В категории:Близкият изток / САЩ / Свят

САЩ са признали само за 1/5-та от смъртоносните атаки с дронове

Правителството на САЩ укрива информация относно ударите с дронове, а реалният мащаб на убийствата и въздействието им върху цивилното население не може да бъде определен.

Murtaza Hussain, The Intercept

През последното десетилетие Съединените щати още повече засилиха ролята си на световен полицай, извършвайки хиляди въздушни удари с дронове – често на места далеч от бойното поле. През президентството на Барак Обама САЩ признаха, че са убили между 2867 и 3138 души чрез атаки с безпилотници, осъществени в страни като Сомалия, Йемен и Пакистан.

В края на своя мандат Обама предприе някои стъпки, целящи да увеличат прозрачността относно смъртоносните удари с дронове, съобщавайки цифрата на загиналите в следствие на тези атаки. Ново съвместно изследване на Института за правата на човека към Колумбийския университет в Ню Йорк и базираният в Йемен Център за стратегически изследвания Сана разкрива, че Щатите все още пазят в тайна истинските размери на своите смъртоносни атаки.

Докладът, озаглавен „Извън сенките: Препоръки за увеличаване на прозрачността при използването на смъртоносни сили“ разкрива, че САЩ са признали едва за 20% от осъществените си удари, отказвайки да поемат отговорност или да съобщят подробности за огромна част от тях.

Междувременно атаките с безпилотници зачестяват значително. Откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност средната бройка на месечните атаки с дронове се е увеличила 4 пъти спрямо средната стойност от времената на Обама. Основна цел на тези удари е Йемен, като за тази година в страната са били извършени между 9 и 11 смъртоносни атаки с дронове. Бюрото за разследваща журналистика обаче разкрива, че американската армия е извършила още 81 прикрити атаки срещу арабската държава.

Авторите на доклада твърдят, че докато правителството на САЩ укрива информация относно ударите с дронове, то не може да бъде разбран реалният мащаб на убийствата и въздействието им върху цивилното население.

„От години единственият начин, по който можем да разберем нещо за безпилотните атаки, е или от медийни съобщения, или от индивидуални изявления на правителствени служители“, казва Алекс Муурхед от Института по правата на човека в Колумбийския университет, подчертавайки провала на правителството да предостави информация относно случаите, в които дроновете се използват за убийства.

„Когато става дума за официално признание от страна на американското правителство, говорим за конкретна информация за отделните удари. Такава информация е от голямо значение за хората, загубили близките си“, споделя  Муурхед.

Броят на убитите цивилни от безпилотните удари на САЩ варира според различните оценки, но при всички положения става дума за стотици невинни жертви. Въпреки това американското правителство често твърди, че броят на загиналите цивилни е „само няколко десетки“. Критика заслужава и армията на САЩ, провеждаща политиката си на „подписващи удари“, при които се набелязват годни за военна служба мъже, живеещи в зона, в която се извършват безпилотни атаки. Именно тази политика е отговорна за случаите, при които сватби, погребения и други обществени събирания са били бомбардирани в Йемен, Пакистан и Сомалия.

„Има огромна разлика в отношението към западните граждани и останалите. От всички цивилни, убити от атаките с дронове, единствено семействата на загиналите двама западняци през 2016 година получиха официално извинение и компенсация от правителството“, разкрива Муурхед.

Местните в Йемен твърдят, че ударите извършени от администрацията на Тръмп през последните месеци са довели до смъртта на невинни при много случаи. Една атака, извършена миналия месец в провинция Шабват в Йемен, например е взривила кола пълна с мъже, които са нямали никаква връзка с терористични организации, като при ударът са пострадали и намиращите се наблизо минувачи. Въпреки тези инциденти Тръмп обещава допълнително да намали регулациите, свързани с одобряването на безпилотните атаки, което ще застраши животът на цивилните още повече. Много йеменци споделят, че болката и скръбта, причинени от ударите на американците, в крайна сметка тласкат някои хора в ръцете на Ал Кайда.

„Програмата за атаки с дронове е причина за множество смъртни случаи, които нито са били разследвани, нито признати, нито дори взети под внимание от американското правителство“, казва Уалеед Алхарири, един от съавторите на доклада и директор на американския офис на Центъра за стратегически изследвания Сана.

„В някои случаи бяха бомбардирани сватби, което накара множество обикновени хора горещо да намразят САЩ и освен това спомогна за вербуването от страна на Ал Кайда“, споделя Алхарири.

Секретността на програмата за нанасяне на удари с дронове пречи на гражданските организации в САЩ да отчетат нейните истински мащаби и въздействие. По-важното обаче е, че тази секретност пречи на пряко засегнатите от атаките да разберат защо са били набелязани. Гражданите на Йемен са неспособни да открият подробности за случаите, в които те или техните близки са били пострадали. Те нямат възможност да получат признание, камо ли компенсация, за ударите, които са променили живота им. Освен това, жертвите на тези безпилотни атаки често идват от бедните и отдалечени части на страната, което допълнително затруднява пострадалите да потърсят справедливост.

„Американската общественост не знае какво се случва с програмата за безпилотни удари. Обществото има нужда от повече прозрачност и то трябва да знаят истината. Йеменците, които са били засегнати от тези атаки също трябва да знаят защо са били набелязани. Много хора умряха, загубиха способността си да работят и загубиха близки, на които са разчитали. Те са били игнорирани и се чувстват безпомощни пред военната политика на САЩ в Йемен“, казва Алхарири.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар