В категории:България

Борисов: Радев ме следи с дрон, може да носи взрив

Премиерът Бойко Борисов отправи безпрецедентни обвинения към президента Румен Радев, като посочи, че го подозира в най-голяма степен не само за компроматна война със записи и снимки, но също и за следене с дрон, който държавният глава управлявал лично и пращал да лети около премиерския прозорец

Президентът Румен Радев лично управлява дрон, с който следи премиера Бойко Борисов, докарва дрона до прозореца му и това се случва многократно, а НСО отказва да свали дрона, защото е управляван лично от Радев.

Това повтори многократно самият Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ, свикан по повод публикуваните по-рано днес снимки от спалнята на премиера.

Борисов потвърди, че наистина на снимката, на която спи, е той. От думите му обаче стана ясно, че парите в шкафа са сложени в друг случай и всичко това е част от компроматна война срещу него.

В дълго излияние, прекъсвано от въпроси от журналистите и ръкопляскания на цялото ръководство на партията, което беше наредено зад Борисов, премиерът изброи много хора, които той допуска потенциално да са автори на „атаката“ срещу него – на първо място Румен Радев, БСП, Цветан Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов и други.

„Не съм го казвал, но понеже той мина границите… Президентът си позволява да си вдига дрон и да ме снима. Непрекъснато. Като кажа на охраната, че ще го сваля, той го прибира. Докарва ми го на терасата, пред входа. Много пъти. Когато ги извикам и ги попитам защо не реагират, вдига ми го на един метър, може да носи взрив, 500 грама, да го пусне – те казват, че президентът го управлява. Държавният ни глава“, заяви Борисов.

Запитан дали може да го докаже, той отново повтори, че го твърди категорично и ако желае, прокуратурата може да разпита служителите на НСО.

„Твърдя го. Прокуратурата да извика НСО и да ги пита. Имаме система за сваляне на дронове и аз ми казвам – защо не го свалите? Те се обаждат и казват, че президентът го кара. И той си го прибира. Казвам ви, Радев ме следи с дрон. От Китай са му подарили дрон и той си го кара и си гледка“, добави още веднъж Борисов.

В изказването си Бойко Борисов практически потвърди, че всички смс-и, публикувани от Васил Божков, са истински. Той даде обяснения за смс-ите на кирилица, като каза, че ги е препратил – в този вид са му били изпратени от колеги от Витоша (Бистрица). По този начин той опроверга собствените си твърдения от преди седмица, че няма как тези смс-и да са истински, тъй като телефонът му няма кирилица.

„Аз съм безукорно честен човек“, каза Борисов, преди да обясни подробностите, които опровергават негово твърдение отпреди дни.

Противниците му уж се имали за голяма работа, а „като лелички“ си пазели смс-и „помагай“ и „мерси“, добави Борисов. И каза, че ако имал съмнение, че прави нещо нередно, нямало да напише тези неща.

Изявлението на Борисов започна с дълъг списък на неговите успехи в последните години и особено в последните седмици, като премиерът заяви многократно, че през юли предстоят ключови решения, свързани с влизането ни в Еврозоната. Стана ясно, че той няма намерение да хвърля оставка преди това да се случи.

След като изброи успехите си, Борисов започна коментара си на публикуваните днес снимки.

„Е, и какво получаваме? Компромати, манипулации. И аз всеки ден ви предупреждавах. В учебниците на КГБ е записано – върнете си записите, за десети път го казвам – написано е, че трябва да създадеш такъв компромат, с който да отвратиш този, който го гледа. Снимат ме и си махат снимките от спалнята ми. Защо, защото показват, че е нагласено?“, коментира Борисов, вероятно визирайки факта, че от някой от сайтовете, качили снимката му от леглото, точно тя е била изчезнала. В действителност снимката е навсякъде, а някои сайтове бяха блокирани – дали заради голям поток от хора, дали заради хакерска атака.

Относно това, кой е публикувал снимките, Борисов заяви: „Дали съпартийци са го правили, как и що, оставям на прокуратурата да разследва. Оставаше само едно малко момче да има до мене“, каза той.

От думите му стана ясно, че той не отрича, че това е неговата стая, но отрича да държи пари в това чекмедже. И допусна, че в някой момент преди евроизборите миналата година, когато много хора са били в тази резиденция (бел. ред. – резиденция „Секвоя“ в Бояна, в съседство до президентската резиденция), са му направили този компромат изкуствено.

„Нали сме демокрация? Има избори. Колко избори спечели тази партия зад мене? Всички. При едно, при второ, при трето служебно правителство. Видяха, че с избори не могат да ни бият. Защото само тези 10 неща, които изброих, са за да 100 години напред. Какво да кажа? Подреждат, монтират, правят, струват. Има цели звукозаписни студия създадени. На Давоския форум ни демонстрираха как се прави това. Как от едно подобно мое изказват взимат думи, правят струват, подреждат…“, продължи той.

Борисов още веднъж отрече, че има такъв разговор като онзи, който беше публикуван преди дни, а причината е, че той не пие. „Да ме е видял някой да пия? Па камо ли да завалям. Негодници такива!“, възкликна Борисов.

След което отново заяви, че подозира най-вече президента Румен Радев за тази атака. Държавният глава бил отправил заплаха, като казал на Борисов „да си отиде с добро“.

„Тука свързвам заплахите, които идват не от кой да е, от държавния глава. Този, който беше уличен. И за да не е само той в калта, дай да ме вкарате и мен в калта. Юли месец е много важен, нито ще ме откажат, нито ще спра. След това може да правят каквото искат“, каза Борисов и отново повтори целта си – влизане в банковия съюз.

Не липсваха и шеги относно снимката в леглото: „Гол премиер – спи. Само малкото момче ми липсваше… Защо са ме снимали завит? Да ме снимат гол, щото аз спя гол. В Банкя в тоалетната ме записваха. Ми ако се бях развил. За едни щеше да е реклама…“, каза Борисов.

„Тези компромати са правени преди евроизборите. По мокета го улавям. Тогава всички знаят, че изпълнителната комисия я правех в Бояна. Кабинетът, спалнята и тоалетната са на един етаж. Може да е влизал, да е слагал, да е излизал. Там, където си спинкам сладичко, тоя е интериора. Той е такъв от 30 години, нищо не е променяно. Те могат да са били там и преди. Който е идвал знае, че има каса. Можеш да ги държиш там, а не в нощното шкафче. Виж как звучи – злато, евра, ужас, отвратително. Направено е да подбереш истини. Това ли е спалнята? Това е. Но тя е била и при Станишев, и при други“, продължи коментара си за снимките Борисов.

Думите от записа относно Цвета Караянчева били компромат – опитали се с него да скарат Караянчева и Борисов и тя да си тръгне заедно с цялата кърджалийска организация. Като отново отрече участие в точно такъв разговор, по-късно в изявлението си Борисов каза, че като се ядоса, говори всякакви неща, но после „я прегърна, цуня я, и тя ми прощава, защото знае, че го правя с душа“ – след което прегърна и целуна на живо стоящата до него Цвета Караянчева.

„Не мога да знам кое е монтирано. Чакам проверка“, заяви той в отговор на въпрос кое точно е монтирано и кое – не.

Относно факта, че е знаел предварително за обвиненията срещу бившия зам.-министър Александър Манолев, той заяви, че не е знаел, а е бил сигурен, че ще се случи, но без да има информация за това. „Аз мога да съм сигурен, това не значи, че знам“, каза Борисов. Не е и нареждал на КФН къде да правят проверки, тъй като КФН били независим орган.

„Не признавам начина на разговора“, каза Борисов, след като се изпусна, че ако се публикува неформален разговор например на Радев, едва ли и той щял да говори много „стерилно“. „Не знам какво откъде могат да вземат и да компилират. Има техници, като погледнат, като видят…“, замаза Борисов.

Запитан относно пистолета на шкафчето, който се вижда и на снимката, на която спи, Борисов призна, че се страхува, защото „докато спи, е беззащитен“. Сега щял да си направи още изводи и да помисли дали изобщо да остане там и да ползва „тези услуги“ – вероятно на НСО. Той знаел, че в службата работят и отлични специалисти, но каза, че всеки можел да бъде „пробит срещу много пари“.

Относно потенциалната роля на ДПС в атака срещу нещо той беше изключително внимателен: „ДПС действа по друг начин. Те действат отзад, тихо“. На въпрос за Делян Пеевски отговори неутрално: „Делян Пеевски е депутат от ДПС и от опозицията. Питайте Карадайь или Доган за него“.

Не беше пропуснат и „убития от комунистите“ дядо на Борисов, поради което той заяви, че трябва да внимава повече и за себе си.

„Дядо ми казваше – не прави това, което не искаш да ти правят. Те го правят непрекъснато, едно и също. Някой от най-близките? Със сигурност. Но аз няма да живея в параноя. Няма да ги карам да се събличат и да им събирам телефоните, като идват при мен. Няма да ме принудят да живея в страх и да се гърча пред някой. Не съм се гърчил пред никой“, завърши Борисов, изпратен с поредната доза ръкопляскания от министрите и съпартийците му.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар