В категории:Близкият изток / Свят

Саудитска Арабия призна, че използва британски касетъчни бомби в Йемен

Въпреки нарастващите критики, официален Лондон държи да запази добрите си отношения с Рияд

Бомбардировката на погребална церемония в столицата на Йемен Санаа взе живота на 140 души

Саудитска Арабия е потвърдила, че използва произведени във Великобритания касетъчни бомби във войната в Йемен. Това увеличава аргументите на хората, призоваващи британското правителство да ограничи военните доставки за кралството, пише Financial times.

Признанието на Рияд потвърждава твърденията на критиците, включително организации като Amnesty International, които обвиняват водената от саудитците коалиция в „пълно безразсъдство“ и подвеждащи твърдения по отношение на военната кампания срещу бунтовниците хути в Йемен.

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън обаче коментира, че признанието също така е демонстрирало готовността на Саудитска Арабия да бъдат разследвани обвиненията за нарушения на международното хуманитарно право. По думите му  Обединеното кралство трябва да поддържа отношенията и с Рияд „в добро състояние“ от съображения за сигурност. Министърът също така твърди, че оказва натиск върху саудитската коалиция да приключи разследванията по други обвинения за престъпления. Фалън също така заявява, че няма доказателства, че някой е загинал в резултат на използването на британски касетъчни бомби в Йемен.

Хиляди цивилни загинаха в конфликта в Йемен, който датира още от 2011 г., но ескалира през март 2015 г., когато коалиция от 10 арабски държави, подкрепяни от САЩ, Великобритания и Франция, нахлу в Йемен. Повод за това стана овладяването на административната столица на страната от подкрепяните от Иран шиитски бунтовници. В Йемен имат силно присъствие и сунитски джихадистки групировки като „Ал Кайда“ и ИДИЛ. Макар първоначално Риад да очакваше интервенцията да продължи само няколко месеца, боевете продължават вече втора година, като понякога дори се пренасят на саудитска територия. Засега не се вижда нито военен, нито дипломатически изход от кризата.

Действията на Саудитска Арабия предизвикват все повече критики във Великобритания. Същевременно обаче британският оръжеен гигант BAE Systems се надява да осигури поръчка от Рияд за 48 изтребителя на стойност 4 млрд. паунда. През миналата седмица САЩ наложи вето на част от оръжейния износ към Саудитска Арабия заради „пропуски“ във военните действия на кралството в Йемен.

В понеделник саудитското правителство излезе със заявление, в което се признава, че е имало „ограничено използване на британски касетъчни боеприпаси BL-755 в Йемен“. Според заявлението тези оръжия са били използвани срещу „легитимни военни цели“ и в съответствие с „принципите на международното хуманитарно право за разграничаване на целите и пропорционалност“. Саудитските власти все пак добавят, че са решили да спрат използването на тези британски боеприпаси.

Според подкрепената от ООН Конвенция за касетъчните боеприпаси, Великобритания е задължена да не помага на други държави да използват такива оръжия. Саудитска Арабия, която е закупила тези боеприпаси през 80-те години на миналия век, не е сред страните, подписали конвенцията.

Касетъчните бомби, които разпръскват по-малки взривни елементи върху голяма площ, са критикувани заради заплахата, която представляват за цивилните. Неизбухналите елементи могат да убият или осакатят месеци или дори години след приключване на конфликта.

През месец май Amnesty International обяви, че е документирано използването на шест типа касетъчни боеприпаси в Йемен – четири от тях произведени в САЩ и по един във Великобритания и Бразилия. Хуманитарната организация отбелязва, че британските бомби BL-755 „съдържат 147 взривни касетъчни елемента, които често не се детонират, преди на по-късен етап да бъдат преместени – често от цивилни, които не са наясно със смъртоносната им природа“.

До миналия месец говорителят на водената от Саудитска Арабия коалиция заявяваше, че доказателствата за използването на британски касетъчни боеприпаси са „манипулация“ и че всички запаси на такива оръжия вече са били унищожени.

Директорът на Amnesty за Великобритания Кейт Алън коментира, че би трябвало Лондон да спре всички продажби на оръжия на Саудитска Арабия, тъй като има риск те да подхранят нови зверства в Йемен.

През септември призивите за спиране на доставките бяха подкрепени от депутати от две парламентарни комисии, включително председателя на комисията за контрол на оръжейния износ. Тогава законодателите коментираха, че съобщенията за използване на касетъчни бомби поставят под въпрос цялостното спазване на правилата за водене на война от страна на саудитската коалиция. Депутатите от комисията по външната политика обаче застанаха на друга позиция и обявиха, че въпросът трябва да бъде решен от съда, който през следващата година трябва да се произнесе по дело, заведено от организацията Campaign Against the Arms Trade.

Британското правителство вече бе принудено да прави неудобни корекции в позицията си относно събитията в Йемен. През февруари тогавашният външен министър Филип Хамънд заяви пред парламента, че правителството е заключило, че не е имало нарушения на хуманитарното право от страна на коалицията. През юли обаче официален Лондон заяви, че „окуражава Саудитска Арабия да направят собствено разследване“.

Сегашният външен министър Борис Джонсън не присъства в парламента по време на обсъждането на темата в понеделник. Наскоро той отправи критики към Саудитска Арабия и Иран, че са кукловоди на конфликтите в Близкия Изток.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар