В категории:България

БСП стартира процедура за отстраняване на Пламен Георгиев

Корнелия Нинова обяви, че парламентарната ѝ група ще събере необходимите 48 подписа на депутати, за да поиска официално отстраняването на шеф на КПКОНПИ. Часове преди готвения протест в София и минути след като му беше подшушнато от Бойко Борисов, Георгиев излезе в отпуск

Снимка: bsp.bg

Парламентарната група на БСП ще внесе в деловодството на Народното събрание необходимия брой подписи за стартиране на процедура за отстраняване на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Новината съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова на пресконференция на ул. „Позитано“ №20.

Името на Георгиев нашумя покрай „Апартаментгейт“ и поради несъответствия в неговите имотни декларации. Именно той е човекът, който като председател на КПКОНПИ има най-голяма отговорност да разследва подобни казуси около Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други фигури в ГЕРБ. Освен това стана ясно, че на покрива на жилището си Георгиев разполага със сауна, като е съмнителев въпроса чия е собствеността върху нея, а също и дали изобщо е законно построена.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви без да го назовава, но по адрес на Пламен Георгиев, че е добре да излезе в отпуск. Минути по-късно беше публикувано съобщение, че шефът на КПКОНПИ ще направи именно това, докато тече проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Същевременно има и друг казус, който засяга заместникът на Цацаров – Борислав Сарафов – който пък трябва да бъде разследван от комисията на Георгиев заради скъпи имоти на 21-годишния му син.

„Премиерът Бойко Борисов спаси от отговорност Пламен Георгиев, като му остави вратичка за измъкване, казвайки му или да си подаде оставката, или да излезе в дълъг отпуск. Разбира се, Пламен Георгиев се възползва и излезе в отпуск до приключване на проверката“, заяви Корнелия Нинова.

По думите ѝ, от опит се знае, че тези проверки продължават месеци, дори години. „Това е начин да се замете случаят, да се забрави от обществото и той да се върне на бял кон някой ден. Ние категорично не приемаме това решение“, каза тя и съобщи, че групата на БСП ще задейства процедурата за отстраняване на Георгиев.

По закон 1/5 от народните представители (48 души) могат да внесат такова искане относно председателя на КПКОНПИ.

„Преди дни поискахме оставката на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той не я подава. Затова днес събрахме ръководството на ПГ на „БСП за България“, разговаряхме с нашите депутати и внасяме подписи в парламента с искане за отстраняване на Пламен Георгиев като председател на КПКОНПИ“, каза Корнелия Нинова. Тя поясни, че БСП иска и отстраняване на заместника му Антон Славчев, за когото също излязоха данни за имотни неуредици в декларациите.

Вчера пък стана ясно, че на свикания от президента Румен Радев за следващата седмица Консултатиев съвет за национална сигурност не е поканен Пламен Георгиев, въпреки че темата е точно в неговия ресор – противодействия на корупцията по високите етажи на властта.

Днес в отговор на журналистически въпрос Радев посочи Радев посочи, че този акт на практика трябва да се приема като сваляне на политическото доверие на държавния глава от председателя на КПКОНПИ.

Нинова припомни, че Пламен Георгиев е избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ. „Ние бяхме против неговия избор, както и против закона и начина, по който беше създадена комисията“, каза тя и добави, че пороците са заложени в самия закон: „Отстраняването на ръководството на КПКОНПИ няма да реши по същество проблема, защото няма как управляващите, които и да са те, да си избират тези, които ще ги проверяват. Резултатът от такова решение е ясен – никога няма да има докрай борба с корупцията по високите етажи на властта, защото са взаимно зависими и обвързани“.

На Консултативния съвет при президента през следващата седмица тя щяла да предложи мерки за „истинска борба с корупция“.

По-късно в отговор от ГЕРБ нападнаха Нинова заради казуса с „Техноимпекс“ и Пловдивския панаир, а Тома Биков поиска от нея отговор на въпроса предлагала ли е 30 млн.лв на Михаил Миков за да се оттегли от лидерската позиция в БСП. Биков заяви, че разполага „с определена информация“ в тази посока, но преди да изнесе повече подробности ще изчака отговора на Нинова, като настоя той да дойде „веднага“, иначе от ГЕРБ щели да приемат мълчанието за съгласие.

Междувременно днес следобед в София се очаква протест по повод сагата „Апартаментгейт“ и Пламен Георгиев под надслов „Има кой да ви накаже“ – препратка към изказване на Цветан Цветанов в „Панорама“. Протестът се организира от сдружение БОЕЦ и ще се проведе след 16:00 часа пред Министерския съвет.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар