителят на правителството на Хади, както и кабинетът на вицепрезидента, не са отговорили на въпросите на AP.

След като клонът на „Ал Кайда” в Йемен започна да действа през 2007 г., ръководителите му се стремят да засилят съюзите си с местните племена, като използват пари, семейни връзки и всяване на страх. Някои племена се присъединиха към групировката, други си сътрудничат с нея и я използват в междуособиците си, а трети се опитват да я отбягват. В някои случаи отношението към „Ал Кайда” води до разделяне на кланове.

Картината се усложнява допълнително от това, че бойци на „ал Кайда” се бият срещу шиитските бунтовници редом с правителството на Хади и саудитците от 2015 г. Те често си сътрудничат с ултраконсервативните ислямистки милиции, спонсорирани от Саудистска Арабия и ОАЕ. Това им позволи през последните години да се завърнат в територии, откъдето преди това бяха прогонени, включително провинция Байда.

AP е разговаряла с осем свидетели и оцелели от американското нападение, както и с местни племенни лидери. Според техните свидетелства, атаката на щатските специални части в селото е започнала в 1:30 през нощта. Боевете са продължили няколко часа и са включвали бомбардировки и стрелба от щурмови хеликоптери.

„Нищо не оцеля, дори кравите и овцете бяха застреляни”, разказва Шейх Ахмед ал-Салами, който живее в близост до ал-Дахаб. Той е един от местните жители, които са се включили в боя срещу нападателите с личните си оръжия.

В центъра на сраженията са били шест къщи, принадлежащи на клана ал-Дахаб и на Абдула Мабхут ал-Амери, глава на друга видна местна фамилия. Според свидетелствата в къщата се е намирал един от синовете на ал-Амери, който е член на „Ал Кайда”. В пристройка към къщата са се намирали и укриващата се от властите в страната си саудитска джихадистка Арва ал-Багдади, нейният брат, който също е член на „Ал Кайда”, както и неговата бременна жена и тяхна племенница. Всички с изкючение на племенницата са били убити.

Под кръстосания огън в къщата на ал-Дахаби се е оказала и група от 15 мъже от друга фамилия, които са преговаряли за посредничеството на местния лидер за освобождаване на техен роднина, отвлечен от „Ал Кайда”. Лидерът на този клан, Шейх Сеи фал-Джуфи, който е бил над 80 годишен, е излязъл от къщата и е бил застрелян. „Имаше безразборна стрелба по всичко, което се движи, цялото място гореше. Трябваше да се скрием, за да оцелеем”, заявява един от роднините му Абдулах ал-Джуфри.

Семейство ал-Амери е понесло най-много жертви в нападението – пет жени, шест деца, Абдула, неговият син Мохамед и още един мъж. Членове на клана ал-Амери също са били сред получилите пари от правителството, за да се сражават срещу хутите. Един от тях – Салех, описва как дъщеря му се е опитала да избяга от къщата с едно от шестте си деца, но е била застреляна. „Часове по-късно намерихме тялото ѝ. Детето беше в безсъзнание, но живо – покрито с кръвта на майка си”, разказва той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар