В категории:Мнения и коментари / Свят

Ударите с дронове са се увеличили с 432% след като Тръмп пое президентството

Първите 45 дни на новия президент показват, че въпреки предизборните си обещания, той продължава да следва провалените интервенционистки политики на предшествениците си

Мика Зенко, Council of foreign relations

Като кандидат президент Доналд Тръмп бе изключително подвеждащ за това какви военни операции би подкрепял, ако бъде избран. Той твърдеше, че се е противопоставял на войната в Ирак през 2003 г., макар че реално я е подкрепял. Твърдеше и че се е противопоставял на интервенцията в Либия през 2011 г., докато на практика силно я е одобрявал и дори е призовавал за пращане на щатски военни на терен.

Въпреки това, Тръмп и привържениците му постоянно внушаваха, че той би подкрепял в по-малка степен скъпи и кървави войни в чужбина – особено в сравнение с президента Обама и бившия държавен секретар Хилари Клинтън. При все, че това може и да е вярно , откакто Тръмп е на власт, Белият дом започна да обмисля пращане на още повече войски в Сирия, разхлабване правилата за въздушни удари и увеличаване обема на смъртоносната помощ, осигурявана на сирийските бунтовнически групи.

Поне по един измерител политиката на Тръмп вече се показва като по-интервенционистка от тази на предшественика му: броя на одобрените удари с дронове и операции на специалните части в страни, където САЩ не водят официално война (най-вече Пакистан, Йемен и Сомалия).

Само за последната година на Обама като президент САЩ са хвърлили 26 171 бомби върху чужди държави. По време на 2920-те дни на двата си мандата Обама е одобрил общо 542 удара  с дрон или специални части – или по един на всеки 5.4 дни. Съществуващите оценки за резултатите от ударите показват, че поне 90% от жертвите им са цивилни.

За 45 дни – от встъпването си в длъжност досега,  президентът Тръмп е одобрил най-малко 36 удара с дронове или атаки с командоси, или един на 1.25 дни. Това представлява ръст с 432% . Те включват три удара с дронове в Йемен на 20, 21 и 22 януари; кървава атака на морски тюлени на 28 януари в Йемен; един удар в Пакистан на 1 март; над 30 бомбардировки в Йемен на 2 и 3 март, както и още поне един на 6 март. В началото на месеца администрацията на Тръмп обяви и намерение да разшири военната си намеса в Сомалия.

Поради  това хората, които вярваха, че Тръмп ще е по-малко агресивен във външната си политика от Обама, грешат – поне на фона на случилото се досега по отношение на ударите с дронове. Това драстично увеличение на смъртоносните удари демонстрира, че „антитерористичния” начин на мислене на щатските лидери е еднакъв и за двете партии и не се променя със смяната на президентските администрации.

Идеологията на САЩ за борба с тероризма е злокачествена и екстремистка, характеризираща се с тежко звучащи клишета и напълно неправдоподобни цели. Никога не е имало сериозни сигнали, че избраните политици или назначаваните отговорници за националната сигурност се учат на стратегическо ниво или обмислят корекции на политиките.

В САЩ вече управлява трета президентска администрация след 11 септември, която следва същите политики, които се провалиха по отношение на намаляването на броя на джихадистите и въоръжените екстремисти, както и на привлекателността на тези групи за потенциални нови попълнения или терористи-единаци. Глобалната война срещу тероризма до голяма степен не бива поставяна под съмнение във Вашингтон, независимо кой се намира в Белия дом.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар