В категории:Свят

Подкрепяната от Запада саудитска коалиция изби десетки деца в Йемен

Атаката срещу училищен автобус е само поредната трагедия, предизвикана от саудитската военна операция в Йемен. Въпреки протестите на хуманитарните организации, по нищо не изглежда, че страни като САЩ и Великoбритания възнамеряват да спрат военната си подкрепа за Риад

Десетки деца бяха убити от въздушен удар на саудитската коалиция по училищен автобус в Северен Йемен в четвъртък. Децата са застигнати от ракетите на пазар, който е бил първата спирка от училищна екскурзия. Според йеменското Министерство на здравеопазването, контролирано от бунтовниците-хути, при атаката са загинали общо 50 души и още 77 са били ранени. Според местни медици, цитирани от CNN, повечето от децата още са били в автобуса, когато е извършен удара.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че в болница, която организацията поддържа в област Саада, са пристигнали 29 тела на загинали, повечето от които на деца под 15 годишна възраст, както и 40 ранени, включително 30 деца. „Болницата е много натоварена. От сутринта не спират да пристигат убити и ранени. Ужасно и неприемливо е деца да бъдат карани да плащат подобна цена”, заявява говорителката на Червения кръст Мирела Ходеиб. Ръководителят на организацията в Йемен Йоханес Брюер от своя страна съобщи, че повечето убити и ранени са под 10-годишна възраст и че към болниците в района са пратени допълнителни ресурси, за да се справят с притока. Червеният кръст е една от малкото хуманитарни организации, която оказва помощ на цивилните в Йемен, където саудитската интервенция доведе до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Контролираната от хутите телевизия Al-Masirah публикува кадри, на които се виждат ужасяващите последици от бомбардировката, включително голям брой убити и осакатени деца.

След като се разбра какви са последствията от удара, водената от Саудитска Арабия коалиция защити бомбардировката като „легитимна военна операция”. Според официалната саудитска информационна агенция ударът е бил насочен срещу отговорниците за изстрелване на балистични ракети срещу пограничната саудитска провинция Джизан в сряда вечерта. По-късно говорителят на коалицията Турки ал-Малки повтори пред медиите че ударът е бил по „легитимна цел”. „Не, това не е училищен автобус. Ние поддържаме високи стандарти в оценката на целите”, заяви Малки пред CNN и добави, че „отговорните за изстрелването на балистични ракети срещу цивилни ще си получат заслуженото”.

Йеменският журналист Насър Арабие обаче коментира пред Al Jazeera, че в околностите на бомбардирания пазар не е имало хутски бойци. „За това място се знае, че е пазар и наблизо няма военни инсталации… но саудитците вече многократно са правели това – удрят училища, сватби и т.н.”, заявява той. Живеещият в йеменската столица Санаа журналист добавя, че вероятно броят на загиналите ще нарасне, защото отдалечената и неразвита провинция, в която се е случила трагедията, няма адекватна инфраструктура, за да окаже помощ на ранените. „Такъв брой ранени ще е трудно да бъдат лекувани дори в Санаа, какво остава за Саада, която е много отдалечена и неразвита”, казва той.

След удара Съединените щати, които освен с огромни доставки на оръжие, поддържат саудитската кампания и с директна военна и техническа помощ, излязоха със специално обръщение. „Щатската военна подкрепа за нашите партньори минимализира невоенните жертви”, заяви говорителят на Пентагона Ребека Ребарич. В изявлението също така се казва, че „нашата подкрепа за коалицията се състои от въздушно презареждане и разузнавателна информация, с което помагаме на партньорите си да подсигурят границите си от атаки на хутите. Нашата подкрепа не е бойна и се фокусира върху подобряване на процеса и процедурите на коалицията, особено по отношение на спазването на законите за въоръжените конфликти и най-добрите практики за намаляване на риска от цивилни жертви”.

Атаката в четвъртък е само поредния случай на масово убийство на цивилни в резултат на въздушни удари на коалицията. През трите години на войната многократно са били удряни пазари, училища, болници, както и сватбени и погребални церемонии. Последният подобен случай бе на 2 август, когато бяха ударени рибен пазар и болница в пристанищния град Ходейда, в резултат на което загинаха 55 души и още 130 бяха ранени. Само през месец юни коалицията е извършила 258 въздушни удара в Йемен, близо една трета от които срещу жилищни райони, показват данните на Yemen Data Project – независима група, изготвяща статистики за конфликта.

Последната атака бе осъдена от хуманитарните организации и от генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, който призова за „независимо и бързо разследване”. За същото настоя и директорът на Международния спасителен комитет Франк МакМанус. „Това трябва да е денят, в който светът да се събуди за ужасите, които се случват в Йемен… Не може на пълен с деца автобус да се гледа като на косвени жертви. Дори войните имат правила, но ако нарушаването им няма последствия, тези правила не значат нищо. Ако има каквато и да е вероятност невинни животи, особено такива на деца, да бъдат изгубени при някаква атака, тази атака не трябва да бъде извършвана”, заявява той. „Наистина ли на света са му нужни повече мъртви невинни деца, за да спре жестоката война в Йемен?”, запита от своя страна регионалният директор на Unicef за Близкия Изток и Северна Африка Греет Капелере.

Хуманитарният координатор за Йемен на ООН Лиз Гранде призова страните в конфликта да седнат на масата на преговорите. „Човешката цена на войната в Йемен е твърде висока. Няма никакво оправдание за броя на хората, които са убити и ранени. Затова хуманитаристите навсякъде казват „достатъчно”, заяви тя и подчертава, че хуманитарната криза в Йемен е най-тежката в света. Освен хилядите убити, войната в Йемен доведе и до изключително тежка епидемия от холера, която вече е засегнала над един милион души. Най-страшен обаче е гладът, който поставя милиони жители на бедната страна на ръба на оцеляването. Според данните на ООН между януари и май хуманитарните агенции е трябвало да осигурят помощ за 7.5 млн. души. Ситуацията се влошава драстично от офанзивата, предприета от силите на Обединените арабски емирства към пристанището Ходейда, през което се доставят огромната част от храните, горивата и лекарствата за изстрадалото население.

Въпреки мащаба на кризата в Йемен, случващото се в страната рядко влиза в новинарските заглавия на големите медии. Дори при случаите на масови убийства на цивилни, които все пак биват широко отразени, заглавията обикновено са формулирани неутрално, така че да не се разбира от пръв поглед кой стои зад фаталния военен удар. (Което е обичайна практика, когато става въпрос за убийства на цивилни, извършвани от съюзници на Запада). С някои малки изключения, активната подкрепа на Вашингтон и Лондон за саудитските действия в Йемен изобщо не се споменава от медиите. Наскоро независими журналисти установиха, че една от основните телевизии в САЩ – рупорът на Демократическата партия MSNBC – не е споменавала ролята на САЩ в йеменския конфликт повече от година, но за сметка на това за този период има 455 истории за скандала с порно актрисата Сторми Даниелс и президента Доналд Тръмп.

Държавният департамент на САЩ също заяви, че е „притеснен” от съобщенията за цивилни жертви, и призова коалицията да разследва „инцидента”. Всички разследвания на водената от Риад коалиция за собствените ѝ военни престъпления в Йемен досега очаквано са стигали до заключение, че престъпления няма. Опитите за организиране на международно разследване на военните престъпления в Йемен са спъвани от Великобритания, чийто военнопромишлен комплекс, заедно с този на САЩ, е сред най-облагодетелстваните от рязкото повишение на саудитските оръжейни поръчки след началото на войната 2015 г.

Саудитска Арабия изкупува огромни количества оръжия и от страните от Централна и Източна Европа, включително България, като често сделките се извършват с посредничеството на щатски фирми. Рентабилният оръжеен бизнес доведе и до значително активизиране на дипломатическите отношения между страната ни и Саудитска Арабия. След като в края на миналата година Бойко Борисов осъществи първото посещение на високо държавно ниво в кралството, тази седмица правителството обяви, че ще отдели над 1.6 млн. лева за отваряне на посолство в Риад.

През последните години излязоха поредица от официални доклади и журналистически разследвания, показващи, че оръжията, продавани на Саудитска Арабия от Запада и балканските държави свършват в ръцете на джихадистки групировки, включително ИДИЛ и Ал Кайда, действащи в Сирия и други „горещи точки” из Близкия Изток, където Риад води прокси войни с Иран и други регионални съперници. Очевидно нито въоръжаването на ислямистки екстремисти, нито масовите кланета на цивилни в Йемен са достатъчни, за да накарат износителите на оръжие дори да се замислят да спрат търговията със саудитския режим, макар много от тези държави по принцип да обичат да налагат санкции в името на демократичните ценности, човешките права и борбата с тероризма.

Най-новата трагедия в Йемен идва на фона на изключително странния дипломатически конфликт между Саудитска Арабия и Канада. Риад изгони канадския посланик, спря полетите до Канада, забрани нови търговски сделки и започна пропагандна кампания в отговор на критиките на Отава за масовите арести на активисти и правозащитници в Саудитска Арабия. Това обаче съвсем не означава, че канадското правителство се отличава с особено принципна позиция спрямо сатрапския режим в кралството – само преди няколко месеца канадският министър-председател също защити оръжейните доставки за Саудитска Арабия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар