В категории:Свят

Саудитска Арабия и ОАЕ ескалират войната в Йемен

Атаката срещу ключовото пристанище Ходейда ще влоши и без това катастрофалната хуманитарна ситуация в страната. Въпреки това САЩ и Великобритания не дават сигнал, че ще прекратят подкрепата си за предвожданата от Риад коалиция

Вашингтон и Лондон продължават да подкрепят Риад и Абу Даби, въпреки увеличаващият се брой цивилни жертви на бомбардировките и огромната хуманитарна катастрофа в Йемен.

Предвожданата от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства коалиция в Йемен започна пълномащабна офанзива срещу контролираното от бунтовниците хути пристанище Ходейда. Правозащитните и хуманитарни организации предупреждават, че това ще застраши директно живота на стотици хиляди хора и ще отреже хуманитарните доставки до милиони, намиращи се в бедствено положение.

Рано сутринта в сряда военните самолети и кораби на коалицията започнаха да обстрелват позициите на защитниците на града, за да подкрепят наземната офанзива от юг. Около 80% от помощта за населението на Йемен, включително лекарства, храна и гориво, минава през това пристанище. Военните действия и блокадата на морските и сухоземни граници вече превърнаха бедната арабската страна в арена на една от най-тежките хуманитарни кризи в света. Според Световната здравна организация 8.4 млн. души в Йемен се намират на границата на масов глад. Саудитската коалиция обаче настоява, че хутите използват пристанището, за да внасят контрабандно оръжия от Иран и за да събират данъци.

Хутите овладяха Ходейда през октомври 2015 г., няколко седмици, след като установиха контрол над столицата Санаа. Преди войната над 70% от вноса на храни и горива в Йемен минаваше през Ходейда, като пристанището отговаряше за над 40% от митническите приходи на страната. През 2015 г. саудитска бомбардировка разруши товарните кранове в пристанището, а през януари тази година ООН докара мобилни кранове, които да помагат за разтоварването на хуманитарната помощ.

Дипломати от ООН се опитваха да убедят Саудитска Арабия и ОАЕ да отложат атаката, но сунитските кралства отхвърлят критиките и заявяват, че офанзивата няма да е толкова кървава, колкото предвиждат хуманитарните агенции.

Специалният пратеник на ООН в Йемен Мартин Грифитс предупреждаваше още преди началото на офанзивата, че подобно развитие на събитията ще подкопае предлагания от него мирен план. Международният комитет на Червения кръст предупреди в сряда, че атаката вероятно “ще изостри и без това катастрофалната хуманитарна ситуация в Йемен”, където водната и електропреносна инфраструктура е от жизненоважно значение за оцеляването на цивилното население. “Военната атака или обсада на Ходейда ще се отрази на живота на стотици хиляди цивилни”, заяви хуманитарният координатор на ООН за Йемен Лиз Гранде в кара на миналата седмица. “При най-лошият сценарий около 250 хил. души в града могат да загубят всичко – включително живота си”, предупреждава тя. Unicef изчислява, че в град Ходейда и околностите му живеят общо 600 хил. души, половината от които деца.

Подкрепяното от Риад йеменско правителство в изгнание, което все още е признавано и от ООН, излезе със заявление, че “всички мирни и политически средства за премахване на хутските милиции от Ходейда са изчерпани”, и че освобождаването на града ще е “повратна точка в борбата за възвръщането на Йемен”. “Освобождаването на пристанището е началото на падението на хутските милиции, ще подсигури морския транспорт в прилива Баб ел Мандеб и ще отреже ръцете не Иран, който отдава залива Йемен с оръжия, които приливат скъпоценна йеменска кръв”, заявяват от про-саудитското правителство.

Наземната офанзива на операцията, наречена  “Златна победа”, ще се ръководи от въоръжените сили на ОАЕ, като в нея ще участват войници от Судан, сеператистки милиции от Южен Йелен, както и батальон, предвождан от племенника на покойния бивш президент на страната Али Абдула Салех. През 2015 г. Салех открито се съюзи с хутите, но в края на миналата година се опита да премине на страната на Саудитска Арабия, ОАЕ и президента в изгнание Абд Рабу Мансур Хади. През декември той бе убит от хутски снайперист, докато се опитва да напусне столицата Санаа.

Външният министър на ОАЕ заявява, че коалицията дава на хутите три дни, за да напуснат града, преди да започне щурма. “Хутите не могат да държат Ходейда заложник, за да финансират своята война”, заявява той, цитиран от Guardian. Критици на коалицията обаче изтъкват, че военните операции на ОАЕ се фокусират върху пристанищата не толкова за да изтласкат хутите, колкото за да поставят под контрол търговията в този стратегически регион.

Коалицията твърди, че бързият ѝ напредък по крайбрежието южно от Ходейда доказва, че хутските сили не са толкова добре окопани, колкото се е смятало. Според Риад и Абу Даби овладяването на пристанищният град ще съкрати пътя до края на тригодишната война, тъй като ще наклони военния баланс в полза на коалицията и ще принуди хутите да преговарят. Ако шиитските бунтовници обаче не се предадат, това може да се превърне в първата мащабна битка в градски условия от началото на войната. Подобно развитие със сигурност ще има смъртоносни последствия за изстрадалото местно население.

Досега войната в Йемен е довела до смъртта на над 10 хил. души, два милиона са били принудени да напуснат домовете си, а в страната се разви една от най-тежките епидемии от холера в историята. Водената от Саудитска Арабия коалиция е критикувана за безразборните бомбардировки, водещи до смъртта на цивилни и унищожаване на гражданска инфраструктура, но Великобритания блокира разследването на военните престъпления в ООН.

Опитите на ООН да предотврати офанзивата в Ходейда бяха уклончиво подкрепени и от дипломати от САЩ и Великобритания. През миналата седмица представител на Белия дом коментира анонимно пред Reuters, че Вашингтон е изказал възражения срещу офанзивата. “Съединените щати ясно и последователно са заявявали, че не подкрепят действия, които водят до унищожаване на ключова инфраструктура или до влошаване на тежката хуманитарна ситуация”, заявява той.

Опасенията на Лондон и Вашингтон вероятно са свързани по-скоро с това, че евентуална кървава баня ще увеличи вътрешните критики срещу огромните оръжейни сделки със Саудитска Арабия и логистичната подкрепа, която оказват на сунитската коалиция в Йемен. Въпреки критиките обаче САЩ и Великобритания не предприеха активни мерки за възпиране на саудитците и емиратците, с което на практика дадоха зелена светлина за офанзивата. По време на закрито заседание във вторник представителите на Лондон и Вашингтон дори блокираха опитите на други членки на Съвета за сигурност да се състави изявление, изрично осъждащо офанзивата.

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Джим Матис призна, че Пентагона продължава да осигурява подкрепа за саудитската коалиция. “Като предоставяме разузнавателна информация или с каквото друго разполагаме, ние показваме къде са зоните, в които има цивилни, където има джамии, болници и такива неща. Осигуряваме и въздушно презареждане, така че никой от пилотите да не си мисли “трябва вече да пусна бомбата някъде и да се връщам”, заяви той.

Във Великобритания бившият министър по международното развитие Андрю Мичъл обвини сегашното правителство в Лондон, че е съпричастно с офанзивата и че използва позицията си в Съвета за сигурност на ООН, за да защитава съюзника си Саудитска Арабия. “По отношение на Саудитска Арабия във Великобритания е взето решение, че съображенията за търговията и сигурността са по-важни от всичко друго. Навлизаме в много трудна територия. Ние сме част от коалицията, която обсажда тази страна и предизвиква масов глад. Какво ще се случи, след като превземат Ходейда? Ще има един милион души, на които ще трябва да се осигурят вода, храна и лекарства. Те нямат никакъв шанс да го направят. Великобритания ще съучастник в това”, заявява той пред Guardian.

По-рано тази седмица единадесет хуманитарни агенции, включително Oxfam и Save the Children, изпратиха до британския външен министър Борис Джонсън писма, в които го призовават да заяви на саудитската коалиция, че ще загуби подкрепата на Великобритания, ако атакува града. “Ако атаката се осъществи, тя ще доведе до много жертви от всички страни, а последствията за цивилното население вероятно ще са катастрофални”, предупреждават организациите. В САЩ група сенатори от двете партии излязоха с общо изявление към държавния секретар Майк Помпео, в което изразяват “огромна тревога” за последствията от атаката.

Оставете коментар