В категории:Свят

Скритите цивилни жертви на ударите с дронове в Йемен

Ръководената от хиляди километри кампания е оставила след себе си стотици трупове на невинни, показва разследване на Associated Press

Дроновете, сеещи смърт в Йемен, се управляват от военни бази на хиляди километри. Снимка: US Air Force

Съединените щати водят война с дронове в Йемен от 16 години, като официалната цел е клонът на Ал Кайда в страната. Скритата цена на тази кампания е големият брой цивилни, убити от ракетните удари.

Не съществува изчерпателна статистика за загиналите цивилни заради трудностите при потвърждаването на идентичността и обвързаностите на убитите. Associated Press в сътрудничество с Pulitzer Center on Crisis Reporting са изготивили разследване за ударите с дронове само от началото на тази година и са установили, че поне 30 от убитите вероятно не са били част от Ал Кайда. Това представлява около една трета от всички убити от удари с дронове от началото на 2018 г. Пентагонът не публикува собствените си оценки за броя на загиналите, но независимо поддържаните бази данни сочат, че убитите от дронове през годината достигат 88.

Разследването на Associated Press предоставя макар и непълен поглед върху това колко често цивилни погрешка стават цели на такива удари, особено на фона на рязкото повишаване на използването на дронове от администрацията на Доналд Тръмп. За двете години от началото на мандата му са проведени 176 удара с дронове, в сравнение със 154 за всички осем години на администрацията на Барак Обама, показват оценките на AP и Бюрото за разследваща журналистика.

Разследването на AP за цивилните жертви в Йемен включва интервюта на очевидци, семейства на жертвите, племенни лидери и активисти. От идентифицираните жертви, нямащи връзка с Ал Кайда, 24 са цивилни, а поне шест са бойци в проправителствените сили, които се водят от същата страна на конфликта като САЩ. Те също са били застигнати от ударите далеч от фронтовите линии, докато са се занимавали с цивилния си живот.

Жертвите на дроновете остават почти незабелязани на фона на конфликтите в региона. Неимоверно по-голямо разрушение е причинено в резултат от наземнaта и въздушна кампания срещу шиитските бунтовници хути, провеждана от съюзниците на САЩ във водената от саудитците коалиция. Според наскоро публикувани оценки над 57 хил. души са убити от началото на войната, а още хиляди са загинали заради масовия глад, причинен от конфликта.

Но убийството на един-единствен човек – саудитският колумнист на Washington Post Джамал Хашоги, посечен в консулството на родината си в Истанбул, предизвика по-шумно международно възмущение от цялата тази смърт в една война, водена от Саудитска Арабия и подкрепяна от САЩ.

В сравнение с общия брой на убитите, жертвите на щатските дронове в Йемен – както цивилни, така и бойци, се измерват „само” в стотици. Няколко организации се опитват да следят броя на смъртните случаи, като оценките им понякога се разминават. Бюрото за разследваща журналистика е регистрирало 1020 убити от удари с дронове по времето на Обама между 2009 и 2016 г., и още 205 за 2017 и 2018 г. Според базата данни на Armed Conflict Location & Event Data Project убитите за последните две години достигат 331. Отчитането каква част от убитите са цивилни е усложнено от трудното разграничаване кой е свързан с Ал Кайда, предвид многобройните милиции и групировки, действащи в страната. Ал Кайда в Йемен също се присъедини към боевете срещу хутите и много нейни бойци са инкорпорирани в милициите, въоръжавани и финансирани от подкрепяната от САЩ коалиция.

Ударите с дронове са постигнали някои военни успехи. През 2015 г. такъв щатски удар уби Насър ал-Уахиши, върховен лидер на Ал Кайда на Арабския полусостров, както и няколко от старшите му командири. Основният ефект от ударите обаче е това, че принудиха Ал Кайда в Йемен да ограничи движението през страната и използването на мобилни телефони, както и да избягва големи събирания. Групировката се изтегли от някои южни територии, които бе овладяла в хаоса, предизвикан от конфликта. Това обаче стана според тайни споразумения с Обединените Арабски Емирства, които позволиха на Ал Кайда да запази оръжията си и заграбените пари.

Преследването на лидерите на Ал Кайда в Йемен от страна на САЩ има висока цена в човешки животи. Пентагонът например e убил поне 66 души, 31 от които деца, в неуспешните опити да ликвидира един единствен човек – Касим ал-Рими, който е един от основателите на Ал Кайда в Йемен, наследил Ал-Уахиши като ръководител на групировката. Тези жертви са в резултат на два щурма, чиято цел е бил Ал-Рими. Първият е бил през 2009 г. по времето на Обама, а вторият бе осъществен на 27 януари 2017 г., само дни след встъпването на Тръмп в длъжност

Щатските дронове, сеещи смърт в Йемен, се управляват от отдалечени американски бази, най-често направо от територията на САЩ. Бивш участник в програмата за дронове, поискал да остане анонимен, разказва пред AP, че управляващите машините често карат 11-14 часови смени в стаи с формата на товарни контейнери, натъпкани с електроника. Те обикновено действат на основата на разузнавателни данни от информатори, но понякога целите на ударите се избират по „подозрителни модели на поведение”. Операторите разполагат със списъци от характеристики и ако обектът на терен демонстрира част от тях, той може да се превърне в цел.

Според източника на AP грешките се получават заради лошо разузнаване или лоша преценка на поведението. Правозащитни организации са изразявали опасения, че разузнавателните данни, използвани за ударите, понякога идват от затворници на финансираните от ОАЕ йеменски милиции, които редовно използват изтезания.

14-годишният Яшиа ал-Хасиби е убит, докато пасе козите си на седем километра от вонен контролен пункт. Снимка: семейство Хасиби/АР

Някои от ударите с дронове от тази година, проучени от AP, изглеждат като такива грешки. На 1 януари ракета от дрон удря ферма в провинция Байда. В резултат на това загиват 70-годишният Мохамед Мансар аби Сарима и негов по-млад роднина. Малко по-рано убитите мъже са участвали в посреднически разговори за разрешаване на местен спор. В страна, в която племенните връзки са силни, а правосъдната система на практика не съществува, подобни посредничество е обичайно при конфликти за земи, убийства и др. Преговорите обичайно представляват големи събирания на мъже, често въоръжени, което може да е предизвикало подозренията на операторите на дронове.

„Ние нямаме връзки с никакви организации. Те бяха просто фермери, които дори не знаят как да четат и пишат. Живеем в постоянен страх – дроновете постоянно са в небето”, казва братът на Мохамед.

Няколко седмици по-късно, 14-годишното овчарче Яшиа ал-Хасиби е покосено от дрон, докато пасе животните на няколко километра от контролен пункт, който Ал Кайда наскоро се е опитала да овладее. Заедно с него загива и строителен работник, преминаващ наблизо, според сведенията на роднини и местни правозащитници.

В няколко поредни дни през месец март дроновете провеждат удари по превозни средства на основния път в провинция Хадрамаут. Някои от ударите наистина убиват бойци от Ал Кайда, но други удрят коли с хора, бягащи от боевете в съседната провинция Джауф. На 5 март една ракета убива десетгодишния Амер ал-Машхами и ранява шофьора на автомобила. Четири дни по-късно е ударена друга кола, превозваща шестима мъже и момчета, отиващи на погребение. Всички пътници загиват.

Салех ал-Уахир, брат на един от убитите, е пътувал в кола, движеща се в след ударения автомобил. „Видях с очите си как телата им бяха разкъсани”, казва той. Доклад на службата по човешките права в Джауф заключава, че жертвите са били цивилни.

Рядко има оцелели от ударите с дронове. Един такъв е Адел ал-Мандахари, който си спомня как колата му е била изхвърлена във въздуха от взрива на ракета. Той губи двата си крака и една ръка, а другите четирима души в колата – брат му, чичо му, братовчед му и друг роднина – са убити. Според техни роднини, както и местни държавни служители и правозащитници, никой от тях не е имал връзки с Ал Кайда.

След атаката Ал-Мандахари е говорил с медии и правозащитни групи в търсене на начин да получи компенсация или извинение от САЩ. „Изгубих надежда”, казва той. „Нищо няма да се случи”.

Дори в някои от случаите, които AP не е включила в статистиката за убитите цивилни, е доста спорно доколко жертвите са свързани с Ал Кайда. На 14 май двама мъже – Хюсеин ал-Даяни и Абдула ал-Карби са убити, след като ракета от дрон удря пикапа им в район на провинция Шабра, където Ал Кайда имат присъствие. Братът на Хюсеин – Халед, отрича убитите да са имали връзки с Ал Кайда и заявява, че брат му е участвал в милиция, сражаваща се срещу хутите.

Две седмици по-късно седемнадесетгодишният Махдар Хюсеин ал-Хаг е убит от дрон, докато кара мотоциклета си в същия район. Според баща му, той е бил гимназист и се е връщал от пазар за зеленчуци. „Може да са го сбъркали с младежите от Ал Кайда, които са активни там”, казва баща му. Йеменски служител по сигурността е заявил пред AP, че всички убити при тези удари са били членове на Ал Кайда, но не е представил никакво доказателство.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар