Великобритания е блокирала международно разследване на военните престъпления в Йемен

Лондон и Вашингтон са изправени пред нарастващ натиск да спрат износа на оръжие за Саудитска Арабия

Великобритания е блокирала усилията на Европейския съюз за създаване на независимо международно разследване на войната в Йемен, съобщава Guardian. Това предизвика критики от правозащитни организации, които обвиняват Лондон, че иска да предпази оръжейните си сделки със Саудитска Арабия.

Холандия се надяваше да получи широка подкрепа за предложението си Съветът по правата на човека към ООН да организира разследване относно смъртта на цивилни в Йемен, където водената от Риад военна коалиция е обвинена в извършване на военни престъпления.

Заради отказа на Великобритания да подкрепи организирането на международно разследване, в края на миналата седмица Словакия е внесла от името на ЕС значително по-ограничено предложение в ООН. То препоръчва Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека (OHCHR) да изпрати в Йемен мисия „със съдействието на съответните експерти, която да наблюдава и докладва за ситуацията на място”. Подобни действия твърде далеч от това, за което настояваха правозащитните групи и самата OHCHR.

В отворено писмо до Съвета по правата на човека, Human Rights Watch и други групи изтъкват, че едно международно разследване ще спомогне за „установяване на фактите, събиране и съхранение на информацията, свързана с нарушенията и злоупотребите, с оглед на това да се подсигури подвеждане под съдебна отговорност на отговорните за престъпления”.

През миналата седмица британският външен министър Борис Джонсън отхвърли нуждата от подобно разследване, заявявайки, че Великобритания „използва много, много разнообразни източници на информация за ставащото в Йемен” и е запозната с детайлите.

„Мажоретка на оръжейните компании”

Блокирането на общите усилия на ЕС за такова разследване обаче повдига въпроси за мотивите на Лондон. От началото на конфликта Великобритания е продала оръжия и военно оборудване на стойност над 3 млрд. паунда на Саудитска Арабия, като фирмите от сектора се надяват на още значителни поръчки.

Според Поли Тръскот, отговаряща за Азиатско-тихоокеанския регион в Amnesty International, тези действия на Великобритания „представляват предателство спрямо хората в Йемен, които страдат толкова много от този конфликт”. „Това е шокиращо. Обединеното кралство би трябвало да застава на страната на справедливостта и поемането на отговорност, а не да действа като мажоретка на оръжейните компании”, заявява тя.

„Вече 18 месеца британските оръжия играят централна роля в разрушаването на Йемен. Предоставената помощ възлиза само на малка частица от щетите и бледнее в сравнение с одобрените продажби на оръжие на стойност 3.3 млрд. паунда. Тереза Мей и Борис Джонсън трябва да сложат край на продажбите на оръжие и на безкритичната подкрепа, която Великобритания осигурява на саудитския режим”, заявява Андрю Смит от Кампанията против търговията с оръжие.

Според оценките на Amnesty и Human Rights Watch, след като водената от Саудиска Арабия коалиция започна интервенцията си в Йемен през март 2015 г., са загинали 3799 цивилни и още над 6700 са ранени. Над 1400 цивилни са загинали след първия неуспешен опит Съвета по правата на човека да организира международно разследване през миналата година. Правозащитните организации са документирали над 70 „незаконни”  въздушни удара на коалицията срещу жилищни сгради, болници, пазари, цивилни фабрики и училища. Тези удари, част от които според организациите могат да бъдат класифицирани като военни престъпления, са довели до смъртта на най-малко 913 цивилни.

През август за четвърти път от началото на конфликта бе ударена болница на „Лекари без граници”. Това накара хуманитарната организация да изтегли персонала си от шест болници в Северен Йемен и да обяви, че е „загубила доверието си в способността на коалицията да избягва такива фатални атаки”.

Най-малко 30 цивилни бяха убити при въздушни удари на саудитската коалиция срещу жилищни квартали на крайбрежния град Ходейда миналата сряда. Правозащитните организации обвиняват в нарушаване на човешките права и хуманитарното право и другата страна на конфликта – шиитските въоръжени групи, известни като „хути” и техните съюзници.

Срещу политиката на Лондон по отношение на Йемен се обявиха и над 200 лекари и здравни работници. Те изпратиха отворено писмо до министъра на външната търговия Лиам Фокс, който в  момента е на обиколка в страните от Персийския залив, призоваващо да се спре износа на оръжие, подхранва конфликта.

По-рано този месец BBC публикува чернова на доклад от Комисията за контрол над износа на оръжие към британския парламент, в който се заключава, че е много вероятно продаваните на Риад оръжия да са използвани в нарушение на международното и хуманитарно право. Правителството настоява, че е получило уверение от страна на Саудитска Арабия, че това не е вярно, но според депутатите от комисията, това не е достатъчно.

„Тежестта на доказателствата за нарушаване на международното хуманитарно право от страна на водената от Саудитска Арабия коалиция вече е толкова значима, че е много трудно да продължим да я подкрепяме”, се изтъква в доклада. Според комисията изглежда неизбежно подобни нарушения да включват използване на оръжия, доставени от Великобритания, което означава, че Лондон нарушава собствените си законови задължения.

Стратегически интереси

Великобритания не е сама във въоръжаването на саудитската монархия. През миналата седмица Сенатът на САЩ отхвърли предложението на законодатели от двете партии да се блокира поредната продажба на оръжие на Саудитска Арабия на стойност 1.15 млрд. долара. Предложението бе отхвърлено със 71 на 26 гласа.

„Гласувах против защото вярвам, че подобен ход ще навреди на дългосрочните стратегически интереси на нацията ни в Персийския залив и Близкия Изток като цяло”, заявява пред CNN Мич Макконел, лидер на републиканското мнозинство в Сената. „Това ще навреди допълнително на партньорството ни с Кралство Саудитска Арабия в момент, в който нашите умерени сунитски съюзници поставят под въпрос способността ни да поддържаме традиционните си ангажименти в региона”, допълва той.

Един от вносителите на предложението – сенатор Ранд Пол, от своя страна изтъква, че чрез продажбите на тежко въоръжение на Саудитска Арабия, САЩ на практика се присъединяват към войната в Йемен без санкция на Конгреса. „Ние сме активно въвлечени във войната в Йемен, без да е имало дебат в Конгреса и в обществената сфера по този въпрос. В момента наши самолети презареждат във въздуха саудитските бомбардировачи, които атакуват Йемен. Ние помагаме за избирането на цели, наши специални части на практика са въвлечени в този театър на военни действия”, изтъква сенаторът, който също е от републиканската партия.

Друг значим доставчик на оръжие за Саудитска Арабия и съюзниците ѝ са страните от Източна Европа. Според оценките на международен екип от разследващи журналисти, цитирани от Guardian, страните от региона, включително България, са изнесли оръжие на стойност над  1 млрд. долара за Близкия Изток през последните четири години. Оръжията, повечето от които са образци от съветско време, първоначално се изнасят за страни като Саудитска Арабия и ОАЕ, след което се оказват в ръцете на воюващите групировки в Сирия, включително на такива, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар