В категории:България

Откъде идва Деветосептемврийският удар по „Русофили”?

Юрий Борисов и Ваня Добрева виждат зад „шпионския скандал” сили, които не са свързани с желаещия разбирателство с Москва Бойко Борисов, които искат да променят обществените баланси у нас и България по-лесно да бъде използвана за геополитическа и военна площадка срещу Русия

Юрий Борисов

Отбелязването на 75-годишнината от 9 септември 1944 г. беше засенчено от гръмналата навръх самия ден вест за ареста на бившия депутат и бивш главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов по разследване за шпионаж. За случилото  се съобщи пред медиите съпругата му – журналистката Дора Чичкова. Тя разказа и за 4-часов обиск в дома им, при който са били иззети компютри, телефони и различни документи. Ровено е дори в пепелта на камината им. Съпругът ѝ е бил доставен в Специализираната прокуратура в белезници.

Дора Чичкова също посочи, че според представеното определение за обиск предприетите действия са във връзка с досъдебно производство, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Този член гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Юрий Борисов е един от секретарите на Националното движение „Русофили”. Оглавява сайтовете „24 май” и „Монд Дипломатик”. Той е с влошено здраве и преди броени дни е бил в интензивнто отделение заради проблеми със сърцето.

След многочасов разпит в края на деня стана известно, че е бил освободен без да му бъде повдигнато обвинение. В ареста остава обаче също задържаният председател на движение „Русофили”, бивш издател на „Дума“ и бивш депутат Николай Малинов. С него никой не можеше да се свърже в течение на целия ден 9 септември. Чак вечерта се разбра, че е задържан за 24 часа в Националното следствие. Задържана е била и съпругата му Даниела, която по сведения на близки на семейството е прекарала нощта на 9 срещу 10 септември в предварителен арест, закопчана с белезници за радиатор.

В Специализираната прокуратура от сутринта са били привикани за разпити като свидетели редица ръководители на движение „Русофили“ – главният секретар на движението Кристина Иванова, зам.-председателят Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията. Основният предмет на разпитите се е въртял около дейността на движението и финансирането му.

Стана известно, че е бил разпитван и социологът Живко Георгиев във връзка изготвяни от него социологически проучвания – кой му ги е поръчвал, кой е плащал и дали те са съдържали данни за геополитическите нагласи у нас. Медийните тълкувания по този повод бяха, че вероятно се проучва дали определени сондажи не са повлияли тенденциозно на изборни резултати у нас.

Късно следобед зам.-главният прокурор и шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че докато тече следствието, няма да се дават подробности. А за Юрий Борисов поясни, че той бил задържан като свидетел само за разпит.

Междувременно съпругата на Юрий Борисов – Дора Чичкова, се опитва да го открие в ареста на Националното следствие, където обаче ѝ отговарят, че при тях няма такова лице. „Започнах да се чувствам като онези жени през 1925-та, чиито мъже са били безследно изчезнали,” сподели пред „Барикада” Дора Чичкова. Докато се чуди към кого да се обърне, ѝ се обаждат колеги от в. „24 часа”, които вече са научили, че мъжът ѝ е освободен. Скоро след това ѝ се обажда и самият той – от техни съседи, тъй като следователите са му взели личния телефон. По-късно вечерта семейството е посетено в дома им от различни медии за интервюта.

От пресцентъра на Прокуратурата на Република България разпространяват следното съобщение:

„Под ръководството на Специализираната прокуратура, следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК.

Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица.

В отговор на многобройни запитвания от медиите, Пресцентърът на ПРБ заявява, че Юрий Борисов е разпитан в качеството му на свидетел.

Допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват“.

На свой ред министърът на вътрешните работи Младен Маринов потвърди, че се извършват такива процесуално-следствени действия по следствено дело, което е под контрола на Специализираната прокуратура и ДАНС, и че имало „достатъчно данни и законов повод” те да се провеждат. Той обеща, че днес, на 10 септември, ще бъдат дадени повече подробности по случая.

Макар институциите да мълчаха за мотивите на ставащото, в медиите бързо се завъртяха припомняния, че Николай Малинов и Юрий Борисов поддържали приятелски контакти с пенсионирания руски разузнавач Леонид Решетников и с руския олигарх Константин Малофеев. Много от публикациите директно внушават, че тези контакти могат да да имат шпионски контекст.

„Барикада” разговаря с Юрий Борисов и Дора Чичкова.

„Всичко това е груба политическа репресия, недодялан опит за сплашване на хора, които имат различна представа за това, каква да е външната политика на България. Преди 10 ноември се пипаше по-интелигентно по такива теми,” каза Юрий Борисов. Той е изумен как по време на разпитите му постоянно е бил подтикван да се обяснява кого познава и дали чрез контактите си не е накърнил интересите на България, като в същото време не му е бил предоставен нито един факт, въз основа на който да се правят такива предположения.

Юрий Борисов изтъкна, че движение „Русофили” е неправителствена организация, която не се занимава с политическа дейност и няма как да прокарва чиито и да било едностранчиви интереси, тъй като в нея участват хора с различни убеждения от различни български партии – БСП, ГЕРБ, „Атака”, СДС и т.н. Той припомни, че зам.-председател на „Русофили” е кметът на Казанлък Галина Стоянова, която е от ГЕРБ.

Според Юрий Борисов атаката срещу „Русофили” чрез създаването на напълно измислен, но компрометиращ организацията пред общественото мнение „шпионски скандал” с „руска връзка” е задвижен без знанието на премиера Бойко Борисов, от други среди, чиято цел е да отслабят влиятелното в България русофилство, да пресекат демонстрирания правителствен интерес към енергийни проекти с руско участие и да направят страната ни по-послушна на антируски геполитически интереси отвън, включително военни. Юрий Борисов свърза предприетата според него неслучайно точно на 9 септември атака срещу „Русофили” и с наскоро нашумялата остра декларация на Външно министерство срещу руска изложба у нас „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”. „МВнР не е подчинено на Бойко Борисов,” отбеляза Юрий Борисов.

Той изрази възмущение, че необосновано е злепоставен чрез настоящото разследване, което забърква името му в подозрения за шпионаж. Също така наблегна, че в течение на разпитите му така и не е бил уведомен какъв е статутът му – дали на свидетел, дали на заподозрян? Едва след освобождаването си и от медиите научава, че го смятали за свидетел. „Но нима свидетелите ги отвеждат за разпит с белезници?! Нима правят 4-часови обиски в домовете им?! Кой ще ме компенсира за това злепоставяне пред децата ми, пред обществото?!” – негодува Борисов.

Що се отнася до публикациите, акцентиращи върху неговото и на Малинов познанство с Решетников и Малофеев, той потвърди, че наистина е общувал с тези хора, но в това не е имало нищо нередно и не са обсъждани никакви теми, способни да накърнят интересите на България. „Даже не знам как да определя предположението, че аз бих могъл да издам някакви държавни тайни, след като нямам и никога не съм имал достъп до никаква информация от този сорт. Освен ако не се смята за поверителна информацията, примерно, колко струват дините на Женския пазар, както се пошегувах и пред следователите. Аз съм човек, който пише статии и книги. Всичко, което мисля и за което съм информиран, е в тях, отворено е за общ достъп,” посочи Юрий Борисов.

Дора Чичкова каза, че сред иззетите при обиска у тях материали имало четени от Юрий чернови на книгата на Николай Малинов „Позиции”, папка с изрезки от вестници, поздравления, изпращани до „Русофили” от патриарха и от Димитър Главчев.

Разпитваната от Специализираната прокуратура проф. Ваня Добрева също заяви пред медиите, че възприема всичко случващо се като политическа репресия спрямо движение „Русофили“, макар то да не се занимава с политика, а с култура. Тя изтъкна, че в движението членуват хора както от левицата, така и от десницата, включително монархисти, обединени от русофилството, което изповядват и около 80% от българите според социологически проучвания. Проф. Добрева смята, че със сегашния дискредитиращ удар по движението се цели разбиването му, за да се променят обществените баланси в страната и тя по-лесно да бъде използвана за геополитическа и военна площадка срещу Русия.

С Ваня Добрева разговаряхме по време на митинга пред Братската могила в чест на 75-годишнината от 9 септември 1944 г. Снимка: Къдринка Къдринова

Ето какво каза проф. Добрева пред „Барикада”:

„Остава впечатлението, че министър-председателят не знаеше за тази акция. Зад нея явно стоят други сили, чийто говорител е Външно министерство. Тези сили са както срещу БСП, така и срещу президента, така и срещу здравото тяло ва българския народ. Смятам, че на България е отредена ролята на полигон за бъдещи военни действия. И разбира се, първото движение, което трябва да бъде ударено, за да се постигне това, е „Русофили”. Каквото и да правят, 80% от българския народ се определя като русофил. Безкрайно притеснително е, че за един такъв интелигентен човек като Юрий Борисов се говори в контекста за шпионаж. Това е цинизъм, даже ми липсват думи за да го определя.

Ако се съмняват за някакви нередни финансови операции, има си други органи, които могат да разследват тези неща и там не можем да си затваряме очите. Но ако ще разследват за финансови източници „Русофили”, по същия начин трябва да видят и източниците на други организации, които уж утвърждават т.нар. евроатлантически ценности, казват, че не е имало българско Възраждане, зачеркват Софроний, Вазов, отричат Ботев, ампутират българската история и формират безпаметно общество. Ето за тези фондации също искам да знам кой ги финансира”.

Арестът на Юрий Борисов и на Николай Малинов разбуни духовете на всички участници в трите ключови събития в София, свързани със 75-годишнината от 9 септември 1944 г. – откриването на нашумялата руска изложба „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма” и поднасянето на венци и цветя пред Паметника на Съветската армия и пред Братската могила. Темата беше оживено и разтревожено обсъждана от всички – още повече, че докато протичаха събитията, Юрий Борисов все още продължаваше да е задържан.

Пръв за ареста съобщи вестник „Дума”. Но БСП през целия ден не излезе със становище по случая. Партийната лидерка Корнелия Нинова не все участие и в нито едно от събитията в столицата по повод 9 септември. На митинга пред Братската могила беше съобщено, че тя е извън София – участвала в подобно възпоменание в Гоце Делчев. Нинова реагира на ареста на Юрий Борисов на пресконференция, дадена на следващия ден – 10 септември. Тя определи случилото се като провокация и посегателство над свободата на словото и правото на свободно сдружаване. Според нея всичко това цели „да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството“, и се употребява с предизборни цели.

„Очаквам в най-скоро време да започнат да арестуват и всички нас, които продължаваме да напомняме, че Русия е освободила България от турско робство, а СССР ни е освободил от нацизма. Фашизмът се завърна. Хора, бдете!“ – така завърши словото си на 9 септември, на митинга пред Братската могила по повод 75-годишнината от 9 септември 1944 г., журналистката от „Дума“ Велислава Дърева. Последната ѝ фраза препраща към легендарния завет на екзекутирания от нацистите на 8 септември 1943 г. чешки антифашист и журналист Юлиус Фучик.

Председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред „Барикада”, че е била потресена да научи новината за ареста на Юрий Борисов и особено посочения като основание за това член от НК, който е за шпионаж. Тя подчерта: „Цял ден тази вест бе повтаряна от медиите, без да дочакаме официално разяснение и аргументиране на предприетите действия от органите на прокуратурата и следствието. По-късното освобождаване на Юрий Борисов след многочасов разпит не отменя задължението на отговорните институции да дадат необходимите обяснения пред обществото – още повече, че зад решетките остава и друга публична фигура като Николай Малинов. Шокиращото обвинение в шпионаж, което се завъртя в медиите, вече положи своя отпечатък в общественото съзнание. И ако то не бъде официално обосновано, се налага усещането за целенасочена дискредитация на определени дейци и организации, което е много тревожно. СБЖ очаква обещаните от министъра на вътрешните работи Младен Маринов подробности по този случай. Неизменно остава нашето становище, че е недопустимо правата на журналистите и на всички граждани да бъдат накърнявани по какъвто и да е начин, включително и чрез злепоставяща информация.“

В 14 ч. на 10 септември главният прокурор Сотир Цацаров направи кратко изявление пред медиите, като предупреди, че възможност за въпроси не е предвидена и няма да се дават допълнителни пояснения и подробности, тъй като ставало дума за данни, съдържащи класифицирана информация, и за защита на националната сигурност. Цацаров оповести, че в хода на разследване за пране на пари били събрани доказателства за пряко участие на Николай Малинов в схема за финансиране и в действия, обслужващи интересите на ръководители на чужди организации да влияят върху българската политика. Малинов правел това включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Затова е привлечен в качество на обвиняем за престъпление по чл. 105, ал. 1 от Българския наказателен кодекс, съобщи Цацаров.

Малинов е освободен от следствения арест, наложена му е парична гаранция в размер на 50 000 лева, забранено му е да напуска територията на страната. Визираните от прокуратурата чужди организации били Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“ и Руският институт за стратегически изследвания, чийто директор е Леонид Решетников. Решетников пък е със забрана да влиза на територията на България за 10 години.

Усилията на Малинов били в пет направления: дейност на НПО, създаване на интернет-сайтове, собствен телевизионен канал, както и създаване на партия, която да прерасне в политическа сила. Целта била да се влияе на политическия живот “не явно”, а по таен начин, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той съобщи още, че Малинов е искал да участва в покупката на български телекомуникационен оператор чрез финансиране от руска банка, за да влияе на политическия и социалния живот у нас чрез “придобиване на доходоносни отрасли в България”.

Прокурорските изявления оставиха без отговор много въпроси, възникнали в обществото, и породиха недоумение какво криминално и застрашаващо националната сигурност може да има в създаването на НПО, интернет-сайтове, телевизионен канал и партия и как именно всичко това може да влияе на политическия живот „не явно“, а по таен начин.

Никакви обяснения не бяха дадени от прокуратурата относно третирането на Юрий Борисов по време на целодневното му задържане на 9 септември, обиска в дома му и развеждането му с белезници при положение, че в крайна сметка никакво обвинение не му е повдигнато и е определен само като свидетел. Общественото му злепоставяне чрез това третиране изисква посочването на отговорни за отправените така публични внушения.

В отговор на журналистически въпрос по „горещата тема“ посетилият Пловдив на 10 септември президент Румен Радев каза: „Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам следствието да представи неоспорими факти, защото в противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени във вътрешнополитически сценарий.“ Според него „безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото“. По думите му целта е „хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсенето на отговорност за проблемите и провалите днес“.

За доверие в службите призова депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който също подчерта, че обвинението в шпионаж е „много сериозно” и нямало как то да не почива върху сериозни доказателства. „Моето лично впечатление в такива ситуации е, че обикновено в нашите служби в такъв тип ситуации действат съвместно или по сигнал на партьорски служби,” посочи още Биков.

По „шпионския скандал” на 10 септември взе отношение и посолството на САЩ, което посочи в свое изявление: „Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние“.

Руският посланик Анатолий Макаров беше попитан от журналисти на 9 септември, по време на откриването в РКИЦ на изложбата „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма”, дали може да коментира ареста на Юрий Борисов и на Николай Малинов. Посланикът обясни, че току-що е научил за това и нищо не може да каже, докато не се разберат подробности по случая.

Посланикът на Русия Анатолий Макаров откри в РКИЦ нашумялата изложба „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма“. Снимка: Къдринка Къдринова

Бяха му зададени и въпроси за нашумялата декларация на МВнР относно изложбата, както и за българо-руските отношения. Посланик Макаров подчерта, че Русия иска цивилизован диалог с България, че историята е такава, каквато е, независимо дали се харесва на някого или не, и че изложбата показва тъкмо обективната картина на историята. „Бих искал тези неща да не пречат на конструктивните ни отношения, Аз съм тук, за да ги укрепвам,” отбеляза посланикът.

Той също така посочи, че уважава премиера Бойко Борисов „като професионалист и политик”, че вижда у него желание за подобряване на двустранните ни отношения. „Но има сили, които не искат това,” каза руският посланик.

Сред изказалите се на откриването на изложбата в РКИЦ бе и Константин Могильовски,  представител на Руското историческо общество, предоставило материали за експозицията. В края на словото си той отправи благодарност към „братското министерство на външните работи на България” за рекламата, която то е направило на изложбата с нашумялата си декларация.

Междувременно пред РКИЦ група граждани, сред която имаше и политици, демонстрираха с лозунги срещу Русия.

Изложбата в РКИЦ предизвика оживен интерес сред публиката. Снимка: Къдринка Къдринова
Пред РКИЦ група граждани протестираше срещу Русия. Снимка: Къдринка Къдринова

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар