В категории:България

Румен Радев: Оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев

След вчерашната ескалация на протестите, президентът видя само един изход от създалата се ситуация – оставка на премиера и главния прокурор. Обзор на ситуацията в последните 72 часа

Снимка: President.bg

Президентът Румен Радев поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев в обръщение към нацията. Това се случва в средата на третия ден на протести срещу управлението на Борисов и действията на прокуратурата и след като снощи и тази сутрин протестите в София и в парк Росенец ескалираха и се стигна до насилие.

„Вчерашният ден бе белязан от масови протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир. В късните часове се стигна до сблъсъци между протестиращите и органите на реда“, заяви Радев.

По информация на СДВР, 18 души са били арестувани вчера в столицата във връзка с протестите. В 15:00 часа започна антиправителствен протест пред президентството, а за 18:00 имаше обявено и още едно събитие на същото място в подкрепа на Румен Радев. Същевременно в 19:00 часа ГЕРБ организира свой митинг пред входа на Министерския съвет, където премиерът Борисов се появи веднага след като съобщи новината, че България се присъединява към валутния механизъм ERMII и банковия съюз.

Пристигналите предимно от други градове симпатизанти на ГЕРБ, пред които Борисов излезе да говори, станаха обект най-вече на вербални атаки от протестиращи срещу правителството. При изтеглянето на симпатизантите на ГЕРБ към техните автобуси, няколко от превозните средства бяха замервани с бутилки с вода и други предмети, а на различни точки в столицата протестиращи опитаха да спрат пътя на автобусите. От живите излъчвания на телевизиите не се видяха кадри със счупени прозорци на някой от автобусите, с които симпатизантите на ГЕРБ бяха докарали да манифестират в подкрепа на лидера на партията.

„Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България“, обяви в своето изявление Радев.

Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години. Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата“, заяви Радев.

След което посочи какъв според него е „единственият изход от създалата се ситуация“:

„Оставка на правителството и главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак – са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус анти-мафия. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта“.

Малко по-късно в Министерския съвет вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министър Деница Сачева коментираха изявлението на Радев и отхвърлиха призива за оставка.

Още преди няколко месеца Румен Радев обяви, че сваля политическото си доверие от кабинета „Борисов 3“, но този момент не беше призовавал открито за оставка на Бойко Борисов. Той критикува и действията на прокуратурата в последните седмици, но за първи път пожела публично оттеглянето от поста на Иван Гешев.

По информация от пресцентъра на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ след втория ден на протестите в болницата са приети 2 мъже. Двама от тях 21 и 29 години са настанени в неврохирургията с комоцио, но бе са без опасност за живота. Други трима са преминали през спешния травматологичен кабинет. Техните рани и контузии са обработени и те не са приети в болницата. „Няма нито един починал, както се твърди в социалните мрежи“, посочват от „Пирогов“.

Късно снощи се появиха кадри, на които ясно се вижда, че полицията упражнява насилие върху протестиращи пред входа на Министерския съвет. Видеото доби широка популярност, но засега от МВР твърдят, че нямат данни за превишаване на правомощията на техни служители. От министерството посочват, че има и пострадали полицаи – един от служителите е със счупени пръсти, друг е с порязано лице.

„Призовавам органите на реда да се придържат към закона. Убеден съм, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри. Призовавам протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации“, коментира в тази връзка Румен Радев в своето изявление, завършило с призива, че „силата е в истината, в непреклонността и единението“.

Още вчера около около 18:30, или половин час преди началото на контрапротеста в подкрепа на Бойко Борисов, Радев призова протестиращите срещу премиера да се въздържат от насилие.

„В следващите дни мафията ще сее разкол, ще очерня лидерите на протеста, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Но нека знаят едно: платените протести са там, където са автобусите. Искам да ви помоля за едно много важно нещо. Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро“, призова той.

Президентът посочи още, че не трябва да се повтарят „грешките от 2013-та година“. „Няма да се разделим на леви и десни, сини и червени, русофили и русофоби, американофили и американофоби, еврофили и еврофоби. Няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта. Няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: свобода, законност, справедливост за всеки един в България“, посочи той.

Малко по-късно пред симпатизантите на ГЕРБ, приветствани по-рано с речи на председателя на парламента Цвета Караянчева (наскоро грубо обидена от лице, чийто глас силно напомня този на Бойко Борисов), депутата Десислава Атанасова и други, се появи и самият Бойко Борисов. Визирайки приемането на страната ни в „чакалнята“ на еврозоната, той заяви, че това е голям ден за България и трябвало премиерът и президентът да бъдат заедно. На улицата обаче хората били разделени, което не го прави щастлив.

„Истински съм за, че „Съединението прави силата“ и му вярвам. И истински щях да бъда щастлив, освен гуверньорът, да седи до мен българският президент. Хората за нас се радват, а ние не се радваме. Вместо да работят, ще ги изкарваме всяка вечер“, закани са премиерът по отношение на довеждането на площада на хора, които да манифестират в негова подкрепа.

Разследвания показаха, че сред доведените от ГЕРБ хора има и такива, които са дошли изцяло по свое желание и със свои средства, защото подкрепят отдавна Бойко Борисов и продължават да му вярват. Други обаче са получавали по 30 лева, за да дойдат в София, твърдят пред камерите част от участниците в проправителствения митинг.

Така или иначе разделението, спомогнато от ръководството на ГЕРБ и решението за проправителствена манифестация съвсем близо до антиправителствените протести, започнали още на 9 юли, логично доведе до покачване на напрежението и неприятни сцени с част от симпатизантите на ГЕРБ, макар и без данни за пострадали.

От ГЕРБ обвиняват президента Румен Радев, че ескалацията е по негова вина. Според депутати от управляващата партия, хора на обвинения в редица престъпления бизнесмен Васил Божков са се внедрили в протеста и именно те са ескалирали събитията, а Радев не се е разграничил от тях.

Сблъсъци и контрапротести и край резиденцията на Доган

Междувременно сблъсъци имаше и край морето, където за днес „Демократична България“ предвиждаше протестна акция на плажа до резиденцията на Ахмед Доган, където преди дни дебаркираха за кратко, но бяха спрени от служители на НСО. Ситуацията се разви динамично, като първо още във вчерашния ден стана ясно, че по искане на НСО морските служби са забранили плаването по вода в тази зона. На един от трите си извънредни брифинга за деня, премиерът Бойко Борисов заяви, че отговорността за това решение е на Румен Радев, на чието подчинение е НСО.

Припомняме, ден по-рано Радев за втори път се обяви за отпадане на охраната от НСО на Ахмед Доган и Делян Пеевски и свикване на тричленната комисия, която взема решение кой да бъде охраняван. Малко след като стана ясно, че все още тази комисия не се е събрала, а НСО е поискала и получила забрана за плаване в региона, Румен Радев поиска оставката на директора на службата ген. Красимир Станчев. Часове по-късно тази оставка беше получена, а решението – отменено.

В късните часове на петъчния ден стана ясно, че ДПС събира свои симпатизанти от цялата страна в резиденцията на Ахмед Доган, част от които обясниха пред бТВ, че идват на почивка. В съботна сутрин обаче се изясни, че от Движението също са подали заявление за протест в близост до този, заявен от „Демократична България“ по същото време. Поради тази причина от МВР заградиха пътищата към плажа, охраняван дни по-рано яростно от НСО. Това възмути съпредседателят на коалицията Христо Иванов, а събралите се негови съмишленици първоначално се насочиха към общината в Бургас, която им е разрешила протеста, но по-късно полицията не го е допуснала с аргумента, че не иска да се стигне до конфликт между двете групи.

В социалните мрежи кметът на Бургас Димитър Манолов обяви, че решението е било на директора на областната дирекция на МВР и че същият е отказал да го промени въпреки разговора между двамата.

Току-що разговарях с директора на ОД на МВР Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Не са допускани и общински съветници.
Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност.

А по-късно публикува второ мнение и заяви, че ще отиде край Росенец лично:

При повторното връщане на Христо Иванов и неговите съмишленици край резиденцията на Ахмед Доган напрежението ескалира. Опитите им да пробият кордона на полицията доведе до сблъсъци и дори до задържане на активиста на партията Ивайло Мирчев. Самият Иванов също се озова на земята, а по-късно стана ясно, че Мирчев е освободен.

В крайна сметка по заобиколен път (след като стана ясно, че основният път е подарен на Доган с решение на общинския съвет на Бургас, за което е гласувал и съветникът на „Демократична България“), симпатизантите на „Демократичния България“ и други граждани от цялата страна, които от дни се заканват да стигнат до плажа, успяха да го сторят в ранния следобед на съботния ден.

Там те осъществиха крайната си цел – да плажуват именно на този плаж. От другата страна на чисто нова ограда (която според „Демократична България“ е незаконна и ще сезират институциите), разделяща плажа от резиденцията на Доган, се намираха симпатизантите на ДПС, които влязоха в известни пререкания с плажуващите, но без да се стига до ескалация и напрежение. Напротив – докато протестиращите пееха химна на България, част от хората на ДПС сториха същото заедно с тях.

По същото време премиерът Бойко Борисов, който в последните дни многократно заяви, че отговорността за всички решения на НСО е изцяло на президента Радев, като същевременно намекна, че ще инициира законови промени, които да предоставят отговорността изцяло на Радев, използва социалните мрежи, за призове за сваляне на охраната на Доган и Пеевски. И също призова за свикване на комисията, взимаща тези решения – нещо, което Румен Радев направи преди дни. Борисов добави, че е разпоредил на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС (другите двама члена на комисията заедно с директора на НСО) да гласуват „за“ такова решение.

Почти по същото време стана ясно, че Ахмед Доган и Делян Пеевски доброволно се отказват от охраната от страна на НСО. За 17:00 часа тази вечер пък е насрочен нов трети антиправителствен протест в София.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар