В категории:България

Радев за снимките на Борисов: Недопустимо и опасно

Относно обвиненията, че управлява дрон до прозореца на Бойко Борисов, президентът отвърна с усмивка, че явно дронът му може да тъпче и пачки в чекмеджета. И подчерта, че важният въпрос е дали записът и снимките са истински или са манипулация и постановка

Снимка: president.bg

Президентът Румен отвърна шеговито на обвиненията на премиера Бойко Борисов, че го следи с дрон, и заяви, че тези твърдения целят отвличане на вниманието от важния въпрос – истински ли е записът, на който се чува глас, силно наподобяващ премиерския, и постановка ли са снимките от стаята му.

„Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с пачки…“, отвърна Румен Радев от Перник пред медиите на въпроса дали е вярно, че управлява дрон, който насочва на метри от премиера Бойко Борисов.

„В момента има един нелеп сценарий – да се отклони вниманието от най-големия въпрос, а той е един: дали тези снимки са някаква минипулация и постановка и дали записът е монтаж? Това е въпросът“, в по-сериозен тон заяви държавният глава.

Според Радев вчерашният брифинг на Бойко Борисов може би е бил и опит да се търси „геополитическа индулгенция за скандала“ навън, а на вътрешна сцена – скандалът да се превръща в забава и фарс.

Той нарече „крайно недостойно отново да се лепят петна по НСО“, тъй като „хората там не го заслужават“. Във вчерашното си изказване Борисов намекна, че може би именно служител на НСО е отговорен за снимките, тъй като службата е подчинена на големия му опонент – Румен Радев. Според президента екипите, които охраняват него и премиера, са големи специалисти, подготвени да защитават такива фигури, а не да ги дискредитират и да им правят постановки.

Запитан дали той допуска, че НСО може да стои зад снимките, Радев отвърна, че не може да гадае и има други институции, които трябва да проверят това. И добави: „НСО охранява извън сградата, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тези гости. Всякакви версии са възможни, но лично за НСО – аз не вярвам. Но не е лошо премиерът да си направи преценка за кръга от свои приятели и познати“.

На въпрос дали не трябва да извърши своя проверка в НСО, тъй като „може да е следващият“ обект на подобен случай, Радев отговори, че вече е реагирал: „В момента, в който ми показаха тези снимки, аз се свързах с ръководството на НСО и посъветвах веднага да отидат при премиера, при неговия екип, и да изчистят всички рискове. Защото от всички снимки, една е най-смущаваща и най-тревожна за мен – това е снимката със спящия господин Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо„, категоричен бе Радев.

„Тази снимка е най-тревожна, защото това означава риск за живота на министър-председателя. И затова ги изпратих да изчистят всички рискове и знам, че вече е в ход служебна проверка, която трябва да установи всички факти и обстоятелства“, добави той.

Запитан дали ще свика Консултативен съвет по национална сигурност заради тези снимки, Радев отговори, че това е работа на разследващите органи, а КСНС не е такъв орган.

На поредните въпроси дали управлява дрон и как си обяснява тези обвинения, Радев не отрече сериозно и категорично, че тези думи на Борисов не са факт, а с голяма усмивка отвърна: „Вижте, моля ви, не мога да тълкувам всичко изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия все пак има някакъв предел. Разберете ме, моля ви“.

А на въпроса „Имате ли дрон – да или не“, отговори: „Аз ви казах – да. Но няма нищо общо с това, което говори Бойко Борисов“. Каза още, че е управлявал както самолет, така и дрон, но отново повтори, че това не е важният въпрос в случая. Запитан дали му е минавало през ума физически да застрашава живота на Борисов, Радев пак подчерта, че не може да тълкува всичко, изречено от премиера поради предел на фантазията си, и каза, че става дума за „параноя“ от страна на Борисов и отклоняване на вниманието от важния въпрос.

Но прокуратурата според президента е длъжна да се занимае със снимките, както и със записа. „В момента е най-важно едно – възстановяване на доверието на обществото. Това доверие може да се възстанови само чрез истината“, каза Радев и призова да бъде извършена и „независима експертиза“ за достоверността на аудиозаписа, защото от това зависи както бъдещето ни като правова държава, така и международният ни авторитет.

Запитан дали цели дестабилизация, за да предизвика предсрочни избори и да назначи свое служебно правителство, президентът отвърна отрицателно: „Аз съм готов да изпълнявам своите конституционни задължения. Но предсрочните избори и служебно правителство не ги определям аз. Тях ги определя или самият министър-председател, който може да реши, че не може да управлява, или българският парламент, ако има вот на недоверие, или българските граждани, ако решат, че под някаква форма искат смяна на властта“. Радев подчерта още: „Никой не може да дискредитира правителството по-добро от самото правителство“.

„Никога не съм изразявал желание за служебен кабинет и то, как беше – „свиреп“. Никога не съм казвал свиреп кабинет. Любопитен – да, но свиреп – не“, добави Радев. А относно факта, че председателят на Стратегическия съвет към президентството Александър Маринов е говорил в свое интервю за „меко и твърдо сдаване на властта“, Радев поясни: „Всички хора от Стратегическия съвет, за което аз им благодаря, са нещатни. Те не получават никаква заплата, нито стотинка. Те са на добра воля, със своя капацитет и експертиза в различни области, да допринасят за позициите на президента“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар