В категории:България

Гешев пусна СРС с Румен Радев, човъркат назначението на жена му за PR (аудио)

Главният прокурор отговори на призива на президента да оповести с какви данни за евентуално престъпление разполага. Гешев направи това, като публикува аудио записи, свързани с назначението на Десислава Радева като PR на ВВС. „Знам отдавна за тези неща – абсолютни простотии“, чува се да казва Радев в един от записите

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“ ©

Прокуратурата на България и новият главен прокурор Иван Гешев публикуваха публично записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговори с участието на президента Румен Радев. Записите касаят времето, когато Румен Радев беше началник на Военновъздушните сили на България и по-конкретно се отнасят до проверка на КПКОНПИ срещу съпругата му – Десислава Радева. Според държавното обвинение от записите може да се направи предположение, че Радев е осуетил проверката чрез укриване на документи. В самия разговор с участието на Радев, той казва, че знае за тези неща отдавна и ги нарича „пълни простотии“, като не изглежда особено притеснен.

Досъдебното производство срещу него впоследствие е спряно, а това е причината и за питането от страна на Иван Гешев до Конституционния съд относно казуса с имунитета на държавния глава. Вчера новият главен прокурор поиска от КС да тълкува чл. 103 от конституцията, който урежда механизма за импийчмънт и невъзможността за разследване срещу президента. Тази сутрин Гешев разкри единствено, че има досъдебно производство срещу Радев, което му е изпратено от наблюдаващите прокурори поради специфичния казус. Това е станало причина той да зададе своите въпроси до КС.

По време на своя редовен годишен отчет Румен Радев коментира темата, като заяви, че не знае за какво става дума и призова Иван Гешев да съобщи своите мотиви. Радев добави, че оставя на журналистите да си отговорят на въпроса дали е случайно, че тази инициатива на Гешев идва точно сега, когато президентът обяви, че ще стартира дебат и ще внесе промени в конституцията, засягащи ролята и мястото на фигурата на главния прокурор в съдебната система.

В късния следобед Иван Гешев през официалния сайт на прокуратурата отговори на призива на президента да разкрие причините за питането до КС. Прессъобщението е придружено с аудиозаписи, на един от които се чува самият Румен Радев, макар прокуратурата да не го назовава с категорично, а единствено като „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на Република България Румен Радев“.

„Закаченият“ на СРС е бил ген. майор Цанко Стойков – командващ ВВС, а разговорът е между него и Радев. В него Стойков разказва на Радев за постъпили искания за документи относно назначаването на Десислава Радева по времето, когато Радев беше командир на ВСС.

„В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22.01.2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц.Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, пишат в обяснението Гешев и компания.

Първи разговор – линк:

Ц.С: И още едно нещо тука, така лично. От КОНПИ почнаха да пристигат едни документи заливащи. Аз досега държах положението и нищо не пращах.
Р.Р: Да?
Ц.С: Но сега почнаха вече официални писма да пращат. Сега, ние… Аз съм дал указания каквото може да не пращаме, няма да го пращаме.
Р.Р: Мхм.
Ц.С: Но все нещо трябва да отговоря. Ами… по въпроси, сега, какви заповеди там са издавани, пък какви договори са сключвани, разни ей такива щуротии…
Р.Р: А за какво по-точно ми кажи?
Ц.С: Ами, става въпрос за назначаването на Деси.
Р.Р: Да, да, да…
Ц.С: И затова какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал, някакви ей такива простотии, които (…) те ги четат и ги пращат на нас.
Р.Р: Да, да, ясно…
Ц.С: Досега, между другото, Налбантов тука ровеше и инспекторски проверки ни пращаше, защото той лично се беше ангажирал, но сега явно официално по тоя ред са почвали да работят.
Р.Р: Кой, от кого са писмата от КОНПИ?
Ц.С: От този, заместник-председател, който е сега на…
Р.Р: Славчев.
Ц.С: Да.
Р.Р: Добре. Айде, ще се обадя на Митко или Христозов да ме държат в течение. Знам ги, това са абсолютни простотии. Знам ги отдавна.
Ц.С: Аз, смятай, че тук ще бъде много… това, което ще бъде като отговор, ще гледаме да го изчистим.
Р.Р: Може, може и отговорът да го видим и тук, защото Христозов е изнамерил всички документи, има си наредба, обявена със заповед. Наредба на министъра на отбраната за връзки с обществеността, която казва какво да се прави, когато няма титуляр. Нали, че командирът е длъжен да вмени функциите на офицер или цивилния служител.
Ц.С: Ма за какво да даваме обяснения? Ние ще кажем, че нямаме тези данни. Сега и юристът тук съм го викнал да ми даде юридически съвет. Ненужната информация въобще няма да я давам.
Р.Р: Добре, добре. Айде, ще ѝ се обади и там, Митко, за да стиковате нещата.
Ц.С: Добре, хубаво. Айде лек ден.
Р.Р: Добре, благодаря ти.

В следващите два разговора, които са със значително по-лошо качество и много моменти не се чуват добре, неизвестни засега лица, едно от които най-вероятно отново е Цанко Стойков, обсъждат казуса и отговора към КПКОНПИ.

Втори разговор – линк 
Трети разговор – линк

Една от репликите, които се чува е, че „според мен не трябва да крием, щото ако се разбере, че крием…“. Преди това пък участниците в разговора споделят, че за „квартирните си има комисия, министерството определя, има си списъци, нуждаещи се, там всичко е наред. Назначението – също всичко е наред“ (бел.ред. – най-вероятно става дума за имот, в която е живеела Десислава Радева, и именно този казус е обект на разследване от КПКОНПИ). Разговорът продължава с репликата на един от участниците, че „Има вътрешни правила. Само да ти кажа така, горе-долу и ти, да знаеш и да имаш вътрешна убеденост, че не е страшно. Има вътрешни правила за пиар-ки в министерството на вътрешните работи“.

Разговорът продължава с обсъждане на основанието за искане на въпросните документи от страна на КПКОНПИ. „Самото искане на КОНПИ, те са писали една точка, по чл. 72. Този член е само за проверка конфликт на интереси, разбираш ли, основанието да ги искат. Значи, по-смисъла на закона, конфликт на интереси в момента няма, защото той не е тая длъжност, разбираш ли? Конфликт на интереси не могат да ти търсят за минало време. За минало време комисията няма правомощия“, споделя един от мъжете в разговора, най-вероятно подчинен на Стойков, като добавя, че по отношение на отговора, който ВВС ще даде на КПКОНПИ, юристите на службата „работят в тази посока“. И допълва, че ще искат от КПКОНПИ прецизиране на въпроса, защото няма как да им дадат отговор на нещо незаконно. „После може да станем за смях“, добавя мъжът.

В последния разговор се чува констатацията, споделена от неизвестен мъж с ген. Стойков, че „в личен състав се намират всички нейни (бел.ред. – най-вероятно на Десислава Радева) допълнителни споразумения, от което е видно, че тя е назначена тука в сектор „Финанси“, работила е там като старши експерт, има допълнително споразумение. Тоест, всичко е легално, всичко е правилно. И естествено, командирът на ВВС тогава, който е нейният работодател, е нормално да разпише и да я назначи. Ма те тогава не са имали никви отношения, така че официално нищо не може… не е уязвимо“.

По-късно в разговора става дума, че от КПКОНПИ продължавали да настояват да получат данни, като призовали служителите „да потърсят в Граф Игнатиево“. „Какво да правим там, какво да проверяваме“, отвърнал мъжът, участник в разговора. „То там сигурно има някакви данни“, му казали от КПКОНПИ, на което в разговора той коментира, че „сигурно някой нещо му казва, там ровят, там човъркат“. „Няма данни срещу Румен Радев, да е извършено… Няма. Нищо не е открито в регистратурата“, продължава малко по-късно разговорът, а вторият събеседник добавя: „Няма данни и тва е. Тва е, което сме им пратили, да“. „Абе, да си гледат работата“, казва Стойков.

Разговорът завършва с констатацията на неизвестния събеседник на Стойков: „Не усещате ли, че нещата миришат малко на едни такива… (не се разбира)? На което той отвръща: „Нещата, нещата намирисват, че той сега е впрегнал ей тоя, да прави някви там… (не се разбира).

Според прокуратурата обаче, както е записано в спряното заради имунитета на Радев постановление, от тези разговори, има данни за „действия, включително обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерството на отбраната“.

От прокуратурата посочват, че „анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д. Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи“.

С постановление от 23.01.2020 г. наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на Република България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ), добавя пресцентърът на Гешев. „Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента“, пишат още от прокуратурата.

„Във връзка с горното, Прокуратурата на Република България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23.01.2020 г., от което е заличена информацията нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, ведно с част от ВДС (аудио-файлове). Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК. Прокуратурата на Република България заявява, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор на Република България искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и така публикуваните материали от досъдебното производство“, завършва прессъобщението.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар