В категории:България

Юрий Борисов осъди МВР заради ареста му на 9 септември

Бившият главен редактор на „Дума“ и секретар на „Русофили“ публикува части от решението на съда, от което става ясно, че според съдията Борисов не е задържан заради данни за престъпление, а за да може арестът му „да обслужи други цели“

Бившият главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов е осъдил Министерството на вътрешните работи на България заради ареста си на 9 септември 2019-та година, част от шпионския скандал с Национално движение „Русофили“. Това съобщи самият Борисов в профила си във „Фейсбук“, като публикува части от решението на Софийския районен съд.

„Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми на 9-ти септември 2019 г. във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж“, написа Борисов и цитира един от пасажите в решението на районния съдия, според който „лицето не е задържано при установени от административния орган данни за извършено престъпление, а за да обслужи други цели в рамките на вече образувано досъдебно производство“.

За него остава неясно защо Борисов е бил задържан, след като е бил призован да даде показания като свидетел, става ясно още от решението. Съдът напомня, че задържането за 24 часа по Закона за МВР е допустимо, когато трябва да бъде осигурено явяването на някого при обосновано подозрение, че е извършил престъпление, или „когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление, или укриване след извършване на престъпление“. В случая задържането на Борисов не се оправдава с нито една от тези цели, приема съдът. И допълва, че със задържането правата и интересите на Борисов са засегнати в по-голяма степен от необходимото.

Поради тази причина съдът отменя заповедта за задържането му и осъжда МВР да плати разходите за адвоката му. Какви са те не става ясно, тъй като Борисов е заличил тази част от текста.

Решението все още не е публикувано на сайта на Софийския районен съд, СДВР може да го обжалва пред Административния съд в София. Юрий Борисов беше въвлечен в скандала около председателя на „Русофили“ Николай Малинов, който по-късно също беше задържан и обвинен в шпионаж. Делото е висящо, но наскоро скандалът се разгърна в нова посока, след като Малинов изненадващо се оказа на прием в Москва при президента на Руската федерация Владимир Путин, който му връчи орден. Оказа се, че Малинов е получил съдебно позволение да напусне страната. Наскоро САЩ публично обявиха името на съдия Андон Миталов от специализирания съд като „замесен в сериозна корупция“, като и досега няма информация каква точно е сериозната корупция на магистрата, но точно той е пуснал Малинов да пътува в Москва, за да бъде награден от Путин.

За случилото се с Юрий Борисов на 9 септември миналата година съобщи тогава пред медиите съпругата му – журналистката Дора Чичкова. Тя разказа и за 4-часов обиск в дома им, при който са били иззети компютри, телефони и различни документи. Ровено е дори в пепелта на камината им. Съпругът ѝ е бил доставен в Специализираната прокуратура в белезници. Това се е случило въпреки факта, че Борисов е бил с влошено здраве и преди броени дни е бил в интензивнто отделение заради проблеми със сърцето.

Късно следобед тогавашният зам.-главният прокурор и шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че докато тече следствието, няма да се дават подробности. А за Юрий Борисов поясни, че той бил задържан като свидетел само за разпит. След многочасов разпит в края на деня стана известно, че е бил освободен без да му бъде повдигнато обвинение.

Междувременно съпругата на Юрий Борисов – Дора Чичкова, се опитва да го открие в ареста на Националното следствие, където обаче ѝ отговарят, че при тях няма такова лице. „Започнах да се чувствам като онези жени през 1925-та, чиито мъже са били безследно изчезнали,” сподели тогава пред „Барикада” Дора Чичкова. Докато се чуди към кого да се обърне, ѝ се обаждат колеги от в. „24 часа”, които вече са научили, че мъжът ѝ е освободен. Скоро след това ѝ се обажда и самият и съпруг – от техни съседи, тъй като следователите са му взели личния телефон.

„Всичко това е груба политическа репресия, недодялан опит за сплашване на хора, които имат различна представа за това, каква да е външната политика на България. Преди 10 ноември се пипаше по-интелигентно по такива теми”, каза тогава пред „Барикада“ Юрий Борисов. Той беше изумен как по време на разпитите му постоянно е бил подтикван да се обяснява кого познава и дали чрез контактите си не е накърнил интересите на България, като в същото време не му е бил предоставен нито един факт, въз основа на който да се правят такива предположения.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар