В категории:Свят

Лондон се опитва да скрие мащаба на оръжейния износ за Саудитска Арабия

Великобритания използва пробойни в лицензионния режим, за да си измие ръцете от съпричастността за кризата в Йемен

Британските бомби носят разрушение в и без това опустошения от война, болести и глад Йемен.

Произведени във Великобритания бомби и ракети на стойност стотици милиони паунда са били продадени на Саудитска Арабия, която ги е използвала за инвазията си в Йемен. Продажбите се извършват чрез непрозрачна лицензионна схема, която прави проследяването на оръжията по-трудно, пише Guardian.

Тези разкрития предизвикаха обвинения срещу правителството, че се опитва да прикрие реалния размер на износа на британски оръжия за Саудитска Арабия. Министерството на международната търговия отрича тези твърдения.

Ролята на Великобритания в оръжейната търговия с Риад предизвиква критики заради военните операции на кралството в Йемен, където се развива една от най-тежките хуманитарни кризи от десетилетия. Десетки хиляди са загинали, милиони са били принудени да напуснат домовете си, а значителна част от населението на страната е изправено пред масов глад в резултат на боевете и блокадата.

Хуманитарните организации заявяват, че водената от Саудитска арабия коалиция целенасочено унищожава цивилна инфраструктура и сгради – действия, които представляват военни престъпления според международното право. Бунтовниците хути, за които Риад твърди, че са подкрепяни от Иран, също са обвинявани във военни престъпления срещу цивилни. Ситуацията в страната се влоши драстично с предприетата от коалицията офанзива срещу ключовото пристанище Ходейда, през което се доставя жизненоважна хуманитарна помощ.

Британските власти многократно са заявявали, че контролират строго износа на оръжия и лицензите се издават за всяка отделна пратка. Но сега данни, получени чрез запитване за достъп до информация, показват, че през последните пет години Великобритания е продавала на Саудитска Арабия високоточни оръжия като ракети въздух-земя Storm Shadow и Brimstone, както и бомби Paveway IV. Продажбите са ставали чрез отворени индивидуални лицензи за износ (известни като OIEL), които според правителството са предназначени за “по-малко чувствителни стоки”.

За разлика от специфичните лицензи, OIEL позволяват неограничен брой пратки за фиксиран период, който обичайно е между три и пет години. OIEL не включват задължение да се публикува общата стойност на сделките след изтичането на лиценза. “Отворените лицензи премахват нуждата продавача да получава предварително одобрение за всяка продажба, коментира Андрю Смит от Кампанията против оръжейната търговия, който е подал заявлението за достъп до информация. “Това е непрозрачна система, която е била използвана, за да се продава изключително прецизно въоръжение на саудитския режим”, добавя той.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира, който използва общодостъпната информация, за да оценява обема на износа на оръжия, изчислява, че след 2013 г. на Саудитска Арабия са продадени около 100 британски ракети Storm Shadow на стойност 80 млн. паунда, 2400 бомби Paveway IV на стойност 150 млн. паунда и 1000 ракети Brimstone, струващи 100 млн. паунда.

“Отворените лицензи, издадени преди Саудитска Арабия да се намеси в гражданската война в Йемен все още се използват за износ на бомби за стотици милиони. Ако не бяха разкритията на медиите, нито парламента, нито комисиите за надзор на оръжейния износ щяха да имат представа, че тези оръжия се изпращат там”, заявява депутатът лейбърист Лойд Ръсел-Мойл, който членува в комисията за контрол на оръжейния избор в долната камара на парламента.

През 2015 г. британските власти променят процеса за издаване на отворени лицензи с цел по-широкото им използване. Парламентарната комисия остро критикува това решение, заявявайки, че това “неизбежно ще намали прозрачността” на британския оръжеен износ. Но Министерството на бизнеса и иновациите, което по онова време отговаря за агенцията, контролираща оръжейния износ, настоява, че тези лицензи ще се използват само за “по-малко чувствителни стоки и дестинации”.

Британското правителство потвърждава, че и трите оръжейни системи са били използвани в Йемен. Human Rights Watch заявява, че британски бомби Paveway IV са използвани срещу цивилни цели там. През декември 2016 г. Sky News прави репортаж от място на бомбардировки, където са открити части от британски ракети Storm Shadow.

Британското правителство настоява, че неговата система за контрол над оръжейния износ е една от най-солидните в света, а всяка молба за лиценз се разглежда отделно според действащите в страната и ЕС критерии. Андрю Смит обаче не вярва на тези уверения. “Правителството само признава, че се опитва да окуражи повече компании да използват такива лицензи. Ако не е нужно разрешение преди износа на конкретна пратка бомби или ракети, то как тогава властите твърдят, че системата разглежда всеки отделен случай?”, пита се той.

Говорителят на Министерство на международната търговия настоява, че твърденията, че OIEL лицензите позволяват износ без щателна проверка са “напълно неверни”. “Износът на бомби Paveway IV, и ракети Storm Shadow и Brimstone се осъществява под условията на дългогодишната програма за сътрудничество между правителствата на Обединеното кралство и Саудитска Арабия. OIEL не са бърза или лесна опция за износителите и процесът по обработване на заявка трае няколко месеца. Условията варират в зависимост от стоките и дестинациите на износа. Притежателите на такива лицензи са проверявани от инспекторите на министерството за изпълнение на условията”, уверява той.

Формалното спазване на лицензионните процедури обаче по никакъв начин не гарантира спазването им от страна на купувача – а когато това е най-големият купувач за оръжия в света, продавача има интерес да се прави на разсеян за нарушенията. Това е още по-видно от рекордните оръжейни продажби за Близкия Изток на балканските и централноевропейските държави, включително България.

В края на миналата година Conflict Armament Research (CAR) публикува доклад по темата, поръчан от Европейския съюз. Изследване е установило, че произвеждани в източноевропейски страни оръжия, купувани от САЩ и Саудитска Арабия с цел да се въоръжават воюващите срещу правителството групировки в Сирия, често са се оказвали в ръцете на ИДИЛ. Макар лиценза за конкретните продажби да е посочвал САЩ или Саудитска Арабия като краен потребител, въоръжението съветски образец се е стичало към Сирия и други военни зони, където се водят кървави прокси войни между регионални и световни сили.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар