В категории:България

Първо обвинение за „Апартаментгейт“

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев стана обвиняем затова, че си е построил с европейски пари „къща за гости“, която ползвал само за лични нужди

Прокуратурата повдигна обвинения на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който стана поредният герой на сагата „Апартаментгейт“, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Публикация на „Биволъ“ съобщи, че Манолев е собственик на имот край град Сандански, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лева по проект на Програмата за развитие на селските райони.

Днес, 25.04.2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград привлече като обвиняеми бившия заместник министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление /по чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК/.

Александър Манолев става първият замесен в „Апартаментгейт“, който се сдобива с обвинение, макар да бе сред последните, чиито имена лъснаха в имотните скандали.

Снимка: „Биволъ“

Според „Биволь“, имението никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм, а се е ползвало като частна вила от Манолев и семейството му. „Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 километра от Сандански“, добавят от изданието в своето разследване. Плащането е одобрено от Държавен фонд „Земеделие“ с директор сегашният земеделски министър Румен Порожанов през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.

Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14.10.2015 г. в гр.София, гр.Сандански и гр.Благоевград, в съучастие – Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството ѝ на търговец – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ гр.Сандански като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“, Отдел „РРА“ гр. Благоевград неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“, землището на гр. Сандански и приложени към него документи и в Заявка за плащане от 14.10.2015 г. и приложени към нея документи. Неверните сведения са представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на 391 160 лева.

За измамата си, която прокуратурата ще опита да докаже в съда, Манолев няма да остане зад решетките или поне под домашен арест докато чака приключването на досъдебното производство и внасянето на обвинителен акт в съда, въпреки че е ощетил финансовите интереси на Европейския съюз със сериозна сума пари. Вместо това той вече е пуснат под гаранция, след като е извадил 100 000 лева да я плати. Ана Димитрова също е на свобода под гаранция, но само от 2000 лева.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи. От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.

Публикацията на „Биволъ“ беше от 12 април, а на 17 април Манолев подаде оставка. В същия ден прокуратурата обяви, че започва разследване, което днес доведе до официално повдигане на обвинение.

„Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично“, каза тогава Манолев и добави, че напуска поста си, за да не вреди на правителството, а също така и в солидарност с колегите му, които също станаха част от „Апартаментгейт“ и подадоха оставки.

Разкритията около Манолев принудиха главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверки на всички къщи за гости, реализирани с европейски пари, като според „Биволъ“ поне 45% от тях са построени за лични нужди в нарушение на правилата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар