В категории:Свят

Епидемията от холера в Йемен се превръща в една от най-големите предизвикани от човека кризи

Като продава оръжия с огромна печалба на Саудитска Арабия през задната врата, докато дава скромни подаяния през предната, Западът – и най-вече САЩ – отново се проявява като глобален лицемер на международната сцена, докато деца умират от глад пред очите на всички. Дали обаче някой изобщо обръща внимание?

Източник: http://www.aljazeera.com

Епидемията от холера в Йемен официално се превърна в най-голямото и бързо разрастващо се бедствие от този тип откакто започва да се води статистика през 1949 г., пише Observer. Паралелно с това най-бедната и раздирана от война близкоизточна страна е сполетяна и от масов глад.

През миналата седмица Световната здравна организация към ООН отчете, че броят на заболелите от холера в Йемен са достигнали 815 314, повечето от които са деца. Смъртните случаи в резултат на епидемията, започнала през април, вече са 2156, показват данните на неправителствената организация „Спасете децата”. Само за шест месеца епидемията от холера в Йемен надмина предишните рекордни нива, достигнати в Хаити за период от седем години.

Холерата се разпространява чрез замърсена с фекални бактерии вода. Международните хуманитарни организации обвиняват за ситуацията продължаващата вече две години и половина война в страната, която остава почти незабелязана от света. Саудитска Арабия, подкрепяна от щедрите доставки на оръжия от САЩ и други западни държави, бомбардира безразборно страната в опит да победи хутите – шиитски бунтовници, за които се счита, че са подкрепяни от Иран. Въздушната кампания на саудитците доведе до разрушаване на системите за пречистване на вода и на болниците в Йемен, което позволи избухването на мащабната епидемия.

Според „Спасете децата” ежедневно се регистрират около 4000 вероятни случая на холера – като повече от половината засегнати са деца под 18 годишна възраст. Децата под пет годишна възраст представляват 25% от всички заразени. Ако епидемията продължи да се развива с това темпо, заразените скоро ще достигнат 1 млн., като 600 хил. от тях ще са деца.

Като се изключи забележителната работа на хуманитарните работници и лекарите-доброволци, светът не прави абсолютно нищо, за да помогне на тези хора. „Това е напълно шокиращо. През 21 век е непростимо изобщо да има епидемии от холера, защото това означава, че няма достъп до чиста вода и канализация. Това не би трябвало да се случва”, коментира пред Foreign Policy Руаирид Вилар от „Спасете децата”.

Морската блокада на Саудитска арабия и сунитските ѝ съюзниците от Залива предотвратява доставката на жизненоважна хуманитарна помощ  за засегнатите от епидемията. Летищата в Йемен също са безсрочно затворени.

През май 2016 г. ООН се опита да организира доставки на стоки през блокадата, но не успя да гарантира, че жителите на Йемен ще получат това, от което се нуждаят. В края на миналата година сингапурски кораб бе натоварен със 636 контейнера стомана, хартия, лекарства и други стоки, които трябваше да пристигнат в Ходейда, най-голямото товарно пристанище в Йемен. Тези толкова необходими консумативи обаче никога не стигнаха до там.

„Това е което получаваш, когато една страна е срината от конфликт, когато здравеопазването е на ръба на колапса, когато децата гладуват, и когато хората са блокирани и не могат да получат медицинското обслужване, от което се нуждаят”, коментира Тамер Киролос, директор на хуманитарната организация „Действие срещу глада” в Йемен. „Няма съмнение, че това е предизвикана от човека криза. Холерата си показва главата само когато има тотален срив на канализацията и хигиената. Всички страни в този конфликт трябва да поемат отговорност за здравната криза, в която се намираме”, добавя той.

Войната унищожи икономиката на страната, остави милиони без работа и препитание и принуди 3 млн. души да напуснат домовете си, показват данните на ООН. Хаосът в страната също така докара 7 млн. души от населението на ръба на гладна смърт. Повече от половината здравни заведения в страната са унищожени или повредени в резултат на войната.

Същевременно най-големите износители на оръжие в света, включително САЩ и Великобритания, продължават да правят повече пари от въоръжаването на страните то саудитската коалиция, отколкото заделят за хуманитарна помощ за Йемен, отбелязва Oxfam. През 2016 г. Саудитска арабия е похарчила близо 3 млрд. долара за военни доставки от най-големите износители на оръжие. Същите тези правителства обаче не бързат да изпълнят молбата на ООН за събиране на 2.1 млрд. долара за спешна помощ за Йемен. Към юли бяха събрани едва 620 млн. долара.

Като продава оръжия с огромна печалба на Саудитска Арабия през задната врата, докато дава скромни подаяния през предната, Западът – и най-вече САЩ – отново се проявява като глобален  лицемер на международната сцена, докато деца умират от глад пред очите на всички. Дали обаче някой изобщо обръща внимание?


„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар