В категории:България

„Демократична България“ (почти) дебаркира на присвоен плаж (видео)

Христо Иванов и негови колеги опитаха да акостират по вода на малък каменен плаж до имение, за което се твърди, че е лятната резиденция на Ахмед Доган, но бяха изтласкани обратно във водата от останалите неизвестни гардове, които отказаха да се легитимират. Те твърдят, че плажът е „частна собственост“, а не публична държавна собственост, каквато е въпросният плаж според кадастралната карта

Лидерът на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов заедно с двама негови съпартийци направиха полууспешен опит да акостират по вода на плаж в близост до имение, за което се твърди, че е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Те успяха да стигнат до брега с лодка и да слязат на него, след като от седмици правят неуспешни опити да стигнат до плажа по суша. На брега обаче бяха посрещнати от охранители, които първо словесно, а след това и физически, се постараха да ги върнат обратно във водата с аргумента, че малкият каменист плаж бил „частна собственост“.

В зрелищна акция, излъчвана директно в социалните мрежи, съпредседателят на „Демократична България“ Иванов, членът на коалицията Иво Мирчев и общинският съветник на коалицията в Бургас Димитър Йорданов демонстрираха нагледно какво се случва при опит на граждани да приближат имението, намиращо се на нос Чукалята в парка „Росенец“, южно от Бургас, за което според различни публикации представлява лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Иванов, Мирчев и Йорданов пристигат плажа с лодка, заобикаляйки нефтената база „Росенец“, използвана от компанията „Лукойл“, къщата с емблематична беседка пред нея и разширеното и обновено яхтено пристанище към имота.

По време на пътуването Иванов припомни в живото излъчване, че по документи и според изявленията на бургаския кмет Димитър Николов от ГЕРБ, огромната жилищна сграда се води обект в строеж, а пристанището – поземлен имот във водата, тъй като датира отпреди новата Конституция, според която акваторията на Черно море е публична държавна собственост. Имотите са частни и са собственост на фирми, свързани с Ахмед Доган, описа в свое разследване „Капитал“.

Гардовете, посрещнали Иванов и двамата му съпартийци, според „Да, България“ са от НСО – нещо, което те многократно нито потвърдиха, нито отрекоха. Основанието на тримата да дебаркират на плажа е кадастралната карта на района и писмо от областния управител на Бургас, според което малък плаж, северно от имота, продължава да е публична държавна собственост – следователно всеки български гражданин трябва да има достъп до него, както по вода, така и по суша. Във видеото обаче ясно се видя, че в момента това е невъзможно по вода, а достъп по суша също няма – това от своя страна се видя преди месец и половина, когато резиденцията горя, но цивилни охранители не допуснаха журналисти да минат по общинския път, който води до имота с аргумента, че той е частна собственост и могат да се обърнат към съда, ако не са съгласни с това твърдение.

Иванов обяви, че тримата са отишли там, да заявят „правото на българските граждани да бъдат на имот, който е публична държавна собственост“. Той добави, че начинът, по който се ограничава достъпа на граждани до плажа, е всъщност илюстрация на модела, по който се завзема цялата държава. След „дебаркирането“ Иванов извади български флаг, който заби в земята.

Живото излъчване показа, че когато тримата политици достигат брега, там вече ги чакат трима въоръжени охранители в цивилни дрехи и с кожени чантички през гърдите (популярни като „диагоналки“), които отказват да се легитимират, но обясняват, че това е частен имот. Гардовете, които във времето на разговора се увеличават до шестима, многократно отказват на настояването на политиците да се легитимират, както и да отговорят на въпроса дали са служители на държавната Национална служба за охрана (НСО), както твърдят представителите на „Демократична България“.

Известно е, че почетният председател на ДПС ползва охрана от НСО, макар че по закон не е сред публичните личности на висши позиции, които имат право на това. Тя му е предоставена с аргумента, че има заплахи срещу него, а решението е взето от комисия, чиито становища не са публично достъпни, припомня „Дневник“.

По време на акцията Иванов се обърна към президента Румен Радев, тъй като НСО е на подчинение на държавния глава: „Искам да питам президента Радев какво прави НСО тук – служители на държавна служба охраняват частен имот и отказват да се легитимират“, казва Христо Иванов в един от коментарите, които съмишлениците му снимат, докато охранителите изчакват настрани пристигането на полиция и разговарят помежду си.

Преди това политиците и гардовете на няколко пъти влязоха във физически сблъсъци, тъй като тримата акостирали на брега членове на „Да, България“ искаха да останат там, а охранителите – да ги изгонят. На няколко пъти Иванов ги призова да не правят това и коментира, че самите те не са виновни, тъй като очевидно са поставени в нелепа ситуация, в която не са сигурни как трябва да процедират, но действията им нарушават законите.

След като са избутани във водата с аргумента, че сушата е частна собственост, политиците изчакват пристигането на полицията, която самите те извикват. В разговора водачът на гардовете, облечен в жълта фланелка, многократно се обръщаше към политиците с репликите: „Редно е да си тръгнете“, „Нямате право да сте тук“, „Действайте“ и „Не ми създавайте проблеми“. Стигна се до заплаха, че надуваемата им лодка ще бъде спукана и ще останат на плажа.

Около половин час след началото на спора пристигнаха униформени полицаи. Те поискаха личните карти на политиците, но не и на охранителите, въпреки неколкократните призиви да установят кои са. В един момент от видеото се чува как водачът на гардовете изпраща свой колега да донесе личните карти, а полицаите се оттеглят настрана, говорейки по радиостанциите си, след като са посъветвали представителите на „Демократична България“ да подадат жалба срещу охранителите.

Около час след публикуването на видеото от НСО изпратиха в писмо до медиите лаконичен коментар, в който заявяват, че „НСО отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди“. В съобщението се напомня, че в Правилника за прилагане на закона за службата са изброени обектите, които тя охранява. Проверка в документа показва, че имотите, в близост до които се разви инцидентът днес, не фигурират в списъка, посочват от пресцентъра на службата.

По-късно от „Демократична България“ публикуваха снимки, на които лице, приличащо на главния гард от плажа, охранява Ахмед Доган.

От администрацията на президента, на чието подчинение е НСО, пък отклоняват въпросите на „Дневник“ дали има командировани служители в резиденцията на нос Чукалята, с аргумента че информация могат да дадат единствено от службата. „На практика дали някой се нуждае от охрана решава изпълнителната власт в лицето на МВР и ДАНС, които разполагат с информация за застрашеност“, посочват от пресцентъра на президентството.

В писмени отговори от „Дондуков“ 2 припомнят, че по закон контрол над дейността на НСО се осъществява от комисия към Народното събрание, а държавният глава единствено назначава началниците по предложение на правителството и утвърждава основните структурни звена и общия числен състав. Подчертава се също, че решението кой да бъде охраняван се взима от изпълнителната власт – чрез комисията с участие на шефовете на НСО и на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и на главния секретар на МВР.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар