В категории:Свят

Конгресът на САЩ оспори имперските правомощия на президента

Камарата на представителите и Сената гласуваха за спиране на подкрепата за саудитската война в Йемен, което може да е първа стъпка към възвръщане на конституционната им роля

Сенатор Бърни Сандърс е от малцината членове на Конгреса, които от години водят активна борба за прекратяване на участието в Йеменската война.

Джон Николс, The Nation

Камарата на представите гласува с категорично мнозинство приемането на резолюция за спиране на подкрепата за ужасяващата военна операция на Саудитска Арабия в Йемен. Подобна резолюция вече бе гласувана  миналия месец, но републиканците успяха да я забавят с процедурни хватки. Същото решение вече бе потвърдено два пъти и в горната камара – Сената, с което се прави историческа стъпка към възстановяване на властта на Конгреса за вземане на решения относно войни и военни интервенции.

“Днес е исторически ден за мира”, заяви Даян Рандъл, изпълнителен директор на сдружението Friends Committee on National Legislation, което предвождаше усилията да се прекрати щатската помощ за саудитската война и блокада на Йемен.

Освен за мира, това бе исторически ден и за Конгреса и конституцията на Съединените щати.

“За пръв път в американската история и двете камари на Конгреса гласуваха и прокараха мярка, позоваваща се на Резолюцията за военните правомощия, с която се прекратява неоторизирано участие на САЩ в чуждестранен конфликт”, обяви конгресменът-демократ Марк Покан. Сега резолюцията обаче трябва да бъде потвърдена от президента, който подобно на предшествениците си е пренебрегнал Конституцията и собствената си клетва, за да вкара страната в неуместни и несанкционирани от Конгреса военни приключения.

Сенатор Бърни Сандърс, който през последната година работи съвместно със свои колеги и от двете партии, за да събере подкрепа за резолюцията, определи решението “да се прекрати противоконституционнaта подкрепа за катастрофалната война в Йемен” като “послание към Тръмп, че Конгресът, а не президента, има правомощията да обявява война”.

Конгресмен Ро Кана, който е сред най-активните в борбата за възстановяване на властта институцията по военните въпроси, описа гласуването в Камарата на представителите като “кулминация на дългогодишни двупартийни усилия за прекратяване на най-тежката хуманитарна криза в модерния свят”.

Кана е прав, но битката не е приключила. Всяка индикация, че президентът Тръмп възнамерява да наложи вето, ще представлява важен тест за Конгреса. Камарата на представителите и Сенатът ще трябва да се опитат да отхвърлят такова вето, с каквото Тръмп вече е заплашвал.

За съжаление, твърде много републиканци и демократи поставят партизанщината пред Конституцията, която бива погазвана всеки път, когато президентът разреши военни интервенции без одобрението на Конгреса. Макар да се намериха смели републиканци в Камарата на представителите и в Сената, които работеха заедно с демократи като Сандърс и Кана, и които принципно защитават нуждата от контрол над изпълнителната власт, гласуването в Конгреса до голяма степен се покрива с партийните линии.

Сега Конгресът на САЩ ще се изправи пред екзистенциален избор. Двете камари гласуваха за “извеждане на въоръжените сили на Съединените щати от военните действия в република Йемен, които не са оторизирани от Конгреса”. Независимо какви са личните позиции на отделните конгресмени и сенатори от двете партии относно връзките със Саудитска Арабия и кризата в Йемен, евентуално вето на Тръмп ще представлява драстично пренебрегване на волята и на двете камари, и то по въпрос, свързан с войната и мира.

Тази ситуация поставя определящ за бъдещето въпрос пред членовете на двете камари, които са полагали клетва “да подкрепят и защитават Конституцията на Съединените щати срещу всички врагове, външни и вътрешни”. Дали ще изберат да запазят разделението на властите и системата на баланси и контрол, описана в Конституцията, или ще предпочетат да закрепят имперското президентство?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар