В категории:Свят

Саудитска Арабия предизвиква политическа криза в Ливан

Риад се опитва да компенсира регионалните си провали в противоборството с Иран като удря по Хизбула. Това обаче създава риск от дестабилизиране на малката средиземноморска държава, която още не е излекувала раните от гражданската война

Саад Харири. Снимка: Wikimedia Commons

Ливанският министър-председател Саад Харири хвърли страната си в смут, след като в края на миналата седмица обяви, че подава оставка. Съобщението бе направено с предварително записано съобщение от Саудитска Арабия. Това създава страхове сред ливанците, че Риад може да разруши деликатния политически компромис, на който се крепи мирът в страната им, за да ескалира противопоставянето си с Иран, пише Associated Press.

Този ход създава хаос в Ливан и създава опасност малката държава да бъде въвлечена в регионалната борба за превъзходство между Саудитска Арабия и Иран. Тази предизвикана криза идва в момент, в който Иран и съюзниците му са на път да спечелят войната с подкрепяните от саудитците сили в съседна Сирия.

Сунитското кралство Саудитска Арабия засилва конфронтацията си с лидера на шиитския свят Иран под ръководството на престолонаследника Мохамед бин Салман. Паралелно с оставката на Харири в Риад бяха проведени масови арести на високопоставени фигури, чрез които Салман затвърждава контрола си над властта в кралството.

Риад и Техеран подкрепят противостоящите си сили в редица конфликти в региона, най-вече Йемен и Сирия, което допълнително влошава ситуацията там. Саудитска Арабия и Иран имат свои проксита и в Ливан. През последните години обаче ливанските партии се опитват – донякъде успешно – да предотвратяват ескалирането на това напрежение в пълномащабно насилие. Спомените от гражданската война от 1975-1990 г. все още са не са избледнели в средиземноморската държава. Макар шиитската Хизбула да е доминираща сила в Ливан, тя се ангажира да не провокира сунитската общност, което от своя страна също избягва конфронтациите.

Сега обаче ливанците се страхуват, че Саудитска Арабия ще наруши този баланс в опит да компенсира загубите си в прокси войните на други места. В Сирия силите на Хизбула и други подкрепяни от Иран бойци, съюзници на президента Башар Асад, вече успяха да овладеят значителни територии и работят за осигуряването на сухоземен коридор, който да свързва Иран със Сирия и Ливан. От друга страна Саудитска Арабия е затънала в безплодна война срещу подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хути в Йемен. Същевременно опитът на Риад да изолира съседен Катар не успява да постигне целите си.

Ролята на саудитците в оставката на Харири е повече от очевидна. Записаното му на неизвестно място обръщение бе излъчено по саудитската телевизия Al-Arabiya. В него ливанският премиер отправи обвинения срещу Иран, че се меси в работата на арабите и че подкрепяната от Техеран Хизбула държи Ливан като заложник. „Пипалата на Иран в този регион ще бъдат отрязани” заяви той и добави, че се чувства принуден да подаде оставка и че животът му е в опасност.

Оставката идва точно една година след като Харири сформира коалиционно правителство, което включва Хизбула. Малко преди това Мишел Аун, християнин-маронит и съюзник на Хибула, бе избран за президент. Тази политическа подредба бе резултат от разбирателство между Саудитска Арабия и Иран. Преди това президентското място стоя празно в продължение на две години.

Партньорството между Харири и Хизбула не бе безпроблемно. На фона на военните успехи на въоръженото крило на Хизбула в Сирия, Вашингтон и Риад започнаха да оказват натиск върху Харири да се дистанцира от организацията. В последно време министри от ливанското правителство спорят публично относно изпращането на посланик в Дамаск и плановете за връщане в родината им на стотици хиляди сирийски бежанци, живеещи в страната. Все пак представителите на властта отричат, че това напрежение застрашава единството на правителството.

През миналата седмица саудитският министър, отговарящ за отношенията в Персийския залив прогнозира в свое изявление по ливанска телевизия, че в средиземноморската държава предстоят „удивителни развития”.

След оставката на Харири в Ливан се разпространяват слухове, че той е задържан под домашен арест в Саудитска Арабия. Тези съмнения се подсилват от течащите в Саудитска Арабия чистки, при които десетки членове на кралското семейство, министри и влиятелни бизнесмени бяха арестувани с претекста за борба с корупцията.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала обвини Саудитска Арабия, че е написала оставката на Харири и го е принудила да я прочете пред саудитската телевизия. Той повдигна и въпроса дали Харири е държан в Саудитска Арабия против волята си. Ежедневникът Al-Akhbar, който е силно критичен към Саудитска Арабия, публикува първа страница със снимката на Харири и заглавие „Заложникът”. Спекулациите продължиха да се трупат дори след като саудитската информационна агенция публикува снимки на Харири от среща със саудитския крал Салман. Харири публикува в Twitter съобщение, че за него е било чест да посети краля. Във вторник той също така обяви, че е бил на кратко посещение в Обединените Арабски Емирства, след което се е върнал в Саудитска Арабия. Подкрепата на ОАЕ има ключово значение за издигането на принц Салман през последните няколко години.

Харири, който има двойно ливанско и саудитско гражданство, наскоро бе сполетян от финансови проблеми заради бизнеса си в Саудитска Арабия. По-рано той закри семейната си строителна фирма Oger, която е генерирала печалби за милиарди след като покойният му баща я основава през 70-те.

Хилал Кашан, професор по политически науки в Американския университет в Бейрут коментира пред AP, че Харири е направил много отстъпки на политическите си съперници, за да стане премиер, и че той не би се отказал от тази позиция ако не бе натискът от страна на саудитците.

Преди месец друг учен – Джоузеф Бахут от Център по Близкия Изток на Карнеги, предупреди, че Саудитска Арабия търси начини да компенсира загубите си в Сирия на друго място, където може да нанесе щети на Иран. „Желанието да преобърнат регионалните си провали може да ги накара да се опитат да заздравят позициите си в Ливан”, отбеляза той.

Представители на саудитската власт са се заричали да смажат Хизбула и от известно време подстрекават ливанците да въстанат срещу шиитската въоръжена групировка. Саудитска Арабия, която подобно на някои западни държави счита Хизбула за терористична организация и настоява, че тя не трябва да участва в ливанското правителство.

Лидерът на Хизбула от своя страна е един от най-острите критици на кралството. Привържениците на организацията често скандират на своите митинги „Смърт за Сауд” – саудитското кралско семейство.

Оставката на Харири най-малкото ще означава нов дълъг период без правителство в Ливан. Това идва в момент, в който страната е изправена пред сериозни икономически трудности. Държавният дълг достигна 75 млрд. долара, или 140% от БВП.

Според споразумението за споделяне на властта в Ливан, президентът трябва да е християнин маронит, премиерът сунит, а говорителят на парламента – шиит. Предвид популярността на Харири сред сунитите обаче може да се окаже трудно друг политик от същата религиозна група да заеме мястото му. Същевременно не е възможно да се сформира правителство без участието на Хизбула, тъй като организацията и съюзниците ѝ се ползват с голяма популярност както сред шиитската, така и сред християнската общност.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар