В категории:Свят

Епидемията от холера в Йемен убива по един човек всеки час

Световната здравна организация обяви, че броят на засегнатите от холера в разкъсвания от война Йемен е надвишил 100 хил. души за по-малко от два месеца, като смъртните случаи вече достигат 789

Децата под 15 годишна възраст представляват почти половината засегнати от епидемията. Снимка: http://www.rfi.ro

Една от най-бедните страни в света Йемен е обхваната от мащабна епидемия от холера, като към края наминалата седмица Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала 101 820 случая на заболели хора. Болестта е отнела 789 живота след избухването на епидемията на 27 април.

Епидемията е засегнала 19 от 23 провинции в страната, която от две години е обект на военна интервенция от страна на Саудитска Арабия и съюзниците ѝ. Рияд използва призрака на иранската заплаха, за да оправдае мащабните бомбардировки над териториите, контролирани от шиитските бунтовници-хути, които изгониха от страната про-саудитския, международно признат президент Мансур Хади. Водената от Саудитска Арабия коалиция също така налага сухоземна, морска и въздушна блокада на Йемен, което пречи на доставката на храни и лекарства, а въздушните удари са насочени срещу жизненоважна инфраструктура като пътища и мостове, в някои случаи и срещу болници и погребални церемонии. Войната, в която Саудитска Арабия е подпомагана активно от САЩ и Великобритания, вече е отнела живота на около 12 хил. йеменци.

Това е втората вълна на заразата в страната, където 19 млн. души се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Първата започна миналия октомври и продължи до декември. Холерата е тежко инфекциозно заболяване, разпространявано чрез храна и вода, заразени с бактерията Vibrio cholera. Болестта може да бъде лекувана с бързо заместване на изгубените течности и соли, но без адекватно лечение може да е фатална, особено за деца, възрастни и хора в лошо здравословно състояние. Децата под 15-годишна възраст представляват 46% от регистрираните досега случаи.

„Епидемията от холера влошава драстично и без това лошата ситуация за децата. Много от загиналите от болестта деца също така са били изключително недохранени”, коментира пред Independent Меритксел Релано, представител на УНИЦЕФ в Йемен. „Днес животът не децата в Йемен представлява отчаяна борба за живот на фона на постоянната заплаха от холерата, недохранването и безмилостното насилие”, добавя тя. По-малко от половината медицински центрове в Йемен още функционират, а около 14.5 млн. души в страната нямат редовен достъп до чиста вода. ООН изчислява, че ще са нужни около 2.1 млрд. долара, за да бъде спасен Йемен от пълен разпад, но на специалната донорска конференция през април бяха обявени ангажименти само за половината сума.

СЗО предупреждава, че броя на засегнатите от епидемията на холера в Йемен може да достигне 300 хил. Благотворителната организация Oxfam също излезе с предупреждение, в което се заявява, че болестта убива по един човек в Йемен почти всеки час и застрашава живота на хиляди в близките месеци. Организацията призовава за мащабни усилия за помощ и незабавно примирие между воюващите страни, което да позволи на хуманитарните работници да се справят с епидемията.


Oxfam също така отбелязва, че данните за броя на разболелите се от холера вероятно са подценени. „Йемен е на ръба на бездна, животът на много хора виси на косъм. Холерата е проста за лечение и превенция, но докато боевете продължават, тази задача ще е значително по-трудна. Подкрепящите тази война на  Запад и в Близкия Изток трябва да окажат натиск за сключване на примирие”, коментира директорът на Oxfam за Йемен Саджад Мохамед Саджид.

САЩ, Великобритания и други западни държави са подложени на остри критики за продажбата на Саудистка Арабия на оръжия, които биват използвани в Йемен и други кървави конфликти в Близкия Изток и Северна Африка. Официални лица от администрацията на предишния президент на САЩ Барак Обама изразяваха опасения, че продаваните на Саудитска Арабия се използват за извършването на военни престъпления.

Въпреки това Вашингтон и Лондон не само не спират доставките, а дори ги увеличават. При неотдавнашната си обиколка в Близкия Изток новият президент Доналд Тръмп изрази пълна подкрепа за антииранската политика на Саудитска Арабия, което не вещае успокояване на обстановката в Йемен.

Рияд е и един от основните клиенти за българските производители на оръжие, които през последните години се радват на рекордни поръчки.

 

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар