В категории:Близкият изток / Свят

Саудитската интервенция в Йемен започва да горчи на Запада

Водената от Рияд коалиция бомбардира погребална церемония, в резултат на което загинаха 140 души

Бомбардировката на погребална церемония в столицата на Йемен Санаа взе живота на 140 души
Бомбардировката на погребална церемония в столицата на Йемен Санаа взе живота на 140 души

Поредната кървава баня в Йемен увеличава натиска върху западните съюзници на Саудитска Арабия, чиято военна интервенция в страната води до все повече цивилни жертви и хуманитарна катастрофа. В събота самолети на водената от Рияд  коалиция бомбардираха зала в йеменската столица Сана, в която се е провеждала погребална церемония. Според данните на ООН в резултат на атаката са загинали 140 души, а още стотици са ранени.

От началото на войната през март 2015 г. в Йемен са загинали общо около 10 хил. души. ООН обвинява водената от Рияд коалиция за 60% от цивилните жертви, които според организацията достигат 3800 души. Възмущението от големия брой жертви и разрушаването на цивилна инфраструктура накара някои законодатели в САЩ и Великобритания да се опитат да спрат износа на оръжие към Саудитска Арабия, но засега без успех.

След атаката в събота Белият дом обяви, че ще преразгледа подкрепата си за започналата преди 18 месеца военна интервенция на Рияд срещу хутските бунтовници и техните съюзници в Йемен. Вашингтон заявява, че подкрепата за Саудитска Арабия не е „празен чек”. Това може да увеличи напрежението в и без това обтегнатите отношения между САЩ и основният им съюзник в Близкия Изток. Проблемите в двустранните отношения се увеличиха и след като наскоро Конгресът прие закон, позволяващ граждани на САЩ да съдят Саудитска Арабия във връзка с атентатите от 11 септември 2001 г.

Първоначално източници от коалицията отрекоха отговорност за нападението, но впоследствие саудитските власти заявиха, че ще разследват този „болезнен инцидент, за който трябва да се съжалява”. „Този случай ще увеличи натиска срещу военната кампания”, коментира пред Ройтерс Мустафа Алани, анализатор по сигурността, близък до вътрешното министерство на Саудитска Арабия.  Според него макар „коалицията да следва стриктно правилата и да разбира хуманитарните опасения”, след последния инцидент
„ще има натиск операцията да бъде спряна или ограничена”.

Протестите след въздушния удар в Сана наистина достигат международно ниво. Говорителят на главният секретар на ООН  Бан Ки-Мун заяви, че целенасочените атаки срещу цивилни са напълно неприемливи. Ръководителят на ООН настоява за бързо и безпристрастно разследване на инцидента и изправяне пред съда на отговорните за атаката. Помощник-генералният секретар на ООН по хуманитарната помощ Стивън О`Брайън нарече нападението „гнусно и отвратително”. Франция го обяви за „клане” и също поиска независимо разследване.

Иранското външно министерство също излезе със заявление, че водената от Саудитска Арабия коалиция и тези, които я подкрепят, „трябва да бъдат държани под отговорност за военните престъпления, извършени през последната година и половина”. Саудитска Арабия обвинява своя регионален съперник Иран, че доставя оръжия на хутите и се опитва да разшири влиянието на шиитската групировка в Персийския залив. Техеран смята хутите и техните съюзници за легитимната власт в Йемен, но отрича да им предоставя оръжия.

Тревожни коментари дойдоха и от страна на международно признатото правителство на Йемен, от чието име се води военната интервенция на Саудитска Арабия.  „Шокиращо е да видим, че е ударен такъв обект”, заявява пред Ройтерс представител на кабинета на президента Абд Рабу Мансур Хади. „Това е поредната от серия атаки срещу цивилни цели като домове и публични събирания. Тези нападения, идващи от всички страни, превръщат конфликта в мръсна война. Ако от това изобщо може да произлезе нещо положително, това ще е увеличаване на волята за постигане на нужното примирие. Инциденти като този обаче само са разпалвани желанието за отмъщение в миналото”, добавя той.

Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех, който е сред ключовите съюзници на хутите, призова за увеличение на атаките на саудитска територия. Хутските сили редовно изстрелват ракети към военни бази на саудитска територия и дори успяват да поемат временно контрола над гранични селища.

Съботната атака вероятно е целяла да се ликвидират висши представители на контролираното от хутите правителство в Сана. Бомбардираното погребение е било на бащата на вътрешния министър Джалал ал-Ровеишан. Фамилията на министъра е уважавана и поддържа връзки с много групировки и племена от целия политически спектър в страната. „Бомбардирането на погребална церемония с десетки цивилни е неприемлив акт, дори да са присъствали лидери на хутите. Нашата война е морална”, заявява говорителят на правителството на Хади в профила си във Facebook.

Натискът за ограничаване на военната операция и потенциалното оттегляне на западната подкрепа могат да се превърнат в сериозна пречка за усилията на Рияд да ограничи влиянието на Техеран в южната си съседка.  Хутите и съюзниците им държат по-голямата част от Северен Йемен и столицата Сана, докато лоялистите и саудистската коалиция са базирани в крайбрежния град Аден. Значителни  части от територията на страната са контролирани от местни племена, както и от групи, свързани с „Ал Кайда“ и ИДИЛ. При започването на операцията през март миналата година Саудитска Арабия обяви, че нейни цели ще са всички „екстремисти” в Йемен, но на практика военните усилия са съсредоточени само срещу шиитите хути.

Опитите за мирни преговори досега имат минимален напредък. Рияд и правителството на Хади настояват да бъде изпълнена резолюция 2216 на Съвета за Сигурност на ООН, която призовава хутите да се изтеглят от градовете, завзети след 2014 г.

Макар Вашингтон да споделя саудитските опасенията относно активността на свързани с Иран групи на Арабския полуостров, военните на САЩ са започнали да се дистанцират от процеса по определяне на цели за въздушни удари в Йемен. През юни щатската армия оттегли от Саудитска Арабия персонала си, който отговаряше за координацията с въздушната кампания на водената от Рияд коалиция. Пентагонът също така значително е намалил персонала, който помага за планирането на действията на коалицията.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар