През 2011 г. Обама уби 16-годишен американец в Йемен. През 2017 г. Тръмп уби 8-годишната му сестра

Новата администрация във Вашингтон показа приемственост в една от най-циничните и контрапродуктивни страни на външната политика на САЩ – убийствата на невинни цивилни

Глен Грийнуалд, The Intercept

През 2010 г. президентът Обама даде нареждане на ЦРУ да убие гражданина на САЩ Ануар ал-Аулаки в Йемен, макар че на него никога не са му повдигани официални обвинения, нито е бил осъждан за престъпления. През септември 2011 г. шпионската агенция успешно изпълнява заповедта чрез удар с безпилотен самолет. Това убийство доведе до шумни дебати, а Американският съюз за граждански свободи (ACLU) заведе няколко дела срещу президента. Скоро след удара по Аулаки бяха извършени и други убийства с дронове, които вероятно бяха дори по-значителни, но привлякоха по-малко внимание.

Две седмици след убийството на Аулаки удар на ЦРУ в Йемен води до смъртта на неговият роден в САЩ 16-годишен син Абдулрахман, 17-годишния братовчед на момчето, както и на още няколко невинни йеменци. Впоследствие властите в САЩ излязоха с твърдение, че момчето не е било целта на удара, а просто „косвена жертва“. Скърбящият дядо на юношата Насер ал-Ауаки призова журналистите от Washington Post да погледнат Facebook страницата на Абдулрахман: „Вижте снимките му, приятелите му, хобитата му. Това е страница на типично дете“.

Малко събития са сваляли маската на администрацията на Обама така, както това. То хвърли светлина как САЩ опустошават Йемен, една от най-бедните страни в света. Само няколко седмици, след като Барак Обама получи Нобелова награда за мир, щатски удар с касетъчни боеприпаси уби 35 жени и деца в Йемен. Тогава дори подкрепящите Обама либерални комици като Стивън Колбърт се подиграха на обясненията на правосъдното министерство защо президента има право да убива американски граждани без съд. Вълната от възмущение се засили, след като бившия прессекретар на Обама Робърт Гибс предложи доста социопатско оправдание за убийството на родения в Колорадо тийнейджър. Той намекна, че вината се пада на самата жертва, която е трябвало да има „по-отговорен баща“.

Ударите на САЩ срещу цивилни в Йемен не само продължиха, но и драстично ескалираха през следващите пет години от президентстването на Обама. САЩ и Великобритания също така осигуряват въоръжение и всякаква подкрепа за близкия си съюзник Саудитска Арабия, която през 2015 г. започна военна кампания в Йемен. В резултат на криминално безразборните саудитски бомбардировки страната изпадна в хуманитарна криза, а йеменци са изправени пред масов глад. Вероятно поради директната отговорност на Вашингтон и Лондон за тези зверства ситуацията в Йемен получава пренебрежимо малко внимание в САЩ и Великобритания.

Като отблъскващ символ на приемествеността между двете партии в САЩ, през януари Насер ал-Ауаки загуби още едно от внучетата си. В края на миналата седмица отряд командоси от морската пехота на САЩ, използващи въоръжени дронове за прикритие, извършиха нападение над населено място в Йемен, където се твърди, че са се укривали ръководители на крилото на „Ал Кайда“ на Арабския полуостров. В първото съобщение на администрацията на Тръмп за операцията се съобщаваше, че е загинал един щатски военен и още няколко са ранени. Представители на Пентагона също първоначално отрекоха за цивилни жертви. Първите съобщения от Йемен обаче бяха за поне 30 убити, включително 10 жени и деца. Сред тях е и осемгодишната дъщеря на Ануар Ауаки – Науар.

Според информация на журналиста Джеръми Скахил, който е интервюирал дядото и бабата на децата за филма си за “мръсните войни“ на Обама , момиченцето е било простреляно във врата и е починало от кръвозагуба два часа по-късно.

Според появилата се в медиите информация висшите военни са планирали и обсъждали операцията в продължение на месеци. Администрацията на Обама обаче е оставила решението дали да бъде осъществена атаката на Тръмп. Новият президент лично е одобрил атаката през миналата седмица. Щатските власти твърдят, че основната цел на операцията са били „компютърни материали, които може да съдържат улики за бъдещи терористични заговори“. Според официални лица от Йемен, цитирани от New York Times, при атаката са загинали поне осем жени и седем деца и са били нанесени значителни щети на училище, медицинска сграда и джамия.

По информация на Guardian Пентагона е започнал разследване относно броя на цивилните жертви в операцията. Мисията е била одобрена в петия ден от мандата на Тръмп по време на вечеря с най-близките му съветници – включително зет му Джаред Кушнер, ръководителя на крайно-дясната медийна група Breitbart Стивън Банънм, както и министъра на отбраната Джеймс Матис, известен с прозвището си „бясното куче“.


Източници от Пентагонa, пожелали анонимност, са коментирали пред Reuters, че операцията е била одобрена без да е осигурена достатъчно разузнавателна информация, без добро планиране и адекватни подкрепления на терен.

Отрядът, извършил нападението, е знаменитият SEAL Team 6, който участва и в убийството на лидера на „Ал Кайда“ Осама Бин Ладен. При все цялата си слава това подразделение има дълга история на атаки за отмъщение, неоправдани убийства, осакатявания и други зверства. По време на кампанията си пък Тръмп се закани, че ще превърне в цели не само терористите, но и техните семейства. Всичко това изисква операцията да бъде подложена на усилена, независима проверка.

Вероятно най-трагичното в цялата ситуация е това, че както и в Ирак, „Ал Кайда“ имаше слабо присъствие в Йемен преди Вашинготн да започне да бомбардира страната и да избива цивилни с дронове. Точно това тласка местното население право в ръцете на екстремистите. По този въпрос младият йеменски писател Ибрахим Мотана заяви в реч пред Конреса през 2013 г.:

Ударите с дронове карат все повече йеменци за мразят Америка и да се присъединяват към радикални групи… За съжаление, либералните гласове в Съединените щати до голяма степен пренебрегват, ако дори не оправдават цивилните жертви и убийствата без присъда в Йемен. По време на президентстването на Джордж Буш-младши това би предизвикало огромно възмущение. Но днес има малко протести, макар че случващото се до голяма степен е ескалация на политиките на Буш… Защитниците на човешките права трябва да заемат позиция. Контратерористичната политика на Америка не само прави Йемен по-малко безопасен, като засилва подкрепата за „Ал Кайда“, но в крайна сметка може да застраши самите Съединени щати и целия свят“.


Ето защо е изключително важно – колкото са важни и оправдани протестите срещу действията на Тръмп – да не позволим неотдавнащната история да бъде забравена и промита. Дългогодишната свирепост на САЩ не трябва да бъде измамно представяна като някакво ново отклонение на Тръмп. Заложените рамки на „войната срещу терора“, които водят до тези нови нападения, не трябва да бъдат забравяни. Някои от текущите злоупотреби са уникални за Тръмп, но други са десетилетен продукт на този светоглед и система на войни и извънредни пълномощия, които е нужно да бъдат изкоренени. Замазването на фактите и позволяването на отговорните за случващото се да позират като негови опоненти е заблуждаващо и контрапродуктивно. Голяма част от всичко това се основава на една противна приемственост, която не идва от нищото.

Наистина е вдъхновяващо да се наблюдава повсеместния гняв в САЩ относно забраната за влизане на граждани на страни като Йемен, независимо дали имат визи или са бежанци. Но също така е вбесяващо, че САЩ продължават да избиват йеменско цивилно население, както директно така и косвено чрез тираничните си саудитски партньори. Това, че новите убийства се коренят в политиките и военните концепции отпреди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп не прави ситуацията по-малко вбесяваща, нито прави цивилните жертви по-малко мъртви. Не само Тръмп, но и този начин на мислене и рамки на действие трябва да срещнат яростна опозиция.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар