Протест срещу Гешев, комични „контра“ провокации (снимки и видео)

Трети голям протест се състоя в София срещу кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор. Събитието беше белязано от опити за манипулации и провокации, а също така – от нови открития в жанра „контрапротест“

Протест срещу единствения официален кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, както и почти успоредно мероприятие в негова подкрепа, се проведоха в рамките на няколко часа на няколко преки разстояние в София. Популярната у нас от години практика на протести и контрапротести днес беше развита до нови нива с нови крайно любопитни механизми за манипулации, а опитите да се „внедрят“ определени фигури в публични събития с различни цели, предизвикаха абсурди.

Пред Съдебната палата в столицата излязоха стотици граждани, които са недоволни както от фигурата на Иван Гешев, неговите действия и думи, така и от процедурата, по която той се оказа единствен кандидат за поста на главен прокурор след края на мандата на Сотир Цацаров. Протестът е третата голяма проява на недоволство срещу Иван Гешев и беше организиран от сдружението „Правосъдие за всеки“ под мотото „Марш за право и справедливост – КОЙ избира главен прокурор“.

Провокации и диверсии

Около час преди началото на протеста срещу Иван Гешев, на няколко преки разстояние – пред Президенството и на пл. „Независимост“, се проведе и мероприятие в подкрепа на Гешев. За разлика от предишния случай пред Висшия съдебен съвет, когато подкрепящите Гешев се изчерпваха само с екипа на скандалното издание ПИК, днес те бяха в ролята на водачи на по-голяма група от хора, която се разходи около Ларгото, предвождана от речи в защита на Гешев и възгласи като „Гешев, закон и ред“ и „И преди, и сега, Гешев значи свобода“.

Още преди началото на протеста срещу Иван Гешев, в близост до събитието в негова подкрепа, група роми с плакати „Гешев е расист“ бяха интервюирани от медиите, като „си признаваха“, че са им „платили по 20 лева“. С този сравнително прозрачен опит за влияние върху общественото мнение не се изчерпваха сценариите, които сценаристите, желаещи да компрометират недоволството срещу Гешев, бяха замислили. Въпросната група роми по-късно се присъедини към същинския протест срещу Гешев, като първо стоеше компактна отстрани на Съдебната палата, а в определен момент под сигнал „се вля“ сред тълпата, след което беше напоително разпитана от представители на медиите. Малко по-късно, след като сподели мислите си пред камерите, отново вкупом, групичката се изнесе от протеста.

Куриозните ситуации не свършиха до тук. Още преди началото на протеста, отново отстрани, в непосредствена близост до ромите, личаха и групи от около 50-тина яки младежи с черни спортни дрехи, а част от тях – обрисувани с фашистки татуировки. Към тях пък приближаваха медии, част от които без обозначителни знаци, а младежите отказваха да говорят – може би, за да бъде показано, че не знаят защо са там.

До по-сериозно напрежение не се стигна, вероятно защото и двете групи бяха веднага забелязани от организаторите на протеста и стюардите, които дори обявиха от мегафона, че някой явно им изпраща „гости“. Така и не стана напълно ясно какъв е бил сценарият зад всичко това, но може би той ще се изясни, когато бъдат прегледани финалните версии на репортажите на някои медии.

Нова процедура, нови кандидатури

Основното искане на протестиращите срещу Иван Гешев е промяна в Закона за съдебната власт, която ще даде възможност за отмяна на настоящата процедура и стартиране на нова такава, в която да се включат и други кандидатури. Промяната предвижда кандидатури да могат да бъдат издигнати от „други лица, извън тясно затворената система на прокуратурата“ – „Омбудсмана, Висшия Адвокатски съвет, юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, юридическите факултети към висшите училища и научните организации“.

Протестиращите настояват за „нова прозрачна и отворена процедура по номинации на кандидати за следващ главен прокурор“. Желаната промяна е юридически подготвена и внесена в парламента, но се нуждае да бъде припозната от някой народен представител, за да се стигне до нейното евентуално разглеждане.

Митингът пред Съдебната палата се превърна в шествие, което тръгна по ул. Алабин“ – ул „Граф Игнатиев“ – бул. „Васил Левски“ – Софийския университет и стигна до пл. Народно събрание“.

„И преди, и сега, Гешев значи свобода“

„В подкрепа на Иван Гешев за главен прокурор“ гласеше един по-обикновените плакати, които преди началото на мероприятието  в подкрепа на Гешев един от неговите организаторите извади от голям плик, без да се притеснява от всички насочени към него камери. Той раздаде собственоръчно общо десетина плакати на събралата се наоколо групичка младежи встрани от Президентството, преди тя да се насочи към пл. „Независимост“. Получилите плакатите пък видимо се забавляваха, когато ги прочетоха, след което гордо ги развяваха. За разлика от други подобни случаи, този път организаторите на тази проява се бяха постарали на него на присъстват най-различни хора.

„Не на олигархията“, беше написано на друг от плакатите. Един от най-колоритните лозунги пък гласеше „Подкрепете местния шериф“, а за да няма обърквана за какво става дума, надписът беше придружен със снимка на Иван Гешев. „Оставете Иван Гешев да арестува престъпниците“, призоваваше друг плакат.

От мегафона пък екипът на ПИК ръководеше събитието и убеждаваше хората, че „Иван Гешев е човекът, който спря телефонните измамници, които тормозят нашите възрастни родители“. Също така беше съобщението, че Гешев „е човекът, който вкара олигарсите в ареста“, а също така и „лихварите от кв. Христо Ботев“. „Човекът атакуван от олигархията – това е името му – Иван Гешев“, обясни водещата на събитието. И поясни, че това се случило, защото Гешев „запорирал милиардите им“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар