В категории:България

Радев: Атаките придобиват уродливи измерения

Президентът коментира, че прокуратурата е девалвирала важни понятия като „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“. След вчерашното медийно шоу днес Иван Гешев обяви, че прекратява всякакви контакти с президентството. БСП защити Румен Радев в парламента, но без да спомене нито веднъж името на главния прокурор или ръководената от него институция

Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев коментира лаконично вчерашната медийна акция на главния прокурор Иван Гешев. Припомняме, прокуратурата безпрецедентно публикува СРС-та с участието на държавния глава, за да направи опит да мотивира питането на Гешев до Конституционния съд относно възможността да разследва и обвини президента в престъпление. Гешев поиска и тълкуване на понятието „държавна измяна“, а в отговор на желанието на президента да се разясни какво е мотивирало прокуратурата за такива действия, Гешев и подчинението му пуснаха записите.

Според Румен Радев в тези записи всички внушения са се самоопровергали, но по-лошата новина е, че държавното обвинение с тези си действия е девалвирала понятия като „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“.

„Вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“, коментира Радев в изявление пред медиите.

Той добави, че това не са първите атаки към него и семейството му, но изглежда противниците му вече не се притесняват да прекрачват граници в използваните за целта средства.

„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“, каза той.

Според държавния глава действията на Иван Гешев и подчинената му институция „показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост“. Според него, от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България.

Във Фейсбук съпругата на президента Десислава Радева, която е основно действащо лице в скандала от последните дни, иронизира прокуратурата.

По-рано днес в прессъобщение на официалния сайт на прокуратурата главният прокурор Иван Гешев обяви, че „преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция“, докато Конституционния съд не се произнесе по искането на Гешев за тълкуване на чл. 103 от основния закон. Това се правело с цел да се избегнат съмнения в опити за влияние над институцията.

„С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията“, гласи съобщението.

БСП: Това е разграждане на държавността

Парламентарната група на БСП, която според мнозина не направи достатъчно, за да се противопостави на издигането и избирането на новия главен прокурор Иван Гешев, изчете декларация по темата от трибуната на Народното събрание по време на днешното заседание.

Лидерът на партията Корнелия Нинова, придружена на трибуната от свои колеги депутати от парламентарната група, защити Румен Радев от атаките, но нито веднъж не назова името на Иван Гешев или прокуратурата като институция в своите критики, а обобщи атаките срещу държавния глава като част от общ процес, за който са отговорни управляващите.

Декларация на парламентарната група на БСП

Уважаеми български граждани,
В последните няколко години държавата, обществото влизат от криза в криза. Криза в здравеопазването, чумата по животните, водна криза, с мръсния въздух, боклуците на Европа и света, които превърнаха България в сметище. Те се дължат на безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на Борисов. Системите започват да отказват една след друга. Един от колегите лекари каза, че в медицината това се казва полиорганна недостатъчност. Когато органите в едно тяло спират да функционират, знаем какъв е изходът. Такава власт може да се запази само със страх, натиск и репресии. Със затваряне устата на смелите, свободните и инакомислещите. И бяхме свидетели в годините на това. Разбира се, първо се започна с нас, от опозицията. На множество проверки бяха подложени колеги, без основание. Години наред ви се втълпява, че „няма алтернатива“. Не, не е така. След това се продължи с журналистите.

Уважаеми колеги журналисти,
Помните ли колко от вас в годините бяха уволнени и изхвърлени от работа за това, че имат различно и смело мнение, и го изразяват свободно. Минахте през бизнеса, който също подложихте на натиск, страх. Минахте през протестиращите. Първо ги разделяхте и противопоставяхте, след това ги снимахте и с актове за нарушения ги привиквахте през ден в полицията, за да тормозите тях и семействата им. Стигнахте дотам да обгазявате свободно протестиращи българи срещу политиката на правителството. Но не ви стигна това, насочихте се и стигнахте до президента на държавата.

Уважаеми български граждани,
Как мислите, ако президентът беше един послушен, мълчалив, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме такива СРС-та вчера? Сигурно не. Да оставим настрана въпроса, че от тези СРС-та се вижда, че той не е нарушил нито един закон в държавата. Но искаме да кажем нещо друго, много важно.

Уважаеми управляващи и представители на съдебната власт,
Огласяването на СРС-та е законно нарушение, поне по няколко закона в България. Това е опит да се сплаши президентът и той да замълчи. Ние вярваме, че той няма да го направи. Това е уж юридически акт с политическа цел – отстраняване на ярък политически опонент, без оглед на последиците. А те са – разрушаване на институции. Но не е само това. Случващото се е вредно и опасно.

Уважаеми българи,
Живеем в нестабилност в България, създадена от управляващите. Живеем в кризи в живота ни всеки ден – бедност, неравенства а сега и институционална война. Скъпи българи, разграждат държавността с една цел – да останат на власт на всяка цена и без никакъв опонент. Знаем, че вотът на доверие не мина. Нека да излезем от математиката и да ви попитаме вас – от това, което чухте от отрицателните вотове, колко от вас са съгласни? Чухме, че легитимно право на опозиция в една демократична държава – да иска вот на недоверие, е задният вход в политиката. А в дебата чухме, че конституционно записаната възможност за служебен кабинет е нелегитимен. Управляващите не само погазват тихомълком Конституцията, а вече официално на глас оттук я суспендират с думи. Но да излезем и от юридическия казус. Питаме ви вас, не само онези 41 % от българите, които казахте, че подкрепяте вота на недоверие в едно социологическо проучване – вие, които сте гласували за тези партии, при вас има много умни хора, родолюбци, избрали сте тях, и това заслужава уважение, ако сте го направили свободно.

Но питаме ви – вие за това ли гласувахте? Да дишате рак и да пиете отрова? Да плащате скъпите лекарства, 150 лева в общинска болница и 1050 в частна. Да обеднявате, докато малцина богатеят от вашите доходи. Гласувахте ли да се разгражда и продава държавата? Помислете. Ако днес се страхуваме, ставаме съучастници на този процес. Ние, от „БСП за България“ не се страхуваме. Нека с всеки, който милее за България, за семейството, за себе си, за децата си, да се обединим и да продължим волята си за промяна. Бъдете смели. Тази промяна е възможна и зависи от нас.

Като се изключат подвикванията от място, управляващите не отговориха на декларацията на БСП.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар