Бангладеш: Щe има ли смъртни наказания за „Рана Плаца“?

Трагедията в Бангладеш коства живота на 1134 души
Трагедията в Бангладеш коства живота на 1134 души

 

Повече от три години след трагедията в текстилната фабрика „Рана Плаца“, при която загинаха 1134 работници, прокурорът отправи обвинения срещу 41 души, които са отговорни за инцидента, или са помагали на обвинените. Срещу 38 души са повдигнати обвинения за убийство, което в Бангладеш се наказва със смъртна присъда.

Една от най-големите трагедии в шивашката промишленост се разигра на 24 април 2013 година. Сградата е била предназначена за офиси и услуги, но я използвали фабрики, които работят с тежки, вибриращи машини. Само ден преди инцидента в зданието са били забелязани пукнатини, но този факт е бил игнориран. В 8 часа сутринта, когато в „Рана Плаца“ вече са се намирали 3122 човека, сградата започва да се руши и разпада. 1134 души загиват и приблизително 2000 души са ранени, много от тях тежко.

Едва на третата година от трагедията прокуратурата повдигна обвинения по случая. Главният обвинен е собственикът на сградата Сохел Рана, който веднага след срутването се опитал да избяга в Индия. Още трима души са обвинени за подпомагане на бягство му. От цялата група на обвинените в съда се появиха 35 човека, за останалите шест се смята, че са в чужбина и ще бъдат съдени задочно. Ако съдът ги признае за виновни за убийствата, те вероятно ще получат смъртни присъди.

Сред обвиняемите са и собственици на фабрики, които въпреки видимите пукнатини в сградата са принудили хората да изпълняват задълженията си. Следствието показа, че „Рана Плаца“ е построена незаконно – Сохел Рана не е разполагал с необходимите разрешения нито за този, нито за другите няколко комплекса, които са негова собственост.

Трагедията предизвика огромно общественото възмущение, насочено най-вече срещу световно популярни марки облекла, използващи услугите на бангладешки подизпълнители. Оттогава много от тези компании въведоха фиктивни отдели за обществена отговорност за бизнеса„. Беше повишена и минимална работна заплата в страната,която е най-ниската в света. Това бе постигнато най-вече благодарение на масовите стачки и протести. Според миналогодишния доклад на „Хюмън Райтс Уоч“ ситуацията от гледна точка на безопасността не е особено подобрена, за което обширно информира полският интернет портал Strajk.eu през 2015.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар