В категории:България

Фатална трудова злополука гарнирана с политически скандал

Млад мъж загуби живота си на своето работно място, което този път не е някой скромен строителен обект в провинцията, а самото Народно събрание. Около случая има и политически скандал, свързан със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова

Кадър на bTV от ремонта на сградата на бившия Партиен дом, където предстои да се премести пленарната зала на Народното събрание.

Пореден случай на смърт на работното място по изключение прикова вниманието на медиите и обществеността и е възможно дори да доведе до освобождаване на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. Причината обаче не е поемане на отговорност, а политически скандал, изсветлен покрай мистериозната засега смърт на млад мъж в Народното събрание.

На 6 юни, петък, 25-годишния Даниел Тасев тръгва за нощна смяна като охранител във фирмата, която пази строежа на новото Народно събрание (бившия Партиен дом), където депутатите ще преместят основната си дейност. Тогава близките му го виждат за последен път, а едно денонощие по-късно подават сигнал в полицията. Следва обаждане от охранителна фирма, която им съобщава, че момчето е починало, след като е паднало в шахта.

След публикациите още през уикенда, в понеделник следобед на новината реагираха и от Инспекцията по труда. В прессъобщение те заявяват, че са „уведомени за инцидента в Народното събрание от фирмата – работодател на пострадалото лице, веднага след като загиналият е открит“. „Екипът на Инспекцията е посетил пръв мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 07.07.2018 г. Проверката на работодателя продължава, като предстои предоставяне и изследване на документи, свързани със задълженията по длъжностна характеристика, провеждане на задължителните инструктажи, графици, работно време и други“, посочват днес от ИА ГИТ.

Според съобщението инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект, поради което е стартирана проверка по всички работни места на него. Акцент на проверката е осигуряването на безопасност по работните места, в т.ч. обезопасени отвори в конструктивни елементи, използване на безопасно работно оборудване, осигурени мерки срещу падане от височина. Към момента са спрени строително-монтажните работи на обекта, освен дейностите по обезопасяване.

От прессъобщението става ясно още, че през 2017-та година строителната фирма е проверявана и „са установявани нарушения, които са отстранявани“. „Контролът до момента е осъществяван на друг, по-начален, етап на строително-монтажните работи, които са много динамични и част от сега съществуващите конструктивни елементи не са били изградени“, посочват още инспекторите.

Справка на „Барикада“ в наличните към момента статистически данни на Националния осигурителен институт показва, че за първото тримесечие на 2018-та година в цялата страна е имало 688 трудови злополуки, като 15 от тях са завършили със смърт. Година по-рано първите три месеца са завършили с 14 смъртни случая, а общо за цялата миналата година живота си на работното място са загубили 94 души. Общо трудовите злополуки са над 3000.

Мнозина от тях остават далеч от камерите и микрофоните, но този случай е на път да отключи политически скандал заради забърканото в него име на Султанка Петрова. И макар неяснотата да притеснява близките и да ги кара да имат съмнения какво точно се е случило, на този етап основната версия е именно за нова трудова злополука.

Политически скандал

Липсата на информация обърква родителите на загиналото момче, които заявяват пред bTV, че на този етап не знаят каква е истината. От разследването на телевизията по случая става ясно, че охранителната фирма е „Дефанс консулт“, като според справка в Търговския регистър и Сметната палата, преди няколко години съдружник в нея е настоящият заместник-министър на труда и социалната политика Султанка Петкова. Пред bTV Петрова признава, че в момента в компанията на високо ниво работи съпругът ѝ Петю Петров.

„Не е собственик мъжът ми на фирмата, той е управител. Той е бил до 9:30 вечерта и е разговарял с охраната от НСО на портала на НС. Може би, когато се е прибирал към помещението да се е случил този инцидент. Вече един Бог знае подхлъзнал ли се е, какво е станало… Това, което съм предложила като подкрепа, не е било по някакъв начин, за да подкупим или да направим нещо”, заяви Султанка Петрова.

Пред телевизията главният секретар на парламента Стефана Караславова обясни, че строителната фирма, която прави преустройството на новата заседателна зала, наема охраната на строителния обект. Изборът на строителя е след обществена поръчка от 2016 г. на стойност 22 милиона лева, посочва още bTV.

От репортаж на bTV става ясно, че понастоящем едноличен собственик и управител на охранителната фирма пък е Филип Чипев, който обясни, че е „баща на внуците“ на Султанка Петрова. Нейният съпруг пък бил негов пълномощник. „Ние също искаме да разберем истината, защото Даниел беше един от най-добрите ни служители. Това е обект от специална охрана на НСО, там достъп нямат дори ръководният състав на нашата фирма. Ние нямаме представа какво се е случило, нямаме и официална информация от нито една институция до момента“, разказва собственикът на охранителната фирма.

Той обяснява още, че на обекта е имало охранителна камера, която обаче не обхваща периметъра на инцидента. „Знаем, че вечерта от 7 до към 9 и половина не е бил на работното си място, бил е при охраната от НСО и са разговаряли там. Какво е правил при охраната на НСО, ние не можем да знаем. Това го знаем като информация от следващия охранител, който е отишъл на мястото. Това е неофициална информация“, разказва Чипев.

От НСО на този етап отказват публичен коментар на случая и единствено изказват съболезнования на близките. Факти и обстоятелства, свързани със случая, могат да предоставят единствено разследващите органи, пишат от пресцентъра на НСО.

По случая се задейства и прокуратурата, която съобщи, че е образувала досъдебно производство, като първоначалната версия е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК).

Освен въпросите, свързани с дейността на строителната фирма и начина, по който е изпълнявала задълженията си към обезопасяване на строителни обекти, така че да не бъдат възможни подобни инциденти, случаят задава и друг голям въпрос: нормално ли е фирма свързана със зам.-министър в кабинета „Борисов 3“ да е подизпълнител на обществена поръчка за милиони за ремонт на Народното събрание.

На този етап няма реакция от премиера Бойко Борисов, който иначе реагира на подобни „пожари“ и далеч по-бързо. Засега липсва ясна позиция на партньорите му от „Обединени патриоти“, от чиято квота е Султанка Петрова – бивш депутат от ВМРО в коалицията „Патриотичен фронт“ в предишния парламент.

Разследване на OFFNews задава и още няколко въпроса, свързани с дейността на охранителната фирма. Според проверка на изданието, охраната на сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ се е изпълнявала в нарушение на договора между парламента и фирмата изпълнител на обекта.

На 20 октомври 2016 година е сключен договор между Народното събрание и специално сформираното за целта обединение „НС ГРУП“ ДЗЗД за строително-монтажни работи за изграждането на нова пленарна зала за парламента. В договора е записано, че за своя сметка изпълнителят трябва да осигури охраната на обекта. В текста е записано, че охраната трябва да бъде денонощна. По тази причина изпълнителят на строителството е наел охранителната фирма „Дефанс консулт“ със собственик Филип Чипев.

Пред bTV Филип Чипев твърди, че договорът му с изпълнителя на обекта бил за нощна охрана, което влиза в противоречие с изискванията на възложителите. Той пояснява, че смените на охранителите били от 7 вечерта до 7 сутринта. Според обясненията му това, че постовете не се сдават от един охранител на друг, било причината никой да не е бил наясно с инцидента почти денонощие след него.

От OFFNews са потърсили безуспешно собствениците на двете фирми – „НС ГРУП“ ДЗЗД и „Дефанс консулт“, за да ги попитал какво е наложило охраната на обекта да бъде само нощна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар