В категории:Анализи / Свят

Associated Press: Съюзниците на САЩ в Йемен плащат на Ал Кайда, вместо да се бият с нея

Бойците на терористичната организация са естествен съюзник на водената от Саудитска Арабия коалиция в битката ѝ срещу шиитските бунтовници хути. За Вашингтон тази битка също се оказва по-приоритетна от ликвидирането на Ал Кайда или стабилизирането на Йемен

Бойците на Ал Кайда могат да се видят по всички фронтове срещу хутите в Йемен. Снимка: Twitter

През последните няколко години военната коалиция, водена от Саудитска Арабия и подкрепяна от САЩ, постоянно излиза с твърдения, че е постигнала решителни победи над бойците на Ал Кайда в Йемен, и е подкопала способността им да нападат Запада.

Но има нещо, което победителите не разкриват: много от завоеванията им са постигнати без дори един изстрел. Коалицията е сключвала тайни сделки с бойците на Ал Кайда – на едни е плащала да напуснат ключови градове, а други е оставяла да се изтеглят със своите оръжия, оборудване и купища плячка. Освен това стотици джихадистки бойци са привелчени към силите на самата коалиция. Това става ясно от журналистическо разследване на Associated Press.

Тези компромиси и съюзи позволяват на бойците на Ал Кайда да оцелеят, за да се бият отново, и носят риск от засилване на най-опасното разклонение на терористичната мрежа, стояща зад атаките на 11 септември 2001 г.  Ключови участници в договорките са потвърдили пред Associated Press, че САЩ са наясно с тези сделки и са се въздържали от удари с дронове по изтеглящите се бойци.

Разкритите от Associated Press споразумения отразяват противоречащите си интереси на двете войни, които текат едновременно в югозападния ъгъл на Арабския полуостров. В единия конфликт, САЩ официално работят със своите арабски съюзници – и особено с Обединените Арабски Емирства – с цел да елиминират клона на екстремистката организация, известен като Ал Кайда на Арабския полуостров (AQAP). По-голямата цел обаче е да бъде спечелена войната срещу хутите – подкрепяните от Иран шиитски бунтовници. В този конфликт бойците на Ал Кайда на практика са на същата страна като предвожданата от Рияд коалиция – и оттам и на Съединените щати.

“Някои сектори в армията на САЩ са напълно наясно, че много от това, което САЩ прави в Йемен, в крайна сметка помага на Ал Кайда. Това поражда много негодувание. Но подкрепата за ОАЕ и Саудитска Арабия срещу това, което Вашингтон разглежда като ирански експанзионизъм, има по-висок приоритет от борбата срещу AQAP и дори от стабилизирането на Йемен”, коментира пред AP Майкъл Хортън, сътрудник в Jamestown Foundation – анализаторска група, специализирана в проследяването на тероризма.

Разкритията на AP се основават на репортажи от самия Йемен и интервюта с над двадесет души, включително офицери, командири на милиции, племенни посредници и четирима членове на местния клон на Ал Кайда. Почти всички от тези източници са пожелали анонимност заради страх от отмъщение. Подкрепяните от емиратите фракции, подобно на повечето въоръжени групировки в Йемен, са обвинявани в отвличания и убийства на свои критици.

Журналистите от AP са установили, че съюзните на коалицията местни милиции активно набират настоящи и бивши членове на Ал Кайда, защото те се считат за изключителни бойци. Коалиционните сили представляват объркваща смесица от милиции, фракции и племенни главатари със собствени локални интереси. Ал Кайда и местните ѝ бойци често са свързани и преплетени с много тези групировки.

Един йеменски военен командир, който през миналата година е вкаран в списъка с терористи на САЩ заради връзки с Ал Кайда, продължава да получава пари от ОАЕ, за да поддържа ръководената от него милиция. Това е било потвърдено пред AP от заместника на въпросния главатар. Друг командир, който наскоро е получил 12 млн. за своята военна организация от йеменския президент, държи известен представител на Ал Кайда като свой най-близък помощник.

Майкъл Хортън заявява, че в голямата си част войната на ОАЕ и съюзните им милиции с Ал Кайда представлява “фарс”. “Вече е почти невъзможно да се разбере кой е от AQAP и кой не е, заради всички сделки и съюзни, които са направени”, казва той.

САЩ са доставили на коалицията оръжия на стойност милиарди долара, за да продължава войната срещу хутите. Щатските съветници също така предоставят разузнавателна информация, използвана при определяне на цели (като целите често се оказват сватби, погребения или училищни автобуси). Американски летящи цистерни осигуряват и презареждане във въздуха за бомбардировачите на коалицията.

По-рано тази година висше официално лице от САЩ потвърди пред журналисти в Кайро, че Вашингтон е наясно с присъствието на Ал Кайда в силите на антихутската коалиция. “Тъй като членове на коалицията подкрепят твърдолинейни ислямистки милиции е много, много лесно Ал Кайда да се вмъкне в тази смесица”, е заявил тогава представителят на САЩ, който е говорил с репортерите при условия на анонимност.

Наскоро обаче Пентагонът енергично отрече всякакво сътрудничество в бойци на Ал Кайда. “От началото на 2017 г. сме осъществили над 140 удара, насочени срещу ключови лидери на AQAP, и сме разстроили способността на организацията да използва безконтролните региони, за да набира и обучава бойци и да планира операции срещу САЩ и партньорите ни в региона”, заявява пред AP говорителят на Пентагона Шон Робъртсън. Висш представител на Саудитска Арабия е казал пред медията, че коалицията “поддържа ангажимента си да се бори с екстремизма и тероризма”, а говорителят на правителството на ОАЕ е отказал коментар.

По-рано този месец обаче външният министър на ОАЕ Ануар Гаргаш се похвали в Twitter, че прилаганата от емирствата контратерористична стратегия работи. По думите му коалицията е “премахнала” хиляди бойци и ги е лишила от сигурни убежища, поради което AQAP е “най-слаба от 2012 г. насам”. Той също така твърди, че ОАЕ и съюзниците им са “загубили много войници в боевете”.

Коалицията започна интервенцията си през 2015 г., след като хутите овладяха северната част на Йемен, включително столицата Сана. ОАЕ и Саудитска Арабия се решени да спрат това, което възприемат като опит на техния архивраг Иран да овладее Йемен. Официално декларираната цел на коалицията е да възстанови властта на международно признатото правителство на президента Абед Мансур Хади.

Ал Кайда успява много успешно да се възползва от хаоса, обхванал страната. Организацията заявява, че броят на членовете ѝ – които според оценките на САЩ са между шест и осем хиляди – нараства.

“Съединените щати определено са в странна ситуация в Йемен”, казва Катрин Зимерман, изследовател в  American Enterprise Institute. “Не изглежда логично САЩ да идентифицират Ал Кайда като заплаха, но да имат общи интереси с нея в Йемен. В някои случаи изглежда, че нарочно извръщаме глава, за да не видим какво става”, добавя тя.

Командир на Ал Кайда е коментирал пред AP, че фронтовите линии срещу хутите дават много плодородна почва за набиране на нови попълнения. “Ако пратим там 20 души, се връщаме със 100”, хвали се той. Джихадиският командир е комуникирал с журналистите чрез подсигурено мобилно приложение и под условия на анонимност, тъй като не е бил оторизиран от Ал Кайда да говори пред медиите.

Тържествено изпращане за Ал Кайда

През февруари емиратските войски и техните съюзни йеменски милиции позираха като победители пред телевизионните камери, след като овладяха ал-Саид – група селища в планинската провинция Шабуа. Тази област бе доминирана от Ал Кайда в продължение на три години.

Това бе обрисувано като окончателна победа, ознаменуваща тримесечната офанзива “Светкавичен меч”. Посланикът на емирствата във Вашингтон Юсеф ал-Отайба заяви, че тази победа “ще разстрои мрежата на терористичната организация и възможностите и да провежда атаки в бъдеще”. Пентагонът, който бе асистирал с малък брой войници, повтори това обещание и заяви, че мисията е отслабила способността на Ал Кайда да използва Йемен като база.

Но седмици преди силите на коалицията да влязат победоносно в областта, колона от пикапи с монтирани картечници и натоварени с маскирани бойци на Ал Кайда е излязла от ал-Саид без да бъде възпрепятствана, според свидетелството на племенен посредник, участвал в сделката за изтегляне.

САЩ убиха някои от най-висшите ръководители на Ал Кайда чрез удари с дронове, които се засилиха през последните години (по същия начин убиха и деца и съюзници на саудитците). При победата в ал-Саид обаче – както и при други изтъквани от коалицията победи – въоръжените американски дронове ги е нямало, въпреки големият конвой, който в представлявал очевидна цел.

Според условията на сделката, коалицията е обещала на членовете на Ал Кайда да им плати, за да си тръгнат, казва Ауад ал-Дабул, ръководител на силите за сигурност в провинцията. Това е било потвърдено от племенният посредник и двама представители на про-саудитските йеменски власти. Според ал-Дабул около 200 членове на Ал Кайда са получили плащания. Той не знае общата сума, но заявява, че на един командир от Ал Кайда са били платени 100 хил. саудитски риала (26 хил. долара). Плащането е било извършено в присъствието на представители на ОАЕ.

Според споразумението хиляди местни племенни бойци е трябвало да се запишат във финансираната от емиратците милиция “Елитни сили на Шабуа”. Според източниците на AP, на всеки 1000 такива бойци са се падали между 50 и 70 членове на Ал Кайда.

Салех бин Фарид ал-Ауаки, про-емиратски племенен лидер и основател на една от милициите в “елитните сили”, е отрекъл, че са правени подобни споразумения. Според неговите обяснения той и други командири са подлъгвали млади членове на Ал Кайда да дезертират, за да отслабят групата, и това е принудило джихадистите да се изтеглят сами. По думите му на около 150 дезертирали от Ал Кайда бойци е било позволено да влязат в елитните сили, но само след като са минали през програма за “покаяние”. Прочистването на Шабуа и други провинции от Ал Кайда все пак не е преминало изцяло без боеве  – в някои селища се е стигало до сблъсъци с отделни представители на организацията, отказващи да участват в сделките.

Един бивш член на Ал Кайда е коментирал пред АР, че той и съмишлениците му са отказали предложение да вземат пари от емиратците. В отговор на това отряд на “елитните сили” ги е обградил в градчето Хауфа, докато се изтеглят сами.

Кадър от клип на Ал Кайда, показващ боеве срещу хутите в Йемен. Снимка: mintpressnews

Като цяло сделките, осъществени по време на управлението както на Обама, така и на Тръмп, са довели до изтеглянето на бойците на Ал Кайда от много от градовете и селищата, които групировката овладя през 2015 г. Най-ранната сделка, сключена през пролетта на 2015 г., е позволила на хиляди бойци на Ал Кайда да се изтеглят от Мукала – петият по големина град в Йемен и важно пристанище на Арабско море.

На бойците е бил гарантиран безопасен път за изтегляне и им е било позволено да запазят оръжията си и парите, плячкосани в града – според някои изчисления до 100 млн. долара. Това е било потвърдено пред AP от пет отделни източника, включително представители на замесените военни сили и правителства. “Коалиционнтие самолети и дронове не действаха. Чудех се защо не ги удрят”, разказва племенен лидер, който е наблюдавал изтеглянето на конвоя. Според един бивш йеменски командир посредник за сделката е бил племенен шейх, който е сновял между лидерите на Ал Кайда в Мукала и емиратците в Аден.

Силите на коалицията са влезли в града два дни по-късно, обявявайки, че стотици бойци са били убити при битката. “Победата” е възвеличана като “част от международните усилия за победа над тероризма в Йемен”. Свидетелите обаче не са видели убити бойци на Ал Кайда. “Един ден се събудихме и Ал Кайда беше се изпарила без бой”, разказва местен журналист, пожелал анонимност заради страх от репресии.

Скоро след това е постигнато друго споразумение AQAP да се изтегли от шест населени места в провинция Абиан, включително главният град Зинджибар. Журналистите от АР са разговаряли с петима племенни представители, действали като посредници за сделката. Отново централно условия на сделката е коалиционната авиация и дроновете на САЩ да спрат бомбардировките, а Ал Кайда да се изтегли заедно с оръжията си. Това споразумение е включвало и договорка 10 хил. месни племенни бойци – включително 250 членове на Ал Кайда – да бъдат интегрирани в местните сили за сигурност, подкрепяни от ОАЕ.

В продължение на почти цяла седмица през май 2016 г. бойците са се изтегляли с камиони. Един от посредниците е заявил пред АР, че е организирал тържествена вечеря за изпращане на последните бойци в овощната си градина. Друг от посредниците – Тарек ал-Фадхи, бивш джихадистки боец, обучавал се при лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен – е заявил пред журналистите, че по време на изтеглянето е държал връзка с щатското посолство и саудитската коалиция. “Когато и последният се изтегли, се обадихме на коалицията да кажем, че са си тръгнали”, казва той.

“Ще се съюзим с дявола”

Да се мисли за Ал Кайда само като за международна терористична група означава да се пренебрегне другата реалност за организацията. За много йеменци това е просто поредната фракция, действаща на терен – макар и много ефективна, добре въоръжена и закалена в битки.

В Йемен членовете ѝ не са някакви сенчести непознати. През годините AQAP се е вплела в обществото и е изградила връзки с племената, купувала си е лоялност и дори е организирала бракове по сметка с важни семейства. Поради това големите играчи гледат на организацията като на полезен инструмент.

Предшественикът на Хади като президент на Йемен, управлявалият дълго Али Абдула Салех, сложи начало на този модел. Той получаваше милиарди помощ от САЩ, за да се бори срещу АЛ Кайда след атаките на 11 септември, но в същото време наемаше бойците на групировката, за да се сражават срещу вътрешните му съперници. Вицепрезидентът на Хади – дългогодишният военен командир Али Мохсен ал-Ахмар – също е обвиняван, че е използвал джихадистки бойци.

В светлината на това би било дори по-учудващо, ако бойците на организацията не бяха въвлечени в боевете срещу шиитските бунтовници хути – особено като се има предвид, че Ал Кайда е съставена от екстремисти-сунити.

AP се е сдобила с непубликувано досега интервю на един от лидерите на групировката Халед Батерфи, дадено на местен журналист през 2015 г. В него той заявява, че бойците на Ал Кайда присъстват на всички основни фронтове срещу бунтовниците. През миналия месец Ал Кайда разпространи изявление на Батерфи, в което той заявява, че “тези по фронтовете със сигурност знаят за нашето участие. Ние или участваме в боевете заедно със своите братя в Йемен, или ги подкрепяме с оръжия”. Той също така заявява, че Ал Кайда е намалила атаките си срещу силите, свързани с Хади и ОАЕ, тъй като тези нападения могат само да са от полза на хутите.

AP е получила писмен отговор от друг високопоставен член на AQAP, според когото организацията следва насоките на глобалния лидер на Ал Кайда Айман ал Зауахири да се фокусира в боевете срещу шиитски бунтовници.

На някои места бойците на Ал Кайда се включват независимо в битките. Но в много случаи финансирани от коалицията военни командири, които са членове на ултраконсервативната салафитска секта или Мюсюлманско братство, директно набират джихадисти от Ал Кайда. Йеменският клон на Мюсюлманско братство е много силна ислямистка политическа организация, съюзена с Хади.

Член на Ал Кайда е заявил пред AP, че двама от четиримата най-важни командири на подкрепяни от коалицията милиции, действащи по крайбрежието на Червено море, са съюзници на Ал Кайда. През последните месеци коалицията постигна голям напредък по това крайбрежие и в момента обсажда пристанището Ходейда, с което влошава допълнително катастрофалната хуманитарна ситуация в Йемен.

През януари АР засне кадри, показващи офанзивата на съюзни на коалицията групировки към един от по-малките градове по крайбрежието. Някои от отрядите, облечени в типични афганистански облекла, открито са показвали принадлежността си към Ал Кайда и са носели оръжия с емблемата на организацията. Член на AQAP, интервюиран от АР през май, е потвърдил, че бойците от видеото принадлежат към неговата групировка. Преди време въпросният боец е участвал в управлението на един от южните градове под контрола на Ал Кайда.

Ефектът от преплитането на Ал Кайда с коалиционните сили се вижда най-ясно в Таиз – един от най-големите градове в Йемен и културна столица на страната, който се превърна в арена на най-дългата битка по време на войната. През 2015 г. хутите обсаждат града и започват да го подлагат на обстрел. Жителите на Таиз се организират за съпротива, а в града започват да се изливат пари и оръжия на саудитска коалиция – както и бойци на Ал Кайда и ИДИЛ.

Местен либерален активист разказва как заедно с други мъже от квартала си е хванал оръжието, за да защитава града, и се е оказал рамо до рамо с бойци от Ал Кайда. “Във войната няма пресяване. Всички сме заедно”, заявява активистът, пожелал анонимност. По думите му командирите в града са получавали оръжие и друга помощ от коалицията и са ги разпределяли между всички бойци, включително членовете на Ал Кайда.

Бившият съветник на губернатора  на Таиз Абдел-Сатар ал-Шамири заявява, че от самото начало е разпознал присъствието на Ал Кайда и е казал на командирите да не използват членове на групировката. “Техният отговор беше – ще се съюзим и дявола, като сме изправени пред хутите”. Той е предупредил за това представители на коалицията, които са били недоволни, но не са предприели действия по въпроса.

Източниците на АР от града заявяват, че един от най-активните при набирането на бойци за Ал Кайда е Аднан Рузек – салафит и военен съветник на Хади. Личната милиция на Рузек е станала пословична с извършваните от нея отвличания и улични убийства. Групировката публикува видеа , които включват екзекуции, химни и емблеми в стила на Ал Кайда.

Според източници на АР от йеменските сили за сигурност, главния помощник на Рузек е високопоставена фигура от Ал Кайда, който успява да избяга от затвора в Аден през 2008 г. заедно с други членове на AQAP. През последните години са се появявали многобройни снимки, показващи Рузек заедно с известни командири на АЛ Кайда.

През ноември Хади направи Рузек шеф на оперативния щаб в Таиз, освен това го назначи за командир на новосформирания Пети батальон за защита на президента. Министерството на отбраната на Хади също така е предоставило на Рузек 12 млн. долара, за да организира нова офанзива срещу хутите. Журналистите от АР са видели копие на документите за това плащане, а един от помощниците на Рузек е потвърдил сумата. От своя страна Рузек е отрекъл пред медията да има връзки с Ал Кайда и е настоял, че групировката “няма присъствие в Таиз”.

Аднан Рузек е най-високопоставената „топла връзка“ между Ал Кайда и коалицията в град Таиз

Един от другите военни главатари, подкрепяни от коалицията – салафитът Шейх Абул Абас – е включен в списъка за терористи на САЩ заради връзките му с Ал Кайда. Той е получил милиони долари от коалицията, за да ги разпределя между анти-хутските групировки. Неговият помощник Адел ал-Ези е заявил пред АР, че ОАЕ продължава да го финансира и след като бе поставен в черния списък на САЩ през октомври. Ези отрича всякакви връзки с Ал Кайда и отхвърля решението на САЩ да включи шефа му в списъка с терористи. Той обаче признава, че “Ал Кайда се е била на всички фронтове, заедно с всички фракции”.

Екипът на АР е станал свидетел как веднага след като е разговарял с тях, ал-Ези се е срещнал с известен представител на Ал Кайда. Двамата са се приветствали с топла прегръдка пред дома на друг бивш командир на  AQAP.

Милициите на Абул Абас контролират няколко квартала на Таиз. Клип от 2016 г., разпространен от Ал Кайда, показва бойци в черни униформи и емблеми на групировката, сражаващи се редом с други в кварталите под контрола на Абул Абас.

Бивш служител по сигурността в Таиз е разказал пред журналистите как през 2017 г. джихадистки бойци и силите на Абул Абас са нападнали затвор и са освободили много заподозрени за членове на Ал Кайда. Офицерът е съобщил за атаката, но скоро след това е разбрал, че Абул Абас е получил от коалицията над 40 пикапа. “Колкото повече предупреждаваме за тях, толкова повече награди получават те. Лидерите на Ал Кайда имат бронирани коли, дадени им от коалицията, докато нашите командири нямат такива превозни средства”, казва той.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар