В категории:Свят

Високата цена на феминизма в „новата” Саудитска Арабия

Въпреки шумната реклама на „принца реформатор” Мохамед бин Салман, новите репресии срещу активисти показват, че в кралството все така няма място за защита на човешките права

Лоуджан ал-Хатлул е била арестувана няколко пъти заради настояването да кара сама колата си. Снимка: YouTube

Washington post

Само няколко дни преди мартенската визитата на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в Съединените щати, Лоуджан ал-Хатлул, една от най-известните феминистки в Саудитска Арабия, бе спряна от службите за сигурност, докато шофира към университета си в Абу Даби.

Двадесет и осем годишната активистка бе свалена от колата си бързо пратена в родината ѝ със самолет. Хатлул прекара няколко дни в затвора, преди да бъде освободена, след което ѝ бе забранено да използва социални медии и да напуска страната. В същото време принц Салман провеждаше триседмичния си рекламен маратон из САЩ, по време на който се срещна както с президента Доналд Тръмп, така и с популярни личности като Опра Уинфри.

Прогонването на активистката от Обединените Арабски Емирства, където тя учи за магистър, подчертава противоречието между шумната рекламна кампания на Риад за реформаторството на бин Салман и реалността за тези хора в страната, които се борят за основни права на жените. Това също демонстрира близкото сътрудничество между ОАЕ и Саудитска Арабия, които заедно насърчават в региона един модел, който дава приоритет на стабилността и икономическото развитие, докато жестоко потиска политическия активизъм.

Макар Хатлул очевидно да се съобразява със стремежа на властите да ѝ запушат устата – последното съобщение към 316-те ѝ хиляди последователи в Twitter е от 12 март – тя отново бе арестувана през миналата седмица. Това се оказа част от особено брутална разправа с активистите за права на жените в кралството. Общо седем души бяха арестувани – пет жени и двама мъже, подкрепящи каузата им, включително адвокат, представлявал Хатлул в миналото. Те са обвинени в редица престъпления, включително „съмнителни контакти с чуждестранни сили” и подкопаване на „сигурността и стабилността” на Саудитска Арабия. След арестите в проправителствените медии бе подета и особено злобна кампания за очерняне на „предателите”.

„Лоуджан би трябвало да е почитана, а не арестувана”, коментира пред Washington Post Джамал Хашоги, известен саудитски писател, живеещ в самоналожено изгнание в САЩ. „Това е толкова ненужно след всички усилия, които бин Салман положи, за да се представя като реформатор”, добавя той.

Активизмът на Хатлул е фокусиран върху това да се разреши на жените да шофират и да се сложи край на действащата в страната система на мъжко попечителство, която изисква жените да имат разрешение от мъжки настойник, за да пътуват в чужбина, да започнат работа, да се образоват или да получат достъп до държавни услуги.

На фона на рекламираната от Мохамед бин Салман визия за модернизация на страната, движението за права на жените е постигнало известен успех в последно време. През миналата година кралството обяви, че ще разреши на жените да шофират, а законите за попечителство бяха разхлабени. На теория жените вече могат да ползват държавни услуги и да започват свои бизнес без разрешение на мъж, макар че на практика все още често се изисква такова одобрение. Дори след промените жените се нуждаят от разрешение на настойник, за да пътуват или да сключват брак.

Бавните реформи в кралството обаче идват заедно с репресии срещу активисти и все по-потисническа среда за всеки, призоваващ към промени. Human Rights Watch отбелязва, че арестите са предизвикали страх сред хората, истински ангажирани с реформите. „Тази кампания е насочена срещу феминизма в Саудитска Арабия. Дори арестуваните мъже са такива, които ни подкрепят”, заявява активистка, близка до някои от задържаните.

Полицията е нахлува в дома на Хатлул в 2:30 ч. през нощта, след което тя е била отведена в затвора, според информация на базираната в Лондон саудитска правозащитна организация Alqst. Хатлул стана известна през 2014 г., когато се опита да мине границата между Абу Даби и Саудитска Арабия, шофирайки сама колата си. Тогава тя бе арестувана и изправена пред антитерористичен съд, но в крайна сметка бе освободена без присъда след 73 дни в затвора.

На следващата година тя се опита да се кандидатира за изборите за общински съвети, след като кралски указ позволи на жените да гласуват и да участват в местни избори. Нейното име обаче така и не бе вкарано в бюлетините. Тя бе арестувана отново през юни 2017 г. на връщането от посещение при роднини в Съединените щати. Нейният активизъм ѝ осигури международно признание, а през миналата година списание Arabian Business ѝ отреди 45-то място в класацията за най-влиятелните араби.

Тази известност обаче си има цена. Според саудитския вестник Okaz, арестуваните могат да получат до 20 години затвор. Ако разследващите повдигнат обвинения за държавна измяна и заговор срещу властта, активистите ги грози дори смъртна присъда. Саудитска Арабия има едни от най-високите нива на изпълнение на смъртни присъди в света, като броят на екзекуциите се е удвоил, след като принц Мохамед бин Салман пое реалната власт в страната през 2017 г.

Притесненията за съдбата на задържаните се усилват от медийната кампания, представяща ги за предатели. „Очевидно е, че зад целия шумен пиар, реформите на престолонаследника всъщност изключват защитата на правата на човека”, заявява директорът на Amnesty International за Близкия Изток Саман Хадид.

В социалните мрежи се разпространява тази снимка на задържаните с печат „предател“

Задържаните са представители на няколко поколения саудитски феминисти. Една то тях е Азиза ал-Юсеф, преподавател в университета Крал Сауд, която води кампания за правата на жените в страната от десетилетия. Когато бе създадена петиция на саудитски жени против системата на попечителство, тя я занесе в кралския дворец. Сред арестуваните са и някои от най-възрастните активистки в страната, съпротивлявали се срещу забраната за шофиране още през 1990 г.

„Лоуджан, Азиза и други, които използват истинските си имена, са много смели. Те са подкрепяни от семействата си и могат да си живеят добре, но вместо това избират да бъдат глас за всички ни”, заявява активистка, която води кампании само анонимно в интернет.

Само часове след като миналия септември бе обявено, че забраната за жени да шофират ще бъде вдигната, властите са предупредили участвалите в кампании за това жени да не коментират новината публично – дори позитивно. Някои активисти в страната спекулират, че има „стара гвардия”, която се опитва да възпрепятства реформите на принц Мохамед. Други обаче не се съмняват, че той има пълен контрол над властта. „Няма стара гвардия. Той държи тотален контрол. Случващото се е безпрецедентно и не представлява „старата” Саудитска Арабия, а „новата”, коментира Джамал Хашоги.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар