В категории:Свят

Саудитската блокада обрича милиони йеменци на глад

Ситуацията в най-бедната държава на Арабския полуостров бе критична и преди Рияд да затегне още повече обсадата като отмъщение срещу бунтовниците хути

Шестгодишният Мохамад Саад се лекува в една от болниците на Ходейда заради недохранване. Липсата на гориво обаче създава риск и за малкото помощ, която може да се окаже на деца в неговото положение. Снимка: middleeasteye.net

Middle East Eye

Макар Саудитска Арабия да позволи доставките на малко хуманитарна помощ в Йемен, наложената върху страната блокада остава в сила, цената за което плащат обикновените цивилни.

Ахмед Шовей, 43 годишен баща на шест деца, продава играчки по улиците на град Ходейда на Източното крайбрежие на Йемен. Още преди налагането на пълната блокада на 6 ноември, той трудно е свързвал двата края. Блокадата води до повишаване на цените на стоките, поради което Шовей вече не успява да осигурява дори оскъдни дажби за семейството си.

Водената от Саудитска Арабия коалиция затвори въздушното пространство, границите и пристанищата на Йемен като отмъщение за ракета, изстреляна към Рияд от бутновниците хути. В последствие саудитците вдигнаха блокадата над пристанищата, контролирани от признатото от тях правителство като Аден и Хадрамут. Известно количество хуманитарни помощи са достигнали Ходейда, който е под контрола на хутите. Отворен е и достъпът до летището в столицата Санаа, но само за самолети на ООН.

Въпреки разхлабването на блокадата за някои хуманитарни пратки, йеменските търговци все още не могат да внасят гориво и други стоки, поради което цените на основните суровини не са спаднали спрямо рекордните нива, достигнати веднага след налагането на блокадата. Шовей изкарва около 500 йеменски риала на ден, което е около два щатски долара. Това му е стигало едвам да храни семейството си преди блокадата. “Основният ми приоритет е да купя съставки за хляб – брашно и олио – защото хлябът е основната ни храна. Купувам плодове и месо веднъж месечно, ако изобщо купя”, разказва той.

След налагането на блокадата цените са се повишили толкова много, че той не успява да осигури на семейството си дори основни продукти. “Преди купувах храна колкото да изкараме седмица, защото не мога да си позволя да купя 50 кг чувал с брашно като богаташите. Сега цените са се повишили с около 50 на сто и не мога да купя храна за семейството си”, разказва Шовей пред Middle East Eye. Килограм брашно вече струва 200 риала, което е почти половината му дневна надница.

Парите, които Ахмед изкарва от продажбата на играчки едвам са стигали за изхранване на семейството му преди блокада. Снимка: middleeasteye.net

World Food Programme изчислява, че в резултат на последната блокада 3.2 млн. души в страната са принудени да гладуват. ООН предулреждава, че ако продължи, тази блокада може да доведе до масов глад, какъвто светът не е виждал от десетилетия.

На пазарите в Ходейда цената на 20 литра петрол се е повишила от около 12 до 34 долара. Цените на дизеловото гориво са нараснали до подобни стойности. Бутилка с газ пропан, използван за готвене е поскъпнала до 22 долара, спрямо 11 долара преди блокадата. “Трябва да работя две седмици само за да купя бутилка газ. Започнахме да готвим като горим дърва и картони”, казва Шовей.

Въпреки опитите да намалят разходите, семейството е толкова затруднено, че Шовей е накарал едно от децата си също да започне да работи. “Направих всичко по силите си да помогна на семейството си, но условията са много лоши. Като последна мярка поисках от една от дъщерите си да работи в къщата на богат приятел”, заявява Шовей и се разплаква. Единственото, което успява да каже след това е “Нека Аллах накаже хората, които причиняват страданието ни”.

Поне 20.7 млн. души се нуждаят от някаква хуманитарна помощ или защита в Йемен според оценките на ООН. Около 9.8 млн. се нуждаят от спешна помощ. Около 17 млн. души – 60% от цялото население на страната – нямат сигурен достъп до храна, а други седем милиона са заплашени от гладна смърт. В Йемен също така бушува изключително тежка епидемия от холера.

Търговецът от Ходейда Аркам Атея разказва пред Middle East Eye, че блокадата на пристанището в града е довела до повишаване на цените на основни стоки с 40%. По думите му вносът през други пристанища няма как да реши проблема. “Ако внасяме през Аден, ще трябва да се плаща за транспорт, да се плаща на контролните пунктове, да се плащат данъци на властите в Аден и в Санаа. Всичко това ще се добави към цената на храните”, заявява той.

Цивилните обикновено обвиняват търговците за увеличаването на цените, но този път жителите на Ходейда сочат с пръст водената от саудитците коалиция. “Ние обвиняваме саудитската коалиция, която затвори пристанището под претекст, че има контрабанда на оръжия. Те могат да предприемат много други мерки, за да предотвратят притока на оръжия към хутите, без да се стига до блокада на пристанищата, което е за сметка на цивилните”, заявява Нажеб Аркам, бивш рибар, който сега продава зеленчуци.

Много други жители на града също са изкарвали хляба си като рибари в миналото, но въздушните удари на саудитската коалиция са направили работата им невъзможна. Тъй като саудитците обвиняват хутите, че използват и малки лодки за контрабанда на оръжие, риболовът се е превърнал в твърде опасна дейност в Ходейда. “Спрях да работя като рибар през 2015 г. и започнах да продавам зеленчуци. Изглежда обаче ще банкрутирам, защото много хора спряха изобщо да купуват плодове и зеленчуци”, разказва Аркам.

Източник от властите в града е потвърдил пред медията, че до пристанището е достигнал един кораб с хуманитарна помощ, но вносът на стоки остава невъзможен. “Йеменците се нуждаят от хуманитарна помощ, но е нужно и да могат да внасят гориво и други стоки – помощта сама по себе си не е достатъчна. Някои болници в града са на прага на затварянето заради кризата с горивото”, заявява източникът.

По пазарите в Ходейда има достатъчно плодове и зеленчуци, но много хора не могат да си ги позволят. Снимка: middleeasteye.net

Хуманитарни работници предупреждават, че дори ако сегашните ограничения се вдигнат, ако не се осигурят генератори за болниците и за пречиствателните станции, много хора в страната са обречени. През миналата седмица Червеният кръст обяви, че е закупил 750 хил. литра гориво като спешна мярка, за да се осигури функционирането на водните помпи в градовете Ходейда и Таиз в продължение на месец.

Горивото и газта в контролираните от про-саудитското правителство зони са по-евтини, отколкото в териториите на хутите, но контролно-пропусквателните пунктове не позволяват транспорт на такива стоки. В контролираното от правителството пристанище Аден 20 литра петрол струват 6000 риала, в Ходейда – 8500. Една газова бутилка в двата града се продава за съответно 2500 и 5000 риала.

“Горивото е по-важно от всичко друго. Ако то е налично на достъпни цени, основните продукти ще поевтинеят и болниците ще могат да помагат на пациентите”, заявява източникът от местната власт в Ходейда. В миналото Йемен разчиташе на местно производство на петролни деривати, но много фирми спряха дейността си след началото на саудитската интервенция през 2015 г.

През миналата година Агенцията за децата към ООН обяви, че само в Ходейда има близо 100 хил. деца под петгодишна възраст, заплашени от недохранване. Това представлява почти петкратно увеличение спрямо нивата преди началото на войната, като ситуацията вероятно се е влошила значително заради новата блокада. Двадесет от 22-те провинции в страната се намират в кризисно или извънредно положение по отношение на достъпа до храни.

Още през март World Food Programme предупреди, че без допълнителна помощ, провинциите Ходейда и Таиз, в които живее почти една четвърт от населението на страната, са изправени пред риск от масов глад. На 15 ноевмри органзиацията Save the Children заяви, че продължаването на блокадата ще увеличи допълнително смъртността над прогнозираните нива. Органзиацията очаква 50 хил. деца в Йемен да не преживеят тази година.

Продавачът на играчки Ахмед Шовей се страхува, че скоро децата му ще станат недохранени. “Досега децата ми все пак успяваха да намерят нещо за ядене, но се страхувам, че през идните месеци ще умрат от глад. Аз мога да издържа на глада, но децата не могат. Надявам се светът да чуе стоновете на гладуващите в Йемен и да сложи край на тази отвратителна война ”, казва той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар