В категории:България

Имаме нов главен прокурор, Радев подписа указа за Гешев

Повторното гласуване не разсеяло съмненията на обществото около избора, но същевременно президентът нямало как да наруши Конституцията, обяви Румен Радев. Започвал обаче дебат за промени в основния в закон по отношение на мястото на прокуратурата в съдебната система

„Днес подписах указ за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор“. Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение към медиите минути след среща с избрания за главен прокурор Иван Гешев.

„В началото на месеца върнах предложението и подчертах, че начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във Висшия съдебен съвет не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите, затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал“, добави той, след което обяви, че е подписал указа.

Иван Гешев беше избран от пленума на Висшия съдебен съвет за нов главен прокурор на 24 октомври, въпреки множество протести срещу неговата кандидатура и начинът, по който тя беше издигната, превръщайки го в единствен кандидат за поста.

На 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на Гешев и обяви, че очаква „истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор“.

Такова състезание не се проведе, тъй като на 14 ноември ВСС прегласува отново Иван Гешев, без да стартира нова процедура.

Преди да подпиши указа за неговото назначаване и да обяви това пред медиите, Радев е провел среща с Иван Гешев. „Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта“, каза той относно темите на разговор.

„Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост“.

Президентът заговори за промени в Конституцията

Във втората част от своето изявление Румен Радев съобщи, че ще инициира дебат за промяна на конституцията в частите, които се касаят до съдебната система и прокуратурата.

„В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура“, каза той.

„Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда“.

„Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите“, завърши държавният глава.

Прокуратурата не била всесилна и „виновна за всичко“

След края на изявлението на Радев, който не отговори на журналистически въпроси, пред медиите пред входа на президентството застана и Иван Гешев. Той заяви, че има „ясното разбиране, че прокуратурата трябва да бъде доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост“. Гешев призна, че прокуратурата „има своите проблеми“ като всяка друга институция, но отказа да ги посочи публично и настоя, че те се решават и ще продължат да се решават.

Относно промените в конституцията, Гешев добави: „Моето мнение е, че прокуратурата е част и трябва да остане като част от съдебната власт. Това е мнението на цялата магистратска общност, която представлявам“. Той многократно обяви, че не счита прокуратурата за „виновна за всичко в тази държава“ и обяви, че такова схващане се опитвали да наложат „политико-олигархични кръгове“. Гешев обеща, че ще „обясни на обществото“, че това не е вярно, както и не било вярно, че фигурата на главният прокурор в България е всесилна.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар