В категории:България

Готви се пореден геноцид – премахване на инвалидни пенсии

Обсъжда се хора с увреждания, които работят, да останат без помощ от държавата. Промяната ще засегне несправедливо хиляди българи

Заглавието не е новина. Инвалидните пенсии отдавна са трън в очите на управляващите, по-специално – на правителствата на ГЕРБ. В момента обаче се изготвя концепция за реформиране на Трудово експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и цялостна промяна на процедурите в тази сфера. Документът трябва да  бъде представен от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) до края на октомври. После ще започнат обсъждания. Затова е време общественото внимание да се заостри към задаващите се промени в сферата, още повече, че предстои истински геноцид, пробутван със захарен памук.

В ролята на разливач на шербета

е зам.-министърът на МТСП Султанка Петрова, която обикаля медиите и без свян обяснява какви неотложни, но едновременно с това прекрасни новости предстоят.

На Султанка Петрова (в средата) се налага да съобщава лоши новини от бъдещето. Снимка: фейсбук профил на МТСП

Нейните обяснения не дават до момента представа какви точно промени ще се въведат, а безразборните заглавия в медиите още повече замъгляват картината. Ясно е обаче, че се върви в посока към съкращаване на инвалидните пенсии – по-малко хора да ги вземат, да се харчи по-малко по това перо. ТЕЛК-овете ще се разделят на категории, като едни от тях ще издават медицинска експертиза, а други ще се занимават с работоспособността на човека. Във вестникарските интерпретации бъдещите комисии, на които ще се явяват хората, са между 2 до 6. Какво точно ще предложи МТСП не се знае, стотиците подробности как точно ще се преценява инвалидността също са енигма. Но че държавата смята да ореже този тип разход

е повече от очевидно –

личи от многобройните изказвания на Петрова, другият зам.-социален министър Зорница Русинова, на финансовия министър Владислав Горанов. Такава бе концепцията и на социалния министър от първата половина на ,,Борисов 2” Ивайло Калфин, представител на уж лявата АБВ.

Тези дни най-пълно цялата тази философия бе представена от работодателските организации. Без никакви сантименти и общочовешки съображения те поискаха българите, който се трудят 6 или повече часа на ден, да нямат право на инвалидна пенсия. Ако работят между 3 и 6 часа – да получават половин. Пълна пенсия да се полага, само ако човекът не може да работи въобще.

В битов план това означава ликвидиране на важен доход за хиляди болни българи – с двигателни, слухови, зрителни проблеми, диабет и т.н. Състоянието на всички тях позволява да се трудят, правят го – ако са си намерили работа, а пенсията покрива минимални нужди, произтичащи от трудния им живот. Обикновено парите отиват за прегледи, лекарства, терапии. И не става дума за хиляди левове, а за мизерни суми, например 150 лв. – 200 лв.  Премахването на пенсията за такива хора е неправилно и несправедливо – в човешки, политически, а и икономически план. Икономика, която обрича живи хора и трудова сила на мизерия, не е добра.

Участ… Снимка: фейсбук профил на МТСП

Организациите на хората с уврежданията вече заявиха недоволство от очертаващото се бъдеще, гласът им със сигурност ще се чува по-силно в следващите месеци. Но е добре да не бъдат оставяни сами, нужно е да има силен отпор срещу човекомразните промени. И да се представят алтернативи. На вечния аргумент ,,няма пари” следва да се отговори откъде могат да дойдат. ,,Барикада” вече очерта алтернативи – спиране на теча на осигуровки към частните фондове, да се увеличи максималният осигурителен доход и т.н. Разбира се, всички тези аргументи звучат като кощунство в света на дивия български капитализъм, но е време да се удари по масата – той

наистина е див, като в джунгла, а в джунглата зверовете изяждат по-слабите екземпляри.

Всъщност цифрите сочат, че българите, които получават инвалидна пенсия, никак не са много. По официална статистика те са общо 518 хиляди (получават различни видове плащания), което прави около  7,5 % от населението. Това е много по-малко от Великобритания (18,33%), Франция (26,4%) , САЩ (22%) и под средното световно ниво – 10%. Ясно е, че иде реч за механична секира върху не многобройни беззащитни хора.

Вниманието по цялата тема следва да бъде доста концентрирано. Защото държавата предлага и добри промени – като например тежко болните да не се явяват непрекъснато пред ТЕЛК, както е в момента. И именно покрай този памук

се мъчи да пробута отровата.

В политически план е интересно, че Бойко Борисов натоварва с тази грозна и несъмнено неблагодарна работа все коалиционни партньори – Калфин преди, Султанка Петрова от патриотите сега. Патриоти ли?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар