В категории:Свят

Поредна кървава баня в Йемен

Бомбардировки на подкрепяната от Запада саудитска коалиция убиха десетки хора на сватбено празненство, включително булката. При саудитски удар през миналата седмица е бил убит и един от висшите политически лидери на йеменските хути

Бомбардировки на водената от Саудитска Арабия коалиция са убили поне 20 души на сватбено празненство в Северен Йемен, включително булката, съобщават световните медии, позовавайки се на местни жители и медицински източници.

Директорът на болница Ал-Думхури в контролираната от бунтовниците хути провинция Хаджа е заявил пред Reuters, че при тях са пристигнали 40 тела, повечето от които разкъсани на парчета, както и 46 ранени, включително 30 деца. Медици и жители на село Бани Каис, където е била сватбата, са заявили на новинарските агенции, че 20 от присъствалите на празненството са убити и поне 40 са ранени. Лекари без граници съобщават за 45 ранени, а контролираната от хутите телевизия Al-Masirah заявява, че убитите се 33-ма, а ранените – 55.


Същевременно се разбра, че един от висшите политически лидери на йеменските хути също е бил убит при саудитска бомбардировка през миналата седмица. Салех ал-Самад, ръководител на бунтовническата администрация е бил убит в източната провинция Ходейда в четвъртък според съобщението на хутската новинарска агенция Saba.

Самад също така бе лидер на висшия политически съвет на хутите. Той е най-висшият представител на организацията, убит в конфликта досега. Самад бе поставен на второ място в списъка с най-търсени врагове на саудитската коалиция след лидера на хутите Малек ал-Хути. Според саудитската държавна телевизия  Al-Arabiya коалицията е предлагала награда от 20 млн. долара за информация, която може да доведе до залавянето на Самад. Загубата му представлява сериозен удар по хутите, които са изправени пред нова ескалация на конфликта по крайбрежието на Червено море, където бе убит той.

Риад започна инвазията в Йемен през март 2015 г. с цел да изтласка шиитите хути от овладените от тях територии и да възстанови властта на сваления про-саудитски президент Абд Рабу Мансур Хади. Въпреки мащабната военна кампания на Саудитска Арабия и съюзниците ѝ, хутите продължават да контролират голяма част от Северен Йемен, като понякога сблъсъците дори се прехвърлят на саудитска територия.


Досега войната в Йемен доведе до смъртта на над 10 хил. души и прогонването на над 2 млн. от домовете им. Конфликтът доведе до най-тежката хуманитарна криза в момента, като според ООН около 22 млн. цивилни – или три четвърти от населението на страната – се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Освен масовия глад и липсата на адекватни здравни грижи, населението на Йемен страда и от най-тежката епидемия от холера в съвременната история.

Саудитска Арабия и съюзниците ѝ са обвинявани в многобройни военни престъпления от страна на правозащитните организации през последните три години. Бомбардировките на коалицията са убили стотици цивилни в болници, училища и пазари. Ударите срещу сватби и погребения също са чести. Риад обаче отказва да признае вина за тези случаи и настоява, че ударите на коалицията са концентрирани само върху военни цели.

През миналата седмица Human Rights Watch публикува доклад, в който обвинява подкрепяното от Риад и Запада правителство в Южнен Йемен в изтезания, изнасилвания и екзекуции на бежанци от Африканския рог. Описаните в доклада зверства са извършвани в център за задържане в пристанищния град Аден. Според правозащитната организация властите са отказвали всякаква защита на търсещите убежище и са ги пращали масово в опасни условия в морето. Освен насилието и униженията, мигрантите са били и ограбвани, като са вземани и документите им, осигурени то агенцията на ООН по бежанците.

Говорител на коалицията е заявил пред Reuters, че съобщенията за бомбардираното сватбено празненство “се приемат много сериозно и ще бъдат пълноценно разследвани, както всички подобни информации”. Вътрешните разследвания на саудитските военни обаче редовно завършват със заключения, които ги освобождават от всякаква отговорност.

Опитите да бъде организирано разследване на ООН за военните престъпления в Йемен бива блокирано от Великобритания заради опасения, че това може да навреди на търговията с арабското кралство. При скорошно обсъждане на кризата в Йемен в ООН представителката на САЩ Ники Хейли хвърли вината за конфликта основно върху Иран, който е обвиняван в подкрепа за хутите, и подчерта, че при търсенето на решение трябва да се вземат предвид регионалната стабилност и “особено рисковете, пред които е изправена Саудитска Арабия”.

Наскоро саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман осъществи визити в САЩ, Великобритания и Франция, които завършиха с поредните мащабни сделки за продажба на оръжие. Обиколката съвпадна с военните удари на трите държави срещу правителството на Сирия, представени като отговор за предполагаемата химическа атака в град Дума. Този град доскоро бе под контрола на подкрепяната от Саудитска Арабия джихадистка групировка “Армия на исляма”, чиито бойци трябваше да се евакуират в Северна Сирия, след като бяха разгромени от сирийската армия и съюзниците ѝ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар