В категории:Свят

Саудитската война в Йемен – некадърност и западни оръжия

Доналд Тръмп наложи вето на резолюцията на Конгреса, настояваща за прекратяване на участието на САЩ в катастрофалната война на Рияд. Същевременно изтекли документи показват, че саудитците не биха могли да продължат кампанията си, ако Западът спре доставките на муниции

Поне 85 хил. деца са загинали от глад в Йемен през последните три години. Снимка: New York Times

Президентът на САЩ Донaлд Тръмп наложи вето на резолюцията на Конгреса, настояваща за прекратяване на участието на Вашингтон във водената от Саудитска Арабия война в Йемен. Според Тръмп, тази резолюция “е ненужна”, представлява “опасен опит” да се отслабят конституционните му правомощия и застрашава живота на “американски граждани и смели войници”.

Резолюцията, която бе гласувана на два пъти както в Камарата на представителите, така и в Сената, е първият случай, в който Конгресът се опитва да спре военни операции, които не се били одобрени от институцията. Резолюцията се позовава на Законът за военните правомощия от 1973 г., който цели да гарантира конституционната роля на Конгреса при решенията за въвличане на въоръжените сили на страната във военни конфликти.

Сенатор Бърни Сандърс, който бе основна сила зад прокарването на резолюцията, заяви, че е “разочарован, но не и изненадан” от това, че Тръмп е отхвърлил двупартийната резолюция за прекратяване на щатското участие в “ужасяващата” война в Йемен. “Хората в Йемен отчаяно се нуждаят от хуманитарна помощ, а не от повече бомби”, изтъква той.

Конгресмен Ро Кана, който също има водеща роля за приемането на резолюцията, коментира, че “за президент, избран с обещания да сложи край на безкрайните войни, това вето е болезнена пропусната възможност”.  Той също така подчертава, че с ветото си Тръмп “създава риск милиони йеменци да изгубят живота си заради глад, смъртоносни бомбардировки и други военни престъпление на саудитския режим”.

Кана призовава Конгреса да отхвърли президентското вето, но това ще изисква мнозинство от две трети и в двете камари, което изглежда невъзможно за постигане. Резолюцията бе приета с 247 срещу 175 гласа в Камарата на представителите и с 54 срещу 46 гласа в Сената.

Сандърс и Кана отдавна се борят безуспешно за спиране на военната подкрепа за саудитските операции в Йемен по хуманитарни съображения. Бруталното убийство на саудитския дисидент и колумнист във  Washington Post Джамал Хашоги през миналия октомври обаче доведе до оформяне на мнозинство в Конгреса, което оказва натиск за спиране на подкрепата за саудитската коалиция и оръжейните доставки за Рияд. “Не харесвам концепцията да спрем инвестиции за 110 млрд. долара в САЩ”, заяви Тръмп след убийството на Хашоги, позовавайки се на няколко писма за инвестиционни намерения, подписани от саудитците в началото на мандата му. “Знаете ли какво ще направят те? Ще вземат тези пари и ще ги изхарчат в Русия, Китай или някъде другаде”.

Тези твърдения обаче биват опровергани от секретен доклад на Френската дирекция на военното разузнаване, публикуван от The Intercept и няколко френски медии. Документът показва, че Саудитска Арабия и основният им съюзник – Обединените Арабски Емирства, са изключително зависими от произведени на Запад оръжия за воденето на опустошителната военна кампания в Йемен. Много от използваното от тях оръжейно оборудване е съвместимо само с муниции, резервни части и комуникационни системи, произвеждани от страни от НАТО. Това означава, че саудитците и ОАЕ ще трябва да подменят голяма част от арсеналите си, за да могат да продължат военната кампания с руски или китайски доставки.

“Не можеш просто да замениш ракетите, използвани от щатските самолети, с китайски или руски. Изграждането на вонновъздушните сили отнема десетилетия. Не е нещо, което правиш с едно щракване на пръстите”, казва пред Intercept Рейчъл Стол, управляващ директор на Програмата за конвенционална отбрана в Stimson Center във Вашингтон.

Бомбената кампания на саудитската коалиция в Северен Йемен разчита основно на три типа самолети: щатски F-15, британски EF-2000 Typhoon и европейски изтребители Tornado. Саудитците използват и щатски хеликоптери Apache и Black Hawk, както и френски AS-532 Cougar. Наземните части по границата са екипирани с щатски танкове Abrams и френски AMX 30 и поне пет разновидности западни артилерийски системи. Наложената от коалицията морска блокада, която официално цели да предотврати външна помощ за бунтовниците хути, но реално пречи и на хуманитарните доставки, разчита на щатски, френски и германски военни кораби, както и на два типа френски военноморски хеликоптери.

Каталогът на оръжейните системи е само част от разкритията в разузнавателния доклад, придобит от френската организация за журналистически разследвания Disclose. Авторите на доклада също така критикуват остро саудитските военни като “неефективни” и подчертават провала на усилията за подсигуряване на саудитската граница с Йемен. В доклада също така се изказват предположения, че подкрепата на САЩ за целеуказване на саудитските бомбардировачи може да е много по-мащабна, отколкото се признава официално.

От началото на войната през 2015 г. САЩ подкрепят саудитската коалиция с продажби на оръжия, разузнавателни данни, а доскоро и с презареждане на военни самолети във въздуха. Според френския доклад, в добавка към това опериращите в Йемен щатски безпилотни самолети вероятно помагат за целеуказването на саудитските бомбардировачи. В доклада се изразява предположение, че саудитските ВВС вероятно се възползват от американски съвети в областта на целеуказването и близката въздушна подкрепа, за които саудитските екипажи имат “слабо разбиране”. В бележка под линия се подчертава, че под “целеуказване” се има предвид такова, извършвано от американски дронове.

Въпреки че САЩ отричат техните военни да участват директно във военните действия, американски безпилотни летателни апарати (БЛА) MQ-9 Reaper – въоръжени разузнавателни дронове – летят над териториите, контролирани от хутите. След като те свалиха един такъв БЛА през октомври 2017 г., това доведе до спекулации, че САЩ ги използват, за да събират разузнавателна информация за саудитците. Това може би означава, че щатските БЛА играят много по-директна роля в целеуказването за коалицията, например при насочването на високоточни снаряди.

Централното командване на САЩ категорично отрича, че неговите дронове имат каквато и да е оперативна роля в целеуказването на коалицията. “Въоръжените сили на САЩ не осигуряват такъв тип подкрепа за водената от Саудитска Арабия коалиция. Нашата роля е само съветническа. Ние осигуряваме разузнавателни данни и съвети за най-добрите практики и законите за военните конфликти”, заявяват от командването пред Intercept.

Докладът е с дата 25 септември 2018 г. и е подготвен за октомврийското заседание на френския “ограничен съвет” – заседание на високопоставени официални лица, включително президента Франсоа Макрон и министрите на въоръжените сили и на външните работи. Изтичането на документа може да има значителни политически последствия за правителството на Макрон, което упорито защитава продажбите на оръжия на саудитците, като в същото време се прави, че не знае как френските оръжия се използват в Йемен.

През януари военният министър Флоранс Парли заяви в радио интервю, че тя “няма сведения дали френски оръжия са използвани директно в този конфликт” и че “в скоро време ние не сме продавали оръжия, които биха могли да бъдат използвани в конфликта в Йемен”. Тя също така е заявявала пред журналисти, че френските оръжия “не са били използвани срещу цивилни”, и е уверявала, че този оръжеен износ е “сравнително скромен”, добавяйки, че “ние не продаваме оръжия все едно са франзели”.

Докладът на разузнаването обаче показва, че саудитци и емиратци използват френското военно оборудване много по-активно, отколкото Париж признава. От началото на войната преди четири години коалицията е използвала френски танкове и бронетранспортьори за охрана на саудитската граница и защита на емиратски предни постове в Йемен. Саудитците са дислоцирали по границата и френски далекобойни артилерийски системи, способни да обстрелват цели дълбоко в Северен Йемен. ОАЕ от своя страна използва френски самолети и системи за насочване. И двете водещи сили в коалицията използват френски бойни кораби за морската блокада на Йемен.

Докато изрежда използваните от саудитската и емиратската армия френски оръжия, докладът многократно подчертава, че разузнаването не е засякло използването на същото оборудване на “активните фронтове”, където наземните сили на коалицията се състоят основно от йеменци, лоялни към бившия президент Абду Рабу Мансур Хади, както и от чуждестранни наемници. Отбелязано е присъствието на френски танкове Leclerc в база на коалицията в близост до фронта в Ходейда, но се уточнява, че ОАЕ използва този тип танкове основно за отбранителни функции.

В отговор на въпроси, пратени от  Disclose, кабинетът на френския министър-председател е изпратил дълго изявление, в което се твърди, че френските оръжейни продажби са внимателно преценявани и отговарят на националното и международно законодателство. “Франция е отговорен и надежден партньор. Офанзивни действия редовно биват предприемани от йеменска страна към територията на нашите регионални партньори – виждали сме например балистични ракети и дронове, носещи експлозиви. Франция поддържа постоянен диалог с тези партньори, за да отговори на отбранителните им нужди”, се казва в заявлението. От правителството също така подчертават, че доколкото им е известно, френските оръжия се използват отбранително, а не на фронтовата линия, и че “нямаме информация за цивилни жертви, причинени от използването на тези оръжия в йеменския театър на бойни действия”.

В доклада на френското разузнаване изобщо не се повдига въпросът дали френските оръжия са използвани срещу цивилни. В една от включените карти обаче е посочено, че 420 хил. йеменци живеят в обхвата на френските артилерийски системи, разположени по саудитската граница.

Докладът се занимава най-вече с разположението на френските оръжия и не се занимава с произхода на въоръжението на хутите. В притурка към документа са описани оръжията, използвани от Саудитска Арабия и ОАЕ, но каталогът не е изчерпателен и не включва някои видове муниции, огнестрелни оръжия и бронирани машини, забелязани по фронтовете.

Включените в доклада списъци подсилват аргументите, които наблюдатели и критици посочват още от началото на интервенцията: че военният капацитет на коалицията е създаден и поддържан почти изцяло чрез глобалната оръжейна търговия. В допълнение към оръжията от САЩ, Обединеното кралство и Франция, в доклада се споменават радарни системи от Швеция, австрийски разузнавателни дронове, морски ракетни системи от Южна Корея, италиански бойни кораби и дори артилерийски ракетни системи от Бразилия.

ОАЕ използват танкове Леклерк и други френски оръжия в Йемен

Докладът описва водената от саудитците въздушна война в Йемен като “кампания на масирани и постоянни въздушни удари срещу териториите, контролирани от хутските бунтовници”. Според френското разузнаване, коалицията е извършила общо 24 000 бомбардировки от началото на войната до септември 2018 г., което се вписва в оценките на независимата организация Yemen Data Project. Докладът описва пет типа самолети, използвани за бомбардировките, като всичките са натовски модели.

Единственият ненатовски самолет, споменат в доклада, е Wing Loong – китайска имитация на дроновете Reaper. Поради съществуващите ограничения за износа на някои технологии, САЩ не могат да продават ударни дронове на ОАЕ, така че от Абу Даби са се обърнали към Китай. През миналата година ОАЕ използва китайски БЛА, за да убие Салех ал-Самад – президент на хутския Върховен политически съвет, който подкрепяше включване в мирния процес, организиран от ООН.

Въпреки огромното си оръжейно превъзходство над противника, саудитците редовно се провалят в поставените военни цели и имат особени проблеми в целеуказването, се отбелязва в доклада. Документът също така описва саудитците като по-малко ефективни във въздушните и морски мисии от партньорите им и изтъква, че емиратците до голяма степен поддържат сами блокадата. Емиратските пилоти също биват хвалени в доклада като “доказали способности” да използват управляеми муниции и представящи се според стандартите на НАТО по време на мисии.

Докладът започва с отчет за битката за завземане на Ходейда – пристанище на Червено море, през което в Йемен влизат повечето стоки и хуманитарна помощ. ОАЕ, които водят офанзивата, предвиждаха решителна и бърза победа при началото на битката за града миналото лято. Според оценката на френското разузнаване обаче, “вземането със сила на Ходейда все още изглежда недостижимо” за подкрепяните от ОАЕ милиции, въпреки че те са двойно по-многобройни от хутските защитници. Докладът все пак отбелязва, че те постигат бавен прогрес в обсаждането на града и прекъсването на връзките със столицата Сана, която също е под хутски контрол.

При започването на офанзивата хуманитарните организации предупреждаваха, че продължителната обсада на пристанището ще е възможно най-лошия сценарий, тъй като ще спре достъпа на помощ до най-нуждаещите се региони на страната. “Търговските и хуманитарни доставки през Ходейда са жизненоважни не само за жителите на града, но и за голяма част от Йемен”, заяви тогава Скот Пол, отговарящ за хуманитарните политики в Oxfam America. “Оформянето на дългосрочна фронтова линия и обсада на периметъра около града ще има критичен ефект върху целия пазар на суровини в страната и ще застраши всички тези хора, които едва успяват да покрият основните си нужди като храна, гориво и лекарства”.

Въпреки призивите на хумантарните групи, САЩ не оказаха натиск върху ОАЕ да се откажат от атаката. Представител на Вашингтон коментира пред Wall Street Journal, че политиката на САЩ по този казус е да “излъчва жълт мигащ сигнал за предпазливост”. Държавният секретар Майк Помпео публикува изявление, в което моли страните в конфликта да уважават “свободното движение на хуманитарна помощ”, но не призова коалицията да отстъпи.

Според Норвежкия съвет по бежанците, през 2018 г. тежките боеве за Ходейда са довели до смъртта на 1325 души, а хуманитарните организации вдигнаха тревога за хилядите цивилни, оказали се блокирани заради битката. Договореното с международно посредничество примирие през декември доведе до намаляване на въздушните удари на коалицията, но през януари боевете бяха подновени.

Докладът на френското разузнаване описва и мащабната операция на саудитците за подсигуряване на границата им с Йемен, по която са дислоцирани пет бригади на армията и още две бригади на националната гвардия, или общо 25 хил. души. Тази групировка е подсилена с 300 танка и батальон от 48 френски самоходни гаубици Caesar.

Френското разузнаване отбелязва, че “неизказаната цел” на граничната операция е да се проникне в контролираните от хутите зони и евентуално да се напредне до хутските крепости в област Саада. В доклада обаче се казва, че липсата на мобилност на саудитските сили ги прави уязвими от партизански атаки и че техните бомбардировки са твърде неточни, за да са ефективни срещу по-пъргавите хутски отряди.

“Въпреки разположените отбранителни средства, бунтовниците поддържат разрушителния си капацитет: артилерийски залпове, обстрел с ракети, самоделни експлозиви, засади и инфилтрация в саудитска територия”. “Като се изключи това, че през лятото на 2016 г. започнаха да разполагат бронирани машини на пехотата в пространството между танковете, не се забелязва подобрение на ефективността в тактиките на саудитците”, заключава докладът.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар