В категории:България

Борисов в скандален и вулгарен запис – обижда Караянчева, размазва физиономии?

В интернет се появи скандален запис на лице, за което може да се предположи, че е премиерът Бойко Борисов. По време на разговора се чуват брутални вулгарни реплики по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, намесени са чуждестранни премиери, а също така записаното лице си признава, че разпорежда на КФН кого и защо да проверява

Скандален запис, главен герой на който може да се предположи, че е премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, се появи в интернет и бързо бе разпространен из социалните мрежи.

Записът е дълъг малко над 6 минути и в него лице, чиито глас силно наподобява този на Бойко Борисов, и чиято самоличност се подразбира и от контекста, води разговор – вероятно по телефона – с друго лице. На заден фон върви музика, а гласът на втория човек и неговите отговори не се чуват. В медиите записът се появи първо в сайта „Афера“ на варненската журналистка Веселина Томова, която твърди, че го е получила от анонимен имейл адрес.

Цвета да каже: „Аз съм проста кърджалийска пут*а“

„Да. Да, разбира се. Не. Не, не, не – писмено не. Ъъъъ, Цвета… Просто Цвета да каже „аз съм проста кърджалийска пут*а и не мога да права разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия и така. Това не е спешно да ме търсите. Спешно е спешно, това е… Просто, казва си, че е проста жената, и си…“, започва разговорът, като говорещият говори доста бавно и заваля някои думи, от което може да се направи предложение, че е употребил алкохол.

От чутото може да се направи предложение, че става дума за казуса с арменския геноцид. През април 2015-та година българският парламент прие решение за признаване на арменския геноцид, като преведе „геноцид“ като „масово изтребление“, което породи спорове. Именно Цвета Караянчева, настоящ председател на Народното събрание, предложи изменение в оригиналния текст на проекторешението, внесен от „Атака“, като думата „геноцид“ беше заменена с „масово изтребление“.

По-нататък в разговора се споменават други събития и случки, но от април 2019-та година – четири години по-късно, като може да се предложи, че темата за арменския геноцид е била повдигната отново покрай годишнината през април.

Записът продължава с прелюбопитни размисли на записаното лице, наситени с вулгарни реплики, като става ясно, че въпросният човек разговаря с премиери на други държави и оправдава свои действия с това, че е прост.

„Не с лошо – прост съм, мама му де*б, язък“

„Когато си прост е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги наеб*л с 200. Едни чужденци, премиери. И са като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат защо съм ги (…). Викам, бе, не е с лошо. Прост съм. Нали английският ми е лош, всъщност аз мислех, че това искате, мама му д*ба, язък. Е, ама то… то се набутало вече в дупар*та и си се такова. И си се върти даже.“

По-натам е цитиран друг подобен случай, като на сходен разговор, според говорещия са присъствали „Влади Горанов, Сотир и Гешев“ – вероятно финансовият министър Владислав Горанов, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник и бъдещ наследник Иван Гешeв. От тези няколко изречения също става ясно, че един от присъствалите на срещата – Гешев – нарича разказвача на историята „господин премиер“, а премиер по това е Бойко Борисов.

„Сутринта имах същия случай и Влади Горанов, беха Сотир, Гешев, по телефона, и се смеят там тихо, а аз с такова удоволствие му обяснявам на колегата немец, баварец, че следствие мойта простотия всичко се е случило. И после, след малко и на колега унгарец и на колегата поляк. И накрая Гешев вика: „Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие господин премиер, май се правите много успешно“. Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. Аз съм като тея старите трактори – кво и да му сипеш, той си пърпори и си върви. Така че, така ѝ кажи на Цвета Караянчева. Да обяснява всичко със простотията си“, връща се отново на Цвета Караянчева човекът, явно имащ правомощията да разговаря с чужди премиери.

„Вкарах КФН в „Еврохолд“, да му размажа на тоя физиономията“

Следват насоки към втория участник в разговора да разпространи определени действия на говорещия спрямо компанията „Еврохолд“, която беше кандидат да закупи акциите на енерго-дружеството ЧЕЗ.

„Иначе, раздуйте тва, че вкарах, ъ.. така го… АДФИ, ъъъ тва – КФН у „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене. Тва е много важно“, казва лицето.

Комисията за финансов надзор (КФН) влезе на проверка в „Еврохолд“ заради сделката за ЧЕЗ на 24 април 2019-та година, а два месеца по-късно – в края на юни – докладът на комисията беше изпратен на ДАНС и прокуратурата. През октомври Комисията за защита на конкуренцията спря сделката.

Говорещият човек, който изглежда има възможност да разпорежда на Комисията за финансов надзор кого да проверява, при това „за да размаже физиономията“ на друго лице, сменя темата и преминава към скандала с къщите за гости.

„Манолев ще изгори, стотина-двеста къщи за гости ще прибереме“

„А това за къщата за гости как се движи? Да, тва сутринта аз съм го разпоредил. Всички… ай да видиш стотина-двеста къщи за гости как ще прибереме. Мдааа“, чува се да казва лицето.

Говорещият продължава, споменавайки фамилията „Манолев“ – вероятно бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев.

„А на Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска или утре обвинения и ще го съсипят. Те са… Аз го предупредих. Не, не, там и кмета, и кмета ще изгори. И така. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева? Един нема го пощадя от наще. Мдааа“, продължава разговорът, след което след дълга пауза, в която явно говорещото лице слуша какво му говори събеседника му.

На 25 април 2019-та година прокуратурата повдигна обвинения на Александър Манолев, който стана един от героите на скандала „Апартаментгейт“, след като от публикация на „Биволъ“ стана ясно, че той е собственик на имот край Сандански, в който е построена къща за гости, финансирана с 380 000 лева по европейски проект, но според авторите на публикацията имението никога не е функционирало като семеен хотел, а се е ползвало като частна вила.

„Ще вървят заедно с Йончева“

След паузата записаното лице намесва и „Йончева“ – най-вероятно бъдещия евродепутат Елена Йончева. Тезата за „афера“ на Елена Йончева и нейното семейство беше лансирана от близката до властта жълта медия „ПИК“ на 23 април 2019-та година. Стана ясно, че полицията ще ги проверява, но до обвинение за разлика от случая с Александър Манолев не се стигна.

„Не, те явно… аз го гледах и по бТВ, не беше лошо. Показаха и картинките, всички. Да де, ама те са като ги закачат и едните, и другите, то ще вървят къщите за гости и на единия, и на другия. Няма как да кажат… нали, то тва им е проблема. Не, снощи ги показваха – с цветенца, с такива работи. Показваха. Катинарите. Ма са съм пратил полицията, ако се окаже, че и там като при Манолев не са ходили гости… Изведнъж си разследваща журналистка, ама свекър ти не го разследваш“, завършва записът.

До този момент няма официално изявление от страна на Бойко Борисов или ГЕРБ относно разговора, за който се предполага, че е именно с негово участие.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар